BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Το άρωμα της ρίγανης γοήτευσε τον απόστρατο και μάγεψε το νεαρό επιχειρηματία

Η «πρώιµη» σύνταξη από την Πολεµική Αεροπορία έφερε την ανάγκη για δηµιουργία που συνέπεσε µε την ανάγκη του γιού για σταθερή εργασία µε προοπτικές, παράλληλα µε το γεγονός ότι τα εισοδήµατα µειώνονταν χρόνο µε τον χρόνο. Η τυχαία συνάντηση µε τον οικογενειακό φίλο ∆ηµήτρη Τσιούτσιο, ιδιοκτήτη του φυτωρίου «Σπορόφυτα Κιλελέρ» τους έδωσε την ιδέα να τολµήσουν και να µπουν στην καλλιέργεια της ρίγανης. Βρήκαν τον συγχωριανό τους Χρήστο Μπατζηλιώτη, που είχε τα ανάλογα µηχανήµατα, είδαν ότι η συνεργασία είναι εφικτή και έτσι το πρώτο φλερτ εξελίχτηκε σε έρωτα.

Το άρωμα της ρίγανης γοήτευσε τον απόστρατο και μάγεψε το νεαρό επιχειρηματία

5
1
Η Agrenda συνάντησε τον πατέρα, ∆ηµήτρη Σιµόπουλο και τον γιο του Αλέξανδρο, µε την ολοκλήρωση της συγκοµιδής στην ηµιορεινή τοποθεσία Αλαταρές της Τερψιθέας, στα πρώτα τους δυναµικά βήµατα στην αγορά. Μάλιστα παππούς και συνονόµατος του 30χρονου Αλέξανδρου, είναι ο πρώτος βαµβακοπαραγωγός της περιοχής

Μπορεί να πάτησε για πρώτη φορά φέτος χωράφι, ωστόσο η οικογένεια φαίνεται να το πηγαίνει αρκετά καλά το πλοίο. Όπως σηµειώνουν οι δύο παραγωγοί στην Agrenda, συγκόµισαν τη ρίγανη όταν το φυτό είχε ανθίσει καθολικά, ανεβάζοντας το αιθέριο έλαιο στα υψηλότερα επιθυµητά επίπεδα έως και 9 βαθµούς και προσδίδοντάς του ιδιαίτερα έντονο άρωµα. Και αυτό, ενώ πολλοί την συγκοµίζουν δύο φορές τον χρόνο θυσιάζοντας την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Μετά την επεξεργασία, τη συσκεύασαν, έφτιαξαν ετικέτα και τέλος την διοχέτευσαν οι ίδιοι στην αγορά.

«∆εν ψάξαµε καθόλου το θέµα χονδρέµπορα» ανέφεραν. Πάντως, αξίζει να σηµειωθεί, ότι οι καλλιεργητές στην Τερψιθέα αλλά και από γύρω περιοχές της Θεσσαλίας έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται, µε τη σύσταση Οµάδας Παραγωγών στα αρωµατικά, να βρίσκεται ήδη στα σκαριά

Με συνεργείο φίλου η φύτευση, όλη η οικογένεια έπιασε την τσάπα
Πέρσι αρχές Σεπτέµβρη ξεκίνησε τις καλλιεργητικές εργασίες η οικογένεια Σιµόπουλου, µπαίνοντας µε το τρακτέρ για όργωµα και δύο περάσµατα µε καλλιεργητή ώστε να γίνει λείο το έδαφος. «Μετά από εδαφολογικές αναλύσεις ρίξαµε λίπασµα και στις 10 Οκτωβρίου µπήκαµε µε την µηχανή φύτευσης. Με συνεργείο των πέντε ατόµων του ∆ηµήτρη Τσιούτσιου φυτεύαµε για µία ολόκληρη µέρα, σειρά µε σειρά 45 εκ. και 1 µέτρο και 20 εκ. και φυτό µε φυτό 15 εκ. απόσταση», αναφέρει ο νεαρός καλλιεργητής. ∆ηλαδή το στρέµµα 4.300 φυτά περίπου και συνολικό κόστος φύτευσης µαζί µε τις λιπάνσεις 150 ευρώ ανά στρέµµα. Τα χωράφια της οικογένειας είναι ξερικά, όµως ποτίσαν µία φορά στην φύτευση, γιατί πέσανε πάνω σε ανοµβρία.

Τέλος Οκτωβρίου µε τα πρώτα χόρτα  οι παραγωγοί ξεκίνησαν την τσάπα. Όπως περιγράφει ο Αλέξανδρος Σιµόπουλος όλη η οικογένεια ήταν καθηµερινά για εβδοµάδες πάνω στις σειρές και πολεµούσαν µε τα χέρια τα ζιζάνια. «Κάποια στιγµή τον χειµώνα, που η κατάσταση δεν παλεύονταν, κάναµε έναν ενδεικνυόµενο ψεκασµό. Τον Μάρτιο άρχισε πάλι η καθηµερινή µάχη µε τα ζιζάνια µε µοναδικό όπλο την τσάπα» σηµειώσε, και συνέχισε: «Κατόπιν ωρίµου σκέψεως αποφασίσαµε να συγκοµίζουµε την ρίγανη όταν το φυτό έχει ανθίσει καθολικά, ανεβάζοντας το αιθέριο έλαιο στα υψηλότερα επιθυµητά επίπεδα έως και 9 βαθµούς και προσδίδοντάς του ιδιαίτερα έντονο άρωµα. Και αυτό, ενώ πολλοί την συγκοµίζουν δύο φορές τον χρόνο θυσιάζοντας την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Κόψαµε τέλη Ιούνη και την αφήσαµε µία µέρα στο χωράφι για να ξεραθεί

Με το νου στο άρωμα έπιασε έως 15 ευρώ το κιλό στο ράφ

Με αλωνιστική µηχανή οι παραγωγοί µάζεψαν την ρίγανη και την αποθήκευσαν σε µπούρδες των 30 κιλών πηγαίνοντάς την στις αποθήκες τους. Αξίζει να σηµειωθεί έδω, ότι µετά τη συγκοµιδή, όπως υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Σιµόπουλος, δεν έψαξαν καθόλου το θέµα χονδρέµπορα, «γιατί θεωρούµε ότι αν δεν πάρεις την υπεραξία του προϊόντος σου, δεν πετυχαίνεις πλήρως την φιλοσοφία της υψηλής ποιότητας»

Η ποσότητα που µαζεύτηκε τρίφτηκε σε ειδικό τριβείο και έγινε η συσκευασία της σε σακουλάκια των 50 και 100 γραµµαρίων και σε γυάλινο βάζο των 50 γραµµαρίων. Έπειτα, οι παραγωγοί έκαναν την ετικέτα σε πρώτη φάση και µε τον αέρα και την αυτοπεποίθηση του άριστου προϊόντος βγήκαν στην αγορά. Ανάλογα µε τον νόµο της ποσότητας στην ζήτηση η τιµή κυµαίνεται από 5 έως 15 ευρώ το κιλό όπως υποστηρίζουν.

Στα µελλοντικά τώρα σχέδια της οικογένειας, είναι η σύσταση Οµάδας Παραγωγών, µε τα αρχικά βήµατα να έχουν γίνει και τα πρώτα µέλη να δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσµα των αρωµατικών και αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα έχει καταρτιστεί πλάνο για την συµµετοχή των προϊόντων σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, αρχής γενοµένης µε αυτής της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα ελκυστική ως παράλληλη εργασί

«Ως καλλιέργεια την βρίσκω εύκολη γιατί έχει λίγες καλλιεργητικές φροντίδες και δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Έριξε χιόνι, βροχές, έπιασε καύσωνας κι όµως η ρίγανη άνθησε και η παραγωγή, παρά το γεγονός της πρώτης χρονιάς βγήκε άριστη. Η προηγούµενή µου επαγγελµατική ενασχόληση ως ελεύθερος επαγγελµατίας «χτυπιέται» αλύπητα από την φορολογία και την οικονοµική κρίση µε αποτέλεσµα, πριν τεθεί θέµα επιβίωσης να προσανατολιστώ σε παράλληλη εργασία. Την οποία βέβαια και βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς δεν έχει ωράριο, εργάζοµαι στον καθαρό αέρα και όχι κλεισµένος στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου, αποκοµίζοντας όλα τα οφέλη που προσφέρει η χειρωνακτική εργασία στην φύση», σηµείωσε ο νεαρός παραγωγός που πιστεύει πως πρέπει να δωθεί συνδεδεµένη ενίσχυση και στα αρωµατικά φυτά, ενθαρρύνοντας έτσι τους αγρότες σε νέες καινοτόµες καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Αλέξανδρου, ∆ηµήτρης, εντοπίζει στην καθοδήγηση των παραγωγών το µεγαλύτερο πρόβληµα, ειδικότερα στο θέµα των εξαγωγών. Όπως λέει «αν ένας παραγωγός επιθυµεί όπως εγώ να ασχοληθεί µε τις εξαγωγές του προϊόντος του, ο καλύτερος τρόπος είναι τα εµπορικά επιµελητήρια, τα οποία, µετά την νέα νοµοθεσία που βλέπει ως επιχειρηµατίες και τους αγρότες, να εντάξουν και αυτήν την κατηγορία των επαγγελµατιών- αγροτών στην δικαιοδοσία τους. Έτσι το γραφείο των εξαγωγών θα προσανατολίζει τους αγρότες να βρουν τον δρόµο προς τις αγορές και θα διαφηµιζόνται στα εµπορικά του περίπτερα»

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-09-2017 19:07βασιλης

με την σιγουρια της καλοθρεμενης συνταξης, ο καθενας μπορει να γινει καλιεργητης του σαλονιου.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία