Η λίπανση πραγματοποιείται ανάλογα με το ύψος της απόδοσης και επηρεάζει θετικά πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στην πατάτα. Επιπλέον, η αντοχή των φυτών και η διάρκεια ζωής των κονδύλων ενισχύονται
Από όλα τα θρεπτικά στοιχεία, το Κάλιο απορροφάται από την καλλιέργεια της πατάτας στις μεγαλύτερες ποσότητες. Σημαντικές ανάγκες έχει η πατάτα και σε Μαγνήσιο
Δείτε εδώ το σχετικό πίνακα με την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από την καλλιέργεια της πατάτας ( Kg /στρ)
Το Patentkali με περιεκτικότητα (K2O 30% , MgO 10% & 45% SO3) σε θειική μορφή διασφαλίζει ότι η καλλιέργεια τροφοδοτείται επαρκώς με αυτά τα θρεπτικά συστατικά καθ’ όλη την διάρκεια των κρίσιμων σταδίων της
Μάνος Σακελλαρίου, MS
Σύμβουλος της K+S KALI GmbH
Από όλα τα θρεπτικά στοιχεία, το Κάλιο απορροφάται από την καλλιέργεια της πατάτας στις μεγαλύτερες ποσότητες. Σημαντικές ανάγκες έχει η πατάτα και σε Μαγνήσιο
Δείτε εδώ το σχετικό πίνακα με την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από την καλλιέργεια της πατάτας ( Kg /στρ)
Το Patentkali με περιεκτικότητα (K2O 30% , MgO 10% & 45% SO3) σε θειική μορφή διασφαλίζει ότι η καλλιέργεια τροφοδοτείται επαρκώς με αυτά τα θρεπτικά συστατικά καθ’ όλη την διάρκεια των κρίσιμων σταδίων της
- Για υψηλές παραγωγές απαιτούνται υψηλά αποθέματα Καλίου στην βασική λίπανση
- Τo κάλιο αυξάνει την ανθεκτικότητα του κονδύλου σε αλλοιώσεις χρωματισμού (εσωτερικό μαύρισμα, μαύρη κηλίδωση, αποχρωματισμός ωμής πατάτας, μαύρισμα μετά το μαγείρεμα ).
- Αυξάνει την περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ και βιταμίνη C
- Βελτιστοποιεί την ανθεκτικότητα των κονδύλων κατά την συλλογή και αποθήκευση εξασφαλίζοντας την πλήρη ωριμότητα.
- Η περιεκτικότητα του κονδύλου σε άμυλο επηρεάζεται επίσης από την μορφή του
- Καλίου δηλ. Θειικό ή χλωριούχο. Υψηλά επίπεδα χλωρίου στο φυτό εμποδίζουν παραγωγή και μεταφορά του αμύλου στον κόνδυλο. Αντίθετα η χρήση Θειικού καλίου προωθεί την παραγωγή του αμύλου και οδηγεί στην επίτευξη πολύ υψηλότερης παραγωγής.
- Οι πατάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην τροφοπενία Μαγνησίου . Το Μαγνήσιο παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην λειτουργία της φωτοσύνθεσης , στην σύνθεση των πρωτεϊνών. Η έλλειψη Μαγνησίου πολλές φορές συνοδεύεται από μεγάλη συγκέντρωση νιτρικών στους κονδύλους, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλή παραγωγή και ποιότητα.
Μάνος Σακελλαρίου, MS
Σύμβουλος της K+S KALI GmbH