BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Με ΦΕΚ στον Εθνικό Κατάλογο ρίγανη, βασιλικός, άνηθος, χαμομήλι, θυμάρι

Δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Τεχνικός Κανονισμός αποδοχής ποικιλιών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, απόφαση που είχε υπογράψει στις 12 Αυγούστου ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία Εθνικού Καταλόγου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.

Αγώνας μετ’ εμποδίων για την Ανθήρ

2
0

Με το εν λόγω ΦΕΚ καθορίζονται τα ελάχιστα προς εξέταση χαρακτηριστικά και οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διενέργεια της εξέτασης των ποικιλιών των ειδών άνηθος (Anethum graveolens L.), βασιλικός (Ocimum basilicum L.), χαμομήλι (Matricaria recutita L.), θυμάρι (Thymus vulgaris L.) και ρίγανη (Oreganum vulgare L.) και η διαδικασία εγγραφής, ανανέωσης και διαγραφής τους από τον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργουμένων φυτικών ειδών (εφεξής Εθνικός Κατάλογος).

Σύμφωνα με την απόφαση, για να εγγραφεί μία ποικιλία στον Εθνικό Κατάλογο θα πρέπει ο δημιουργός ή διατηρητής της ποικιλίας να συμπληρώσει ειδική έντυπη αίτηση και έντυπο από το Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών (ΙΕΠΚΦ) συνοδευόμενο από:

α) πληροφοριακά στοιχεία που δίνουν την κατά το δυνατό πληρέστερη περιγραφή της ποικιλίας και των αγρονομικών συνθηκών κάτω από τις οποίες πρέπει να γίνει η δοκιμή της ποικιλίας. Τα πληροφοριακά αυτά στοιχεία, αναγράφονται σε ειδικό έντυπο που χορηγείται από το ΙΕΠΚΦ,

β) αντίγραφο πιστοποιητικού φυτικής δημιουργίας, αν υπάρχει,

γ) δήλωση του δημιουργού ότι είναι δημιουργός της ποικιλίας,

δ) βεβαίωση του δημιουργού ότι η ποικιλία δεν είναι γενετικά τροποποιημένη,

ε) εξουσιοδότηση του δημιουργού για τον ορισμό διατηρητή,

στ) δήλωση του διατηρητή στην οποία βεβαιώνεται ότι διατηρεί την ποικιλία, καθώς και η χώρα διατήρησης,

ζ) εξουσιοδότηση του δημιουργού ή του διατηρητή για τον ορισμό νομίμου εκπροσώπου στη Χώρα,

η) αποδεικτικό πληρωμής τελών δοκιμής και

θ) αναγκαία ποσότητα πολλαπλασιαστικού υλικού σε συσκευασία με την κατάλληλη σήμανση και σφράγιση. Η ποσότητα και η συσκευασία καθορίζονται από το ΙΕΠΚΦ.

Επιπλέον καθορίζονται τα κριτήρια για να θεωρηθεί μία ποικιλία Διακρινόμενη – Ομοιόμορφη – Σταθερή (Δ.Ο.Σ), ενώ υπάρχει ειδικό παράρτημα όπου ορίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά των φυτών, σύμφωνα με τα οποία θα εγγράφονται στον κατάλογο.

Αναλυτικά το ΦΕΚ Τεχνικού Κανονισμού αποδοχής ποικιλιών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (άνηθος, βασιλικός, χαμομήλι, θυμάρι και ρίγανη).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία