BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Σύμβαση για τη διάσωση ενδημικών αρωματικών Κρήτης

Προβλέπεται συλλογή αβελτίωτου πολλαπλασιαστικού υλικού και δημιουργία μητρικών φυτειών.

Σύμβαση για τη διάσωση ενδημικών αρωματικών Κρήτης

3
0

Προγραμματική σύμβαση για τη διάσωση των αυτοφυών και ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της κρητικής χλωρίδας, υπέγραψαν η Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΙ και ο Οργανισμός «Δήμητρα».

Στη σύμβαση αυτή προβλέπεται η υλοποίηση ενός ερευνητικού έργου, για τη συλλογή αβελτίωτου πολλαπλασιαστικού υλικού των φυτών του νησιού, η δημιουργία μητρικών φυτειών και η διάθεσή τους σε πιστοποιημένους φυτωριούχους και παραγωγούς αρωματικών φυτών.

Ο προϋπολογισμός του έργου από το πρόγραμμα «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη», που είναι ενταγμένο στο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Κρήτης, ανέρχεται στα 30.000 ευρώ.

Τη σύμβαση συνυπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Γιώργος Παπαδουράκης. Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανώλης Χνάρης, ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας ΤΕΙ Κρήτης Γιώργος Παπαδουράκης και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.

«Η Περιφέρεια Κρήτης λόγω έλλειψης πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού των αρωματικών φυτών και της εισαγωγής γενετικού υλικού διαφορετικών ειδών ή πληθυσμών άλλων περιοχών , που βάζει σε κίνδυνο το γενετικό υλικό και τη βιοποικιλότητα του νησιού, προχωρά σήμερα σε προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ Κρήτης και τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα» για τη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα θα στηριχτεί μια δυναμική καλλιέργεια, όπως των αρωματικών φυτών, η μελισσοκομία, αλλά πολύ περισσότερο θα ωφεληθούν οι παραγωγοί μας που ασχολούνται με την μεταποίηση και την οικοτεχνία» ανέφερε ο κ. Χνάρης.

Όπως σημειώνεται στη σύμβαση, η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών είναι αναπτυσσόμενος κλάδος του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη και τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την καλλιέργειά τους. Ήδη καλλιεργούνται παραπάνω από 300 στρέμματα στην Κρήτη με αρωματικά φυτά διαφόρων ειδών και 42.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Στην Περιφέρεια της Κρήτης, η προώθηση της καλλιέργειας των ιθαγενών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών με οικονομική αξία συνάδει με την προστασία της βιοποικιλότητας και της γενετικής καθαρότητας των ενδημικών και ιθαγενών ειδών και υποειδών και αποτελεί ιδανική λύση για την αξιοποίηση μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών εκτάσεων του νησιού που τείνουν να εγκαταλείπονται.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης κατατάσσει τα αρωματικά φυτά στους τομείς προτεραιότητας. Με την έρευνα και τη διάθεση πολλαπλασιαστικού υλικού από ντόπιους επιλεγμένους φυσικούς πληθυσμούς, θα προστατευτούν τα υπάρχοντα είδη και η βιοποικιλότητα του νησιού. Με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά την δημιουργία μεταποιητικών μονάδων οικοτεχνικής ή εμπορικής κλίμακας για τη μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία των αρωματικών φυτών, αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η καλλιέργεια και εκμετάλλευση των αρωματικών – φαρμακευτικών ειδών με οικονομική αξία, τα οποία αυτοφύονται στην Κρήτη, θα οδηγήσει παράλληλα στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας ενώ θα αποτελέσει και πρόσθετο πόλο έλξης ελλήνων και ξένων τουριστών.

Το ερευνητικό έργο θα εκτελεστεί από το τμήμα Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ και θα περιλαμβάνει τη συλλογή, διατήρηση και δημιουργία φυτειών για αναπαραγωγή και ελεγχόμενη διάθεση πολλαπλασιαστικού υλικού σε πιστοποιημένους φυτωριούχους και ενδιαφερόμενους παραγωγούς για τα παρακάτω είδη:

Τα ενδημικά είδη της κρητικής μαλοτήρας (Sideritis syriaca subsp. syriaca) και (άγρια) μαντζουράνα ή καλοκοιμηθιά Origanum microphyllum), την αυτοφυή ρίγανη (Origanum vulgare subsp. hirtum και Origanum onites), το ενδημικό δίκταμο (έρωντας) (Origanum dictamnus), το φασκόμηλο (Salvia fruticosa, συν. Salvia triloba), το κεφαλωτό θυμάρι (Thymbra capitata syn. Coridothymus capitatus), το θρούμπι (Satureja thymbra), το μελισσόχορτο (Melissa officinalis subsp. altissima) και τέλος την καλλιεργούμενη μαντζουράνα (Origanun majorana συν. Majorana hortensis).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία