BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Ιπποφαές δεν σημαίνει εύκολο κέρδος για τον άπειρο Έλληνα παραγωγό

Καλλιεργώντας ιπποφαές για παραπάνω από δύο χρόνια, και χωρίς να βλέπει τα υποσχόμενα αποτελέσματα, άρχισε να υποψιάζεται πως δεν έκανε ο ίδιος κάτι σωστά.

Ιπποφαές δεν σημαίνει εύκολο κέρδος για τον άπειρο Έλληνα παραγωγό

1
4
Ο Αριστοτέλης Γκουλιάφας στην Αιανή Κοζάνης είναι ένας από τους πρώτους παραγωγούς που στράφηκαν στην καλλιέργεια του πολλά υποσχόμενου ιπποφαούς.

Προχώρησε σε σημαντική επένδυση μαζί με τον αδερφό του, όμως στην πορεία συνάντησε, όπως και ο ίδιος μας είπε, πολλά προβλήματα για τα οποία δεν ευθυνόταν αυτός. Ειδικά επειδή πρόκειται για μια καινούργια καλλιέργεια, οι παραγωγοί χρειάζονται την κατάλληλη πληροφόρηση, η οποία δυστυχώς αποδεικνύεται δυσεύρετη στην Ελλάδα.
Οι γεωπόνοι τους οποίους συμβουλεύτηκε, μας είπε πως «του παρουσίασαν την καλλιέργεια του ιπποφαούς σαν μία απλή, σχεδόν αυτόματη διαδικασία».

Τον είχαν πληροφορήσει, μας είπε, πως το ιπποφαές, «δεν χρειάζεται ούτε νερό, ούτε περίφραξη, και γενικώς οποιαδήποτε άλλη προσοχή όπου κανονικά θεωρείται αναγκαία στις περισσότερες καλλιέργειες». «Αυτό ίσως και να ισχύει, εν μέρει, για τις γερμανικές ποικιλίες, στη Γερμανία, λόγω διαφορετικών συνθηκών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουλιάφας, «όμως στην Ελλάδα ούτε βρέχει τόσο συχνά παντού, ούτε έχει τις ανάλογες κλιματολογικές συνθήκες, και τελικά χρειάστηκε να κάνω ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι με είχαν συμβουλέψει», τόνισε.

Ο ίδιος λοιπόν κατέληξε να είναι μέρα και νύχτα στο χωράφι του, προκειμένου να καλύψει μερικά έστω από τα προβλήματα που, λόγω παραπληροφόρησης, εμφανίζονταν επανωτά.

Καταρχάς αναγκάστηκε να εγκαταστήσει ποτιστικά συστήματα, αφού το φυτό τα πρώτα 2 χρόνια, όντας στην ανάπτυξη, χρειαζόταν τουλάχιστον ανά 3 με 4 ημέρες πότισμα και εξακολουθεί ακόμα και μετά το 2ο έτος, να έχει ανάγκη από νερό καθώς ωριμάζει μέχρι και τον 6ο χρόνο

Όταν απευθύνθηκε στους γεωπόνους του για το θέμα, οι ίδιοι «ισχυρίστηκαν πως όταν του έλεγαν ότι δεν χρειάζεται νερό, εννοούσαν πως δεν χρειάζεται πότισμα μετά από τα 3 πρώτα χρόνια», όμως και πάλι σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του  Γκουλιάφα Αριστοτέλη, το φυτό χρειάζεται πότισμα, τουλάχιστον για τα πρώτα 6 χρόνια φύτευσής του

Επέκταση του συνεταιρισμούΟ Αριστοτέλης Γκουλιάφας είναι ιδρυτικό μέλος ενός συνεταιρισμού παραγωγών ιπποφαούς στη Μακεδονία, ο οποίος αποτελείται από περίπου 20 μέλη.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαδικασίες επανασύστασης και επέκτασης του συνεταιρισμού. Αναγκαίο για τους καλλιεργητές ιπποφαούς, είναι να οργανωθούν και να πληροφορούνται καλύτερα αφού δεν υπάρχει στην πράξη, η κατάλληλη ερευνητική κάλυψη, σύμφωνα με τον κ. Γκουλιάφας.



Προοπτικές και επενδυτικό ενδιαφέρον όμως, μπορούν να υπάρξουν, αφού υπάρξει πρώτα η κατάλληλη παραγωγή. Για τη φετινή χρονιά οι περισσότεροι παραγωγοί του συνεταιρισμού, συσκεύασαν και πούλησαν με δική τους πρωτοβουλία τα λίγα κιλά νωπού ιπποφαούς όπου κατάφεραν να αποκομίσουν

Η αγορά του ιπποφαούς, γενικά, παρουσιάζεται πολλά υποσχόμενη και με αυξημένα ποσοστά κέρδους, ενώ παράλληλα η ζήτηση παγκοσμίως αυξάνεται σταθερά.

Με τον καρπό ήρθαν και τα προβλήματαΌταν τα φυτά καρποφόρησαν στον 3ο χρόνο, παρατηρήθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, εκτός από το γεγονός ότι ήταν ανησυχητικά μικρή, καταστράφηκε καθώς επλήγει από πολλούς παράγοντες.

Όπως διαπιστώθηκε λοιπόν στην πράξη, ο καρπός μπορεί να φαγωθεί από πτηνά και έντομα όπως οι ακρίδες, μέχρι και μεγάλα θηλαστικά όπως οι αρκούδες, και άρα η περίφραξη και η προστασία από τα έντομα είναι αναγκαία. Και όχι απλά κάθε περίφραξη, αλλά μέχρι και ηλεκτρικό φράχτη μπορεί να χρειαστεί ο παραγωγός στην Βόρεια Ήπειρο, την Κεντρική Μακεδονία ή τη Θεσσαλία, αφού αρκετά θηλαστικά αρέσκονται στο ιπποφαές.

Όσο για την ποσότητα της παραγωγής, ο κ. Γκουλιάφας καταγγέλλει: «Ξεκινήσαμε με αρκετά λάθος συνταγή, για να έχουμε σωστή παραγωγή, καθώς μας είχαν δώσει πολλά θηλυκά δέντρα, και αναλογικά ελάχιστα αρσενικά».

Κατανοώντας ότι πρόκειται για μία σύνθετη δουλειά, που χρειάζεται επιστημονικές συμβουλές, τον ρωτήσαμε πώς βρήκε ο ίδιος λύσεις στα προβλήματά του και τι σκοπεύει να κάνει από την επόμενη χρονιά. Απάντησε απεγνωσμένος, ότι «η καιροσκοπική φιλοσοφία αλλά και οι πρακτικές συμβουλές των Ελλήνων γεωπόνων, στους οποίους είχα στραφεί για βοήθεια, με απογοήτευσαν πλήρως και έτσι έψαξα πληροφορίες από τον δρ. Αλεσάνδρου Βούλπε (Alesandru Vulpe), έναν γεωπόνο και γνώστη του ιπποφαούς από τη Ρουμανία», ο οποίος είχε πειραματιστεί με πάνω από 100 ποικιλίες, προκειμένου να καταλήξει στις κατάλληλες για κάθε κλίμα και όπως μας πληροφορεί ο κ. Γκουλιάφας.

«Όσες φορές, είχε συμβουλέψει παραγωγούς για κάτι το οποίο δεν γνώριζε στην πράξη από προηγούμενη εμπειρία, τους προειδοποιούσε και τους παρότρυνε να φυτέψουν μικρές εκτάσεις, μέχρι να βρουν την κατάλληλη ποικιλία ή φόρμουλα για το κτήμα τους». Οι πρώτες κουβέντες που του είπε ο κ. Βούλπε, όταν είδε το χωράφι ήταν «αυτή η καλλιέργεια είναι για σεμινάριο-παράδειγμα προς αποφυγήν». Καταρχάς είχε φυτέψει μεταξύ άλλων και ποικιλίες όπου παράγουν περισσότερο ξύλο απ’ ό,τι καρπό

Συνεχίζοντας, ο Δρ. Αλεσάνδρου, του είπε ότι είχε ελάχιστα, αν όχι καθόλου, αρσενικά δενδρύλλια και άρα δεν θα μπορέσει να έχει την απαιτούμενη ποσότητα καρπού.



Γι’ αυτόν και μόνο το λόγο, η αρχική του παραγωγή του εμφανίστηκε μειωμένη κατά 70%, και συνυπολογίζοντας το κόστος των υπόλοιπων λαθών, μπορεί κανείς να κατανοήσει γιατί ο κ. Γκουλιάφας κατηγορεί κάποιους Έλληνες γεωπόνους, αφού η τελική του συγκομιδή ήταν μόλις 60-70 κιλά αντί για 2,5 τόνους.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητές του δεν έχουν τελειωμό
Είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση ερεθισμών του δέρματος, όπως πληγές, εγκαύματα, ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, ψωρίαση. Το έλαιο του ιπποφαούς είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, φλαβονοειδή, πολυακόρεστα οξέα, φυτοστερόλες και σάκχαρα.

Όλες αυτές οι ουσίες έχουν πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες για εσωτερική ή εξωτερική χρήση. Με τα φύλλα του και τους φλοιούς του γίνονται θεραπευτικά ροφήματα. Χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία καλλυντικών για κρέμες ημέρας και νύχτας, κρέμες περιποίησης των ματιών, μάσκες προσώπου, λοσιόν σώματος, έλαιο σώματος, κρέμες χεριών, γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ, ζελ κ.λπ. Το έλαιο αυτών των καρπών χρησιμοποιείται ακόμα και σε κρέμες για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών ή για την φροντίδα του στήθους των γυναικών που θηλάζουν. Είναι συστατικό των σαμπουάν, ενώ είναι ένα φυτικό συντηρητικό εξαιτίας τις βιταμίνης Ε που περιέχει.

Ευεργετικές επιδράσειςΕίναι αξιόλογο διατροφικό συμπλήρωμα, εξαιτίας των πολλών βιταμινών που περιέχει, με αποτέλεσμα να προσφέρει τόνωση, ευεξία και ενέργεια, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό. Δρα επίσης κατά των τοξικών ουσιών που προσλαμβάνουμε καθημερινά, του οξειδωτικού στρες που προκαλεί η νικοτίνη στους καπνιστές και γενικότερα κατά του στρες.


Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

11-12-2017 18:45Μηλαράκης Γιάννης

Και εγώ απογοητεύτηκα απο τις προσδοκίες και τις συμβουλές γεωπόνων. Το κτήμα το έχω στο Τριάδι Θεσσαλονίκης. Σχετικά ξηρό και κατά βάση άνυδρο σαν της Κοζάνης. Πήρα πιλοτικά δενδρίλια απο 2 διαφορετικούς απο τα Γιάννενα, αλλά... Του ενός ήταν ρουμάνικα... Καμμιά συμβουλή να προμηθευτώ μερικά. ? ευχαριστώ

Απάντηση

03-01-2015 00:21Anastasios Raf

Kalspera sas den exw asxolithei pote me thn paragwgh ippofaes den exw gnwseis peri autou..! Tha ithela loipon an exete xrono na epikoinonisete mazi m kai na mou dwsete tis katalutes plhrofories gia na kanw mia nea arxh..!

Απάντηση

23-05-2014 11:40iordanis

ΚΑΚΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΑΣΤΕ...ΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ!

Απάντηση

24-09-2013 00:54giorgos

ta seminaria axizei kanpoios na ta parakolouthisei

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία