BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Οι ανάγκες της αγοράς υποδεικνύουν την επιλογή καλλιέργειας τη νέα σεζόν

Επιλογές από ένα διευρυμένο καλλιεργητικό καλάθι συνιστούν οι παράγοντες της αγοράς, καθώς βρισκόμαστε στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου 2013/14, όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ η Agrenda στο φύλλο του Σαββάτου 6 Οκτωβρίου, και οι Έλληνες παραγωγοί ετοιμάζονται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους σχετικά με το τι θα καλλιεργήσουν.

Οι ανάγκες της αγοράς υποδεικνύουν την επιλογή καλλιέργειας τη νέα σεζόν

0
0
Ρίχνοντας μια ματιά στην εξέλιξη των τιμών τα τελευταία τρία χρόνια, και έχοντας ενημέρωση για τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, ο έλληνας παραγωγός μπορεί να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για την αγορά που θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει την σωστή επιλογή καλλιέργειας.

Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι η απουσία ισχυρού παίχτη στις εαρινές καλλιέργειες, όπως συνέβη το 2012 με το βαμβάκι και το 2013 με το καλαμπόκι, όταν οι τιμές τους σημείωσαν νέα ιστορικά ρεκόρ στις χρηματιστηριακές αγορές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά και με δεδομένο ότι οι παραγωγοί κινούνται με το τι έγινε την περασμένη χρονιά, τα σιτηρά αναμένεται να συγκεντρώσουν ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ισορροπία της παραγωγής και τις προοπτικές του ίδιου του προϊόντος.

Η πρόσφατη εξέλιξη των τιμών του καλαμποκιού που απογοήτευσαν τους παραγωγούς αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στις αποφάσεις τους. Στελέχη του Υπ. Γεωργίας και παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για αυτή την εξέλιξη, συστήνοντας οι παραγωγοί να είναι πιο προσεκτικοί στην επιλογή των καλλιεργειών για τη νέα περίοδο διευρύνοντας όσο μπορούν το παραγωγικό τους καλάθι.

Η αύξηση που φαίνεται να υπάρχει σε επί μέρους καλλιέργειες όπως για παράδειγμα τα όσπρια, το σκόρδο κλπ, δεν συνιστούν μέγεθος που θα αλλάξει το χάρτη των ετήσιων αροτραίων καλλιεργειών. Είναι γενικά αποδεκτό πως τα ψυχανθή συμβάλουν στην ποικιλία και τη διατήρηση της αειφορίας των γεωργικών εδαφών, αλλά κάθε χρόνο το βάρος πέφτει στις παραδοσιακές μεγάλες καλλιέργειες, οι οποίες έχουν καταλυτικό ρόλο για τη διαμόρφωση των τιμών



Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 412ο φύλλο της Agrenda:kaliergitiko_kalathi.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία