BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Στην καρποφορία το Αειφόρο Λιοστάσι της BASF

Κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός αειφόρου ελαιώνα, συνιστά η πρωτοβουλία του παγκόσμιου ηγέτη της φυτοπροστασίας BASF με τον κωδικό «Αειφόρο Λιοστάσι», πρόγραμμα στο οποίο προσφέρουν με τεχνογνωσία και εξελιγμένα προϊόντα η πρωτοπόρος σε θέματα θρέψης Haifa και η ειδικευμένη σε συστήματα άρδευσης NETAFIM.

Στην καρποφορία το Αειφόρο Λιοστάσι της BASF

4
0

Το συγκεκριμένο project εφαρμόζεται στον ελαιώνα 200 στρεμμάτων του ελαιοκαλλιεργητή Κωνσταντίνου Τσιγκούνη στα Λιρά Λακωνίας και έχει την αρωγή της εταιρείας MOLON LAVE που διαθέτει στις τάξεις της ένα δίκτυο 523 ελαιοπαραγωγών της περιοχής.

«Δεύτερη Πελοποννησιακή Συμμαχία» χαρακτήρισε το εγχείρημα ο διευθύνων Σύμβουλος της Basf Ελλάς ΑΒΕΕ Βασίλης Γούναρης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας είναι οι «πρώτοι λαμπαδηδρόμοι», ωστόσο, τη «φλόγα» αυτής της ιδέας μπορούν να την μεταφέρουν στα λιοστάσια τους όλοι οι ελαιοκαλλιεργητές.

 Επί της ουσίας, οι παραπάνω φορείς συνεργάζονται στενά και με όλα τα απαραίτητα μέσα, έτσι ώστε να διαμορφώσουν σε «αειφόρο λιοστάσι» ένα κτήμα που θα μπορεί να αποτελεί πρότυπο τόσο ως προς την οργάνωσή του όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι καλλιεργητικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να φέρει το καλύτερο παραγωγικό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος και με την όσο το δυνατόν πιο συνετή χρήση εισροών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο απόλυτος σεβασμός των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.    

Το αειφόρο λιοστάσι

Ειδικότερα, με βασικό μήνυμα «Επενδύουμε στη γνώση, σεβόμαστε την παράδοση», έγινε η επίσημη παρουσίαση του πρότυπου ελαιώνα ΑΕΙΦΟΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ, μια πρωτοβουλία της BASF, παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της φυτοπροστασίας, σε συνεργασία με τη Μολών Λαβέ, πιστοποιημένη ομάδα παραγωγών, τη Haifa, πρωτοπόρο σε θέματα θρέψης, και τη NETAFIM, ειδικό στα ολοκληρωμένα συστήματα άρδευσης, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Με όχημα την ελαιοκαλλιέργεια, βασικό μέσο οικονομικής ανάπτυξης και κυρίαρχο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το ΑΕΙΦΟΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ, το οποίο βρίσκεται στα Λιρά Λακωνίας, στοχεύει στη βιώσιμη γεωργική παραγωγή, εφαρμόζοντας νέα καινοτόμα εργαλεία και λύσεις αλλά και παραδοσιακές πρακτικές στην παραγωγή, τα οποία θα έχουν τεκμηριωμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα σε ένα χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Το έργο θα είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνεργασιών για την Αειφορία, Farm Network, της BASF.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου αφορούν τους τρεις άξονες της αειφορίας: περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγής, δηλαδή μεγαλύτερη και ποιοτικότερη σοδειά με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της χρήσης πόρων και εισροών και σεβασμό στο περιβάλλον. Αποτέλεσμα θα είναι η διατήρηση της ισορροπίας του τοπικού οικοσυστήματος και η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων με άμεσο όφελος για τον ίδιο τον παραγωγό, αλλά και συλλογικό όφελος μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

Η BASF και οι συνεργάτες της αποτελούν πρωτοπόρους ο καθένας στον τομέα του. Η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη, η τεχνογνωσία και η διεθνής εμπειρία, που καταθέτουν στο ΑΕΙΦΟΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ, εγγυώνται αποτέλεσμα υψηλής επιστημονικής αξίας, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της εφαρμογής των πρακτικών και σε ελαιώνες σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για το μοναδικό έργο της BASF στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνεργασιών για την Αειφορία, Farm Network, που περιλαμβάνει δενδρώδη καλλιέργεια. Όπως οι αρχαίοι πρόγονοι μας, που διέδωσαν την καλλιέργειας της ελιάς σε όλη τη Μεσόγειο, έτσι και εμείς, έχουμε το όραμα, αυτή η πρωτοβουλία αειφορικής γεωργίας να ξεπεράσει τα σύνορα της Σπάρτης και να διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.»

Ο κ. Μανίκης Ιωάννης, Γενικός Διευθυντής της MOLON LAVE AE τόνισε ότι «το MOLON LAVE θα στηρίξει με κάθε τρόπο το ΑΕΙΦΟΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ της BASF, διότι πιστεύει ότι η αειφορία είναι το ακαταμάχητο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής ελαιοκομίας.»

Η κα Κατερίνα Παρθενίου, Υπεύθυνη παραγωγής κοκκωδών λιπασμάτων TURBO –K & Υπεύθυνη πωλήσεων Ελλάδας – Κύπρου – Αλβανίας, Haifa Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε: «Στα πλαίσια της παρουσίασης των καινοτόμων λύσεων θρέψης και σε πείσμα των καιρών και των συνθηκών που ταλανίζουν τη χώρα μας, αυτή η πρωτοβουλία να είναι μόνο η αρχή και το αειφόρο λιοστάσιο να αποτελέσει τη βάση για μια αειφόρο αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας.»

Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, αντιπρόσωπος της Netafim Ελλάς στην Πελοπόννησο, υπογράμμισε: «Το νερό είναι πολύτιμο αγαθό και η σωστή διαχείριση του επιβεβλημένη. Στόχος μας είναι να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα στην παραγωγή, κάνοντας οικονομία στο νερό και την ενέργεια, σεβόμενοι ταυτόχρονα το περιβάλλον.»

 

Σχετικά με τη BASF

Στη BASF, δημιουργούμε χημεία για ένα βιώσιμο μέλλον. Συνδυάζουμε την οικονομική επιτυχία με την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική ευθύνη. Οι περίπου 112.000 εργαζόμενοι του Ομίλου της BASF συμβάλλουν στην επιτυχία των πελατών μας σε σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας και σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Η γκάμα των προϊόντων μας διαχωρίζεται σε πέντε τομείς: Chemicals, Performance Products, Functional Materials & Solutions, Agricultural Solutions και Oil & Gas. Η BASF κατέγραψε πωλήσεις ύψους πάνω από €70 δισεκατομμύρια το 2015. Η BASF είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (BAS), του Λονδίνου (BFA) και της Ζυρίχης (AN). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.basf.com.

 

Σχετικά με τη MOLON LAVE

Η MOLON LAVE ΑΕ είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η οργάνωσή μας ξεκινάει από την παραγωγική μας βάση σε επίπεδο αγρού και τελειώνει στην παρουσίαση μας σε δεκάδες σημεία πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εφαρμόζουμε στο σύνολό μας ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στις γεωργικές μας πρακτικές. Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία μπορείτε να βρείτε στο www.molonlave.com.gr

 

Σχετικά με τη HAIFA

Η HAIFA: παγκόσμιας εμβέλειας εταιρία μετουσιώνει τη συνεχή προσπάθεια προσφοράς επιστημονικής καινοτομίας, διαφορετικής προσέγγισης και απολύτως εξειδικευμένης λύσης στους τομείς που δραστηριοποιείται, όπως είναι η Γεωργία με τη χρήση εξειδικευμένων λιπασμάτων και Βιομηχανικών Χημικών.

Η εταιρεία Haifa δραστηριοποιείτε πλέον και στις 5 ηπείρους, έχοντας στο δυναμικό της 12 θυγατρικές. Η εταιρεία Haifa έχει στο δυναμικό της, τρία εργοστάσια παραγωγής, δύο με έδρα το Ισραήλ και το τρίτο με έδρα στην Γαλλία. Απασχολεί 700 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο.

Επιδιώκει να δημιουργεί πραγματικές λύσεις για τους παραγωγούς, που πηγάζουν από την βαθιά γνώση των αγορών και την οικειοποίηση της ζωής και των αναγκών τους. Αυτή η προσέγγισή διαμορφώνει τις δράσεις της και κάνει αισθητή την διαφορά στα μάτια των συνεργατών της. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.haifa-group.com

 

Σχετικά με τη Netafim

Από το 1965 κυριαρχούμε παγκοσμίως σε λύσεις άρδευσης με προηγμένη τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη. Είμαστε ο παγκόσμιος ηγέτης στην βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του νερού με τη βοήθεια έξυπνων λύσεων άρδευσης. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.netafim.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία