BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Μετά 5ετία εφικτή 2.000 ευρώ απόδοση αρώνιας

Παρακαταθήκες για το µέλλον αφήνει η καλλιέργεια της αρώνιας, που ήλθε στην χώρα µας, πριν από µια πενταετία. Ήδη, οι πρώτοι που εµπιστεύθηκαν και επένδυσαν στους µπλε καρπούς της, µπήκαν εφέτος σε full παραγωγική χρονιά και το αποτέλεσµα µάλλον µοιάζει εντυπωσιακό, παρά το γεγονός ότι δεν συνοδεύεται από τις γνωστές -σε τέτοιες περιπτώσεις- τυµπανοκρουσίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Μετά 5ετία εφικτή 2.000 ευρώ απόδοση αρώνιας

2
0
Το κατά προσέγγιση κέρδος, σύµφωνα µε τους πρωτοπόρους του είδους, που αφήνει µια φροντισµένη καλλιέργεια αρώνιας 5ετίας στην Ελλάδα, την περίοδο της κρίσης προσεγγίζει τα 2.000 ευρώ καθαρά το στρέµµα, αν σκεφτεί κανείς ότι η απόδοση φτάνει και τους 2 τόνους.

Η τιµή που µπορεί να πουλήσει ο παραγωγός φρέσκο προϊόν εκτιµάται υψηλή, αν σκεφτεί κανείς πως «έπιασε» το 2015 και τα 1,30 ευρώ/κιλό, κάτι που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναµένεται να γίνει και την εφετινή χρονιά, αν εξακολουθήσει αµείωτο το ενδιαφέρον του εµπορίου και της αγοράς. Μιας αγοράς που προσπαθεί να «χτίσει» κατά κύριο λόγο ο Συνεταιρισµός Αρώνιας Πιερίας, εκµεταλλευόµενος τις νέες διατροφικές τάσεις, τις διαπιστωµένες ωφέλιµες ιδιότητες του προϊόντος στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και τις γευστικές ανάγκες των καταναλωτών

Σηµειωτέον πως µεγάλη ώθηση στην καλλιέργεια αρώνιας στην ελληνική επικράτεια αναµφισβήτητα έδωσε η από το 2015 κιόλας κίνηση της εταιρείας «Όλυµπος», να βάλει στο µπουκάλι ένα µιξ χυµού αρώνιας–ροδιού–σταφυλιού-µήλου

Την ίδια ώρα δεν λείπουν κινήσεις εξαγωγικού ενδιαφέροντος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, µε µπροστάρηδες τους συνεταιρισµένους της Κατερίνης, οι οποίοι εφησυχάζουν.
Αλλά βρίσκονται παράλληλα σε διαρκή διαδικασία επέκτασης των θυλάκων καλλιέργειας, τόσο στην περιοχή τους, όσο και σε άλλες (π.χ. Στερεά, Ελλάδα, Ήπειρο κ.λπ.), χτίζοντας συνέργειες

Εκτός των οργανωµένων παραγωγών υπάρχουν και µεµονωµένοι που έχουν ήδη µπει σε διαδικασία µεταποίησης του προϊόντος σε συνεργασία µε τυποποιητικές µονάδες, δηµιουργώντας γευστικά εδέσµατα, όπως µαρµελάδες, γλυκά κουταλιού, λικέρ, σάλτσες, κουλουράκια κ.λπ., που γίνονται ανάρπαστα από το κοινό

Δείτε εδώ όλο το φάκελο από το 564ο φύλλο της Agrend

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία