BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Aντοχή στον παγετό από μια νέα ποικιλία ροδάκινου

Η εφετινή χρονιά, μία δύσκολη και οδυνηρή για την καλλιέργεια της ροδακινιάς, μας έκανε να σκεφτούμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα το μέλλον αυτής της καλλιέργειας και τις θέσεις που πρέπει να πάρουν, όσοι έχουν σχέση, άμεση ή έμμεση, με το πολύτιμο αυτό προϊόν.

Θολό τοπίο η νέα σεζόν για το ροδάκινο

1
0

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί και επιδιωχθεί, είναι η ύπαρξη ποικιλιών υψηλών αποδόσεων. Για να είναι συμφέρουσα η καλλιέργεια, η κατά στρέμμα παραγωγή πρέπει να είναι πάνω από πέντε τόνους και αν είναι δυνατόν να φθάσει τους έξι και τους επτά τόνους. Τέτοια ποικιλία ήταν κατ’ αρχήν μόνο η ποικιλία «Andross».

Σήμερα διαθέτουμε άλλες δύο Ελληνικές ποικιλίες, τις Α37 και Ε45 με υψηλές αποδόσεις. Με τις υπάρχουσες σήμερα τιμές των 25 λεπτών το κιλό, που στο τέλος παραμένουν μόνο γύρω στα 20 λεπτά, ποικιλίες που παράγουν γύρω στους 3 τόνους ανά στρέμμα, δεν είναι συμφέρουσες για τον ροδακινοπαραγωγό, δεδομένου ότι το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ υψηλό.

Η καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου εκτείνεται ως επί το πλείστον στην πεδινή περιοχή, όπου συχνά υφίσταται μικρές ή μεγάλες ζημίες, ιδίως όταν οι παγετοί οφείλονται στη μεταφορά ψυχρών ρευμάτων από τους υπερκείμενους ορεινούς όγκους. Από τις καλλιεργούμενες σήμερα ποικιλίες μόνο μία παρουσιάζει υψηλή αντοχή στους παγετούς.

Οι ποικιλίες επιβάλλεται να μην είναι μόνο υψηλών αποδόσεων, αλλά να παρουσιάζουν και αυξημένη αντοχή στους παγετούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να στραφεί η προσοχή και οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στην καλλιέργεια της ροδακινιάς. Όπως προαναφέρθηκε, μόνο μία από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, η Catherina, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στους παγετούς.

Υπάρχουν όμως και άλλες δύο, οι οποίες αποσύρθηκαν από την καλλιέργεια, αλλά έχουν αξιόλογα προσόντα και υψηλή αντοχή στους παγετούς για να χρησιμοποιηθούν σαν γενετικό υλικό. Είναι οι ποικιλίες Vivian και Klamt.

Το ποιος θα είναι ο ρόλος της κάθε ποικιλίας που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη γενετική αυτή εργασία, θα αποτελέσει θέμα προς εξέταση σε σύσκεψη, από τους εμπλεκομένους στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα.

Ας ξεκινήσει, ει δυνατόν από το προσεχές έτος, η υλοποίηση του προγράμματος, με την ελπίδα, ότι όχι πολύ αργά, θα φθάσουμε σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Το θετικό αποτέλεσμα, από τη δημιουργία έστω και μιας ποικιλίας υψηλών αποδόσεων και ανθεκτικής στους παγετούς, θα είναι πολύ μεγάλο. Κατά το τρέχον έτος με την ποικιλία Catherina, φάνηκε πόσο μεγάλης σημασίας είναι η αντοχή μιας ποικιλίας στους παγετούς.

ΤOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
ΓΕΩΠΟΝΟΥ, ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία