BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Οι προαγορές στα λιπάσματα συμφέρουν τον παραγωγό

Να προγραµµατίσουν την αγορά του 33% των ποσοτήτων από φωσφορικά και καλιούχα λιπάσµατα και του 40%-45% από τα νιτρικά που θα χρειαστούν τουλάχιστον µέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2017 –-για να αποφύγουν την άνοδο των τιµών που θα σηµειωθεί µέσα στην άνοιξη- προτείνει στους παραγωγούς η NPK Fertilizer Advisory Services (NPKFAS), συµβουλευτική εταιρεία που ασχολείται µε τις εξελίξεις στον κλάδο. Στοιχεία της πρόβλεψης της NPKFAS για τις τιμές των λιπασμάτων το 2017 παρουσίασε σε δημοσίευμά της την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου η Agrenda.

Οι προαγορές στα λιπάσματα συμφέρουν τον παραγωγό

2
0
Πιο αναλυτικά, όπως σηµειώνει ο Ντέιβιντ Άσµπρινττζ, πρόεδρος της NPKFAS, στην πρόβλεψη της εταιρείας για την πορεία της αγοράς λιπασµάτων από το νέο έτος: «κατά το µεγαλύτερο διάστηµα του χειµώνα οι τιµές των λιπασµάτων θα παραµείνουν σταθερές, αλλά θα αρχίσουν να αυξάνονται από το Μάρτιο µέχρι και το τέλος της άνοιξης. Αυτή η άνοδος των τιµών συµπίπτει χρονικά µε την αυξηµένη χρήση τους κατά τη διάρκεια αλλά και λίγο µετά στα πλαίσια των εαρινών σπορών. Έπειτα, οι τιµές θα κινηθούν πιο χαµηλά πριν ανέβουν ξανά το φθινόπωρο του 2017, όµως σε χαµηλότερο επίπεδο σε σύγκριση µε την εαρινή άνοδο»
Σ’ αυτό το σηµείο αξίζει να αναφερθεί ότι «οι τιµές για τις 3 βασικές οµάδες λιπασµάτων – δηλαδή νιτρικά (N), φωσφορικά (P) και καλιούχα (K) – έφτασαν πριν από περίπου 2-3 µήνες σχεδόν σε χαµηλά επίπεδα 10ετίας ως αποτέλεσµα της αυξηµένης παραγωγής από τις βιοµηχανίες του κλάδου», σύµφωνα µε τον Ντέιβιντ Άσµπρινττζ.  
Όµως, σταδιακά φαίνεται ότι οι βιοµηχανίες προσπαθούν να ελέγξουν την παραγωγή. «Μεγάλο ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση θα διαδραµατίσει η Κίνα. Η χώρα «κλείνει» πολλές µονάδες µε νιτρικά και φωσφορικά λιπάσµατα, όχι όµως εντελώς, αλλά αυτή η κίνηση αναµένεται ότι θα στηρίξει µεσοπρόθεσµα τις τιµές για τα προϊόντα», σηµειώνει ο πρόεδρος της NPKFAS.   



Νέες µονάδες νιτρικών από ΗΠΑ Ακόµα ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την αγορά νιτρικών λιπασµάτων, σύµφωνα µε την NPKFAS, είναι το άνοιγµα τριών µεγάλης κλίµακας εργοστασίων στις ΗΠΑ. «Είναι οι πρώτες µονάδες του είδους που χτίζονται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άσµπρινττζ. Πέρσι, η CF Industries άνοιξε µια µονάδα αµµωνίας/ουρίας/UAN στο Donaldsonville στη Λουιζιάνα. Επίσης, η ίδια εταιρεία δαπάνησε 2 δισ. δολάρια  για µια νέα µονάδα αµµωνίας στο Port Neal στην Αιόβα, η οποία ακόµα δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Την ίδια ώρα, η Iowa Fertilizer χτίζει µια νέα µονάδα αµµωνίας/ουρίας /UAN στα νοτιοανατολικά της Αιόβα που αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία στα µέσα Φλεβάρη. Όµως, αν τελικά οι δύο αυτές νέες µονάδες στην Αιόβα δεν ανοίξουν θα µπορούσαν να σηµειωθούν ανοδικά ξεσπάσµατα ειδικά για την τιµή της ουρίας και του UAN, για το λόγο αυτό ο Άσµπρινττζ προτείνει στους παραγωγούς να αγοράσουν τουλάχιστον το 40%-45% των αναγκών τους για αυτά τα λιπάσµατα στις αρχές του 2017.
Σηµάδια ανάκαµψης στα τέλη 2016«Μετά τα πολυετή χαµηλά επίπεδα οι τιµές των λιπασµάτων έδειξαν κάποια σηµάδια ανάκαµψης στα τέλη του 2016», σύµφωνα µε το διεθνή αναλυτή Μπράις Κνορ. Συγκεκριµένα, πρώτη η τιµή της ουρίας σηµείωσε οριακή άνοδο κατά 3% (ή 10 δολάρια ο τόνος) από τα 323 δολάρια ο τόνος στις αρχές Νοεµβρίου στα 333 δολάρια ο τόνος κατά µέσο όρο στις αρχές ∆εκεµβρίου.
Στη συνέχεια, µικρή αύξηση σχεδόν 2% (ή 4 δολάρια ο τόνος) κατέγραψε η µέση τιµή του καλίου από τα 314 δολάρια ο τόνος στις αρχές Νοεµβρίου στα 318 δολάρια ο τόνος στις αρχές ∆εκεµβρίου
Συνολικά, οι τιµές των λιπασµάτων ήταν χαµηλότερες σε σύγκριση µε την προηγούµενη χρονιά. Ειδικότερα σε σύγκριση µε πέρσι, οι τιµές της ουρίας έχουν µειωθεί κατά 16%, του UAN (διάλυµα ουρίας και νιτρικής αµµωνίας σε υγρή µορφή που αποτελεί υποκατάστατο της ουρίας) κατά 22% και του φωσφορικού διαµµωνίου (DAP) κατά 19%.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία