Πόσο µάλλον όταν πρόκειται για ένα προϊόν, που ακόµα οι Έλληνες αγρότες δεν έχουν «κατακτήσει» 100%, τόσο από άποψη καλλιεργητική, όσο και εµπορική, διάθεσης κ.λπ
Σηµειωτέον πως τα πρώτα δειλά της βήµατα έκανε η καλλιέργεια στην προσπάθειά της να µπει στο «χάρτη» της γεωργίας µας, την περίοδο 2008-2009. Μη γνωρίζοντας τότε, όπως ήταν φυσικό, όλες τις πτυχές της, αρκετοί απ’ αυτούς που τόλµησαν «την πάτησαν», λόγω κυρίως της εύλογης -για κάτι τόσο νέο- άγνοιάς τους σε θέµατα καλλιεργητικά και ανάπτυξης του φυτού.
Μια δεκαετία σχεδόν µετά, οι αγρότες που πρώτοι µπήκαν στον πειρασµό να κάνουν φυτείες, αλλά και να συνεργαστούν µεταξύ τους, συνειδητοποιούν πως υπάρχει µέλλον, για µια σειρά από αντικειµενικούς λόγους. Πρώτος και πιο σηµαντικός είναι η «πέραση» που γνωρίζουν οι υπερ-τροφές, στις οποίες συγκαταλέγεται το ιπποφαές, πρωταρχικά στον κλάδο τροφίµων-ποτών, ακολούθως τη φαρµακοβιοµηχανία, την κοσµετολογία και την παραγωγή ζωοτροφών.
∆εύτερος λόγος είναι η γνώση της «συµπεριφοράς» του δέντρου και τρίτος, το γεγονός ότι το ποικιλιακό δυναµικό που έχουν στη διάθεσή τους πλέον οι επίδοξοι καλλιεργητές εµπλουτίζεται συνεχώς χρόνο µε το χρόνο, παρέχοντας έξτρα πρωίµηση
Αλλά το πιο βασικό, αφήνει υποσχέσεις για µεγαλύτερο περιθώριο καθαρού κέρδους, µέσω µείωσης στο κόστος παραγωγής, λιγότερου καλλιεργητικού ρίσκου και υψηλότερων στρεµµατικών αποδόσεων, που ανάλογα µε την ποικιλία, µπορεί να φτάσουν τους 2 τόνους το στρέµµα. Σηµειωτέον ότι η καρποφορία ξεκινά τον τρίτο χρόνο φύτευσης, δίνοντας περίπου 200 κιλά στο στρέµµα, για να φτάσει σταδιακά σε πλήρη παραγωγή τον έκτο
Δείτε αναλυτικά τον 4σέλιδο φάκελο της Agrenda από το φύλλο 573: Fakelos_ippofaes
Σηµειωτέον πως τα πρώτα δειλά της βήµατα έκανε η καλλιέργεια στην προσπάθειά της να µπει στο «χάρτη» της γεωργίας µας, την περίοδο 2008-2009. Μη γνωρίζοντας τότε, όπως ήταν φυσικό, όλες τις πτυχές της, αρκετοί απ’ αυτούς που τόλµησαν «την πάτησαν», λόγω κυρίως της εύλογης -για κάτι τόσο νέο- άγνοιάς τους σε θέµατα καλλιεργητικά και ανάπτυξης του φυτού.
Μια δεκαετία σχεδόν µετά, οι αγρότες που πρώτοι µπήκαν στον πειρασµό να κάνουν φυτείες, αλλά και να συνεργαστούν µεταξύ τους, συνειδητοποιούν πως υπάρχει µέλλον, για µια σειρά από αντικειµενικούς λόγους. Πρώτος και πιο σηµαντικός είναι η «πέραση» που γνωρίζουν οι υπερ-τροφές, στις οποίες συγκαταλέγεται το ιπποφαές, πρωταρχικά στον κλάδο τροφίµων-ποτών, ακολούθως τη φαρµακοβιοµηχανία, την κοσµετολογία και την παραγωγή ζωοτροφών.
∆εύτερος λόγος είναι η γνώση της «συµπεριφοράς» του δέντρου και τρίτος, το γεγονός ότι το ποικιλιακό δυναµικό που έχουν στη διάθεσή τους πλέον οι επίδοξοι καλλιεργητές εµπλουτίζεται συνεχώς χρόνο µε το χρόνο, παρέχοντας έξτρα πρωίµηση
Αλλά το πιο βασικό, αφήνει υποσχέσεις για µεγαλύτερο περιθώριο καθαρού κέρδους, µέσω µείωσης στο κόστος παραγωγής, λιγότερου καλλιεργητικού ρίσκου και υψηλότερων στρεµµατικών αποδόσεων, που ανάλογα µε την ποικιλία, µπορεί να φτάσουν τους 2 τόνους το στρέµµα. Σηµειωτέον ότι η καρποφορία ξεκινά τον τρίτο χρόνο φύτευσης, δίνοντας περίπου 200 κιλά στο στρέµµα, για να φτάσει σταδιακά σε πλήρη παραγωγή τον έκτο
Δείτε αναλυτικά τον 4σέλιδο φάκελο της Agrenda από το φύλλο 573: Fakelos_ippofaes
18-09-2017 12:39Liana Zafirakos
Καλημέρα σας με ενδιαφέρει στο κτημα μου να βάλω υπάρχει επιδοτηση για αξιοποίηση της Γης Ευχαριστώ πολύ
Απάντηση18-12-2016 22:33Χαράλαμπος Αναστασίου
Οπου ακους πολλα κερασια κρατα μικρο καλαθι
Απάντηση