BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Η αρώνια απλώνει τις ρίζες της και στα ελληνικά χωράφια

Ένα νέο φυτό εφοδιασμένο με ισχυρά αντιοξειδωτικά κάνει σταδιακά την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Η αρώνια ανήκει στα λειτουργικά τρόφιμα, που μπορεί να μην κερδίζουν τους καταναλωτές με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, ωστόσο οι πολύτιμες φαρμακευτικές τους ιδιότητες τα μετατρέπουν σε απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής.

Η αρώνια απλώνει τις ρίζες της και στα ελληνικά χωράφια

17
8

Η καλλιέργειά της στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, καθώς οι πρώτες πειραματικές σπορές ξεκίνησαν το 2007 από το ΕΘΙΑΓΕ. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αφού η αρώνια προσαρμόζεται σε μεγάλο εύρος εδαφικών και κλιματικών συνθηκών, προσφέροντας έτσι μια αξιόλογη εναλλακτική πρόταση στους Έλληνες αγρότες.
Η οικονομική σημασία της καλλιέργειας της αρώνιας είναι μεγάλη, διότι το κόστος είναι χαμηλό (τιμές γυμνόριζων τριετών φυταρίων 2-4 ευρώ), ενώ αποδίδει εισόδημα σε μικρό διάστημα, αφού καρποφορεί δύο έως τρία έτη μετά τη φύτευση. Η παραγωγική ζωή της φυτείας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 100 χρόνια και η καλλιέργεια μπορεί εύκολα να ακολουθήσει τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, αφού δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα προβλήματα
από προσβολές.
Για την εγκατάσταση της φυτείας, ακολουθείται η απλή διαδικασία που εφαρμόζεται σε όλες τις θαμνώδεις καλλιέργειες. Πριν τη φύτευση γίνεται μια αναμόχλευση του εδάφους με φρέζα και στη συνέχεια διανοίγονται
οπές βάθους 50 εκ. (όταν τα φυτάρια είναι τριετή), ανάλογα με την απόσταση φύτευσης (φυτευτικός σύνδεσμος).
Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, σε μέτρα, είναι 3x3μ., 3x2,5μ. ή 3x2μ.
Ακολουθούν 1-2 κατεργασίες με φρέζα και ισοπέδωση του εδάφους.
Η απόδοση σε καρπούς κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 10 κιλά ανά φυτό, δηλαδή στα 1.600 κιλά το στρέμμα.
Η πρώτη παραγωγή επιτυγχάνεται μετά από 3-4 χρόνια και στη συμπλήρωση της πενταετίας η αρώνια μπορεί να αποδώσει έως και 10 κιλά καρπό ανά θάμνο. Σύμφωνα με υπολογισμούς το κέρδος για τον καλλιεργητή κυμαίνεται από 1.500-3.000 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με την πυκνότητα.
«Η καλλιέργεια της αρώνιας ενδείκνυται για την χώρα μας, διότι οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το κόστος της φυτείας και καλλιέργειας είναι χαμηλό. Επίσης, θα αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες και θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από την κρίση και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων ελαττώνονται», δήλωσε στην Agrenda ο τακτικός ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, δρ. Ιωάννης Σπανός.
Οι τιμές πώλησης των καρπών της αρώνιας στη διεθνή αγορά (Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία) κυμαίνονται από 4-6 ευρώ το κιλό οι νωποί και 57 ευρώ το κιλό οι κατεψυγμένοι. Οι χυμοί από 7-8 ευρώ το λίτρο, το λικέρ από 10-20 ευρώ το λίτρο και το κρασί από 15-30 ευρώ το λίτρο.
Η συγκομιδή των καρπών της αρώνιας για την Ελλάδα γίνεται χειρωνακτικά από τον Αύγουστο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι καρποί διατηρούνται νωποί σε ψυγεία (2°C) για διάστημα τριών μηνών και πωλούνται ως νωποί
ή διατηρούνται σε καταψύκτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πωλούνται ως κατεψυγμένοι. Επιπλέον, οι καρποί αφού αποξηραθούν, μπορούν να πωληθούν σε μορφή σταφίδας.
Πιο αναλυτικά, τώρα, σύμφωνα με στοιχεία του τακτικού ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ, δρ. Ιωάννη Σπανού:
Μορφολογία-οικολογία
Η αρώνια είναι μακρόβιος και μειωμένων γενικών απαιτήσεων θάμνος, διότι αναπτύσσει ευρύ ριζικό σύστημα και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (<-25ο C).
Η ταχύτητα ανάπτυξης των φυτών είναι αργή (30-40εκ. ανά έτος), όμως η διάρκεια ζωής είναι μεγάλη (έως 100 έτη). Οι ρίζες (εκτός από την κεντρική/πασσαλόριζα) είναι επιφανειακές και λεπτές. Αναπτύσσει πολλές παραφυάδες και μεταφυτεύεται εύκολα. Τα φύλλα είναι ελλειπτικά (2-6εκ. μήκος και 1-4εκ. πλάτος). Το χρώμα των φύλλων το θέρος είναι ανοικτό έως σκούρο πράσινο, και το φθινόπωρο αλλάζει σε διάφορα χρώματα (πορτοκαλί, ροδοκόκκινο, απαλό ροζ).
Το φυτό ανθίζει τον Ιούλιο ή Αύγουστο, τα άνθη είναι άσπρα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες. Το χρώμα του φλοιού κυμαίνεται (καφέ έως ανοικτό μαύρο). Ο καρπός είναι μικρός (7-10 χιλιοστά), στρογγυλός, απαλός μαύρος στην αρχή και μαύρος, όταν ωριμάζει.
Στην Ελλάδα ωριμάζει νωρίτερα (Αύγουστος-αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το κλίμα). Η παραγωγή καρπών αρχίζει από το τρίτο έτος και σταδιακά αυξάνεται

Εξάπλωση-οικονομική σημασία
Στην Ευρώπη, η αρώνια καλλιεργείται σε διάφορες χώρες (Ρωσία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Δημοκρατία της Τσεχίας) και σε ευρεία έκταση στην Πολωνία.
Στη Λιθουανία, μία εταιρεία παρασκευάζει κρασί (από τους καρπούς της αρώνιας) που ονομάζεται “Aronijos” που συνιστάται για πρόληψη από καρδιοπάθειες.
Η αρώνια εισήχθη από την Αμερική στην Ανατολική Ευρώπη, πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καλλωπιστικό φυτό. Όμως, μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό φυτό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Το 1974, 54.000 στρέμματα φυτεύτηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, από τα οποία τα 40.000 στρέμματα σε περιοχές με ψυχρό κλίμα (Σιβηρία). Ο σκοπός των φυτειών ήταν η παραγωγή χυμού και φαρμακευτικών σκευασμάτων, διότι οι καρποί της αρώνιας είναι πλούσιοι σε ουσίες (ανθοκυανίνες, φαινόλες, καταχίνες, φλαβονόλες, κ.ά.).
Η οικονομική σημασία της καλλιέργειας της αρώνιας είναι μεγάλη, διότι το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλό (τιμές γυμνόριζων τριετών φυταρίων 2-4 ευρώ), αποδίδει εισόδημα σε μικρό διάστημα (δύο έως τρία έτη μετά την φύτευση), η φυτεία διαρκή μεγάλο διάστημα (έως 100 έτη), η καλλιέργεια θεωρείται βιολογική (δεν χρειάζονται λιπάνσεις, ραντίσματα, διότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ασθένειες).

Η πρώτη καλλιέργεια στην Ελλάδα
Η πρώτη καλλιέργεια στην Ελλάδα, έγινε πριν από τρία χρόνια (με φυτάρια ποικιλίας νότιας Βουλγαρίας, ηλικίας τριών ετών) στην περιοχή των Σερρών (Παραπόταμος, ΒΔ της λίμνης Κερκίνης), με ιδιοκτήτη τον κ. Κωνσταντίνο Χοκμενίδη.
Η καλλιεργούμενη έκταση είναι 4 στρέμματα (φυτευτικός σύνδεσμος 2X3μ.), 160 φυτά/στρέμμα, συνολικά 160Χ4=600 φυτά. Η καλλιέργεια είναι βιολογική, διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, και δεν υπήρξαν ασθένειες. Στο αγρόκτημα έγινε εμπλουτισμός μόνο με φυσικό λίπασμα (κοπριά) και τα φυτάρια αρδεύονται (με σύστημα στάγδην).
Η παραγωγή σε καρπούς το 2011, ύστερα από τρία έτη, κυμαίνεται από 8-13κιλά ανά φυτάριο (μέσος όρος 10κιλά/φυτό, ή 10Χ160=1.600κιλά/στρέμμα).
Οι καρποί από τον παραγωγό πωλούνται νωποί, καταψυγμένοι ή αποξηραμένοι (σε μορφή σταφίδας). Προοπτικές Η καλλιέργεια της αρώνιας ενδείκνυται για τη χώρα μας, διότι οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το κόστος της φυτείας και καλλιέργειας είναι χαμηλό, εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Σπανός.
Επίσης, όπως τονίζει, θα αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες και θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από την κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται.

Συγκομιδή – επεξεργασία
Η συγκομιδή των καρπών της αρώνιας για την Ελλάδα γίνεται τον Αύγουστο (έως μέσα Σεπτεμβρίου), χειρωνακτικά.
Οι καρποί διατηρούνται νωποί σε ψυγεία (2ο C) για διάστημα τριών μηνών για να πωλούνται ως νωποί, ή διατηρούνται σε καταψύκτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πωλούνται ως κατεψυγμένοι.
Επιπλέον, οι καρποί, αφού αποξηραθούν, μπορούν να πωληθούν σε μορφή σταφίδας ή να μεταποιηθούν σε εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και οικονομικής σημασίας, όπως μαρμελάδες, χυμούς, σιρόπι ή κρασί.
Σημαντικό οικονομικό όφελος μπορεί να προκύψει με τη μετατροπή των εκχυλισμάτων των καρπών αρώνιας σε φαρμακευτικές ουσίες για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Επισημαίνεται ότι ο θρυλικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν χρησιμοποίησε σκευάσματα της αρώνιας για προστασία από την κοσμική και ραδιενεργό ακτινοβολία του σύμπαντος.

Xρήσεις-προϊόντα
Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα κατόπιν επεξεργασίας), και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη.
O καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P). Επίσης, ο καρπός μας προστατεύει και από την ραδιενέργεια.
Τo κυριότερο προϊόν της αρώνιας για πώληση είναι οι καρποί (νωποί, καταψυγμένοι και αποξηραμένοι σε μορφή σταφίδας). Επιπλέον, οι καρποί επεξεργαζόμενοι παρέχουν μεταποιημένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως μαρμελάδες, χυμούς, σιρόπι, λικέρ ή κρασί.
Στη Λιθουανία, μία εταιρεία παρασκευάζει κρασί (από τους καρπούς της αρώνιας) που ονομάζεται “Aronijos” που συνιστάται για αναζωογόνηση και πρόληψη από καρδιοπάθειες.
Η αρώνια θεωρείται είδος πολύτιμο για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια). Τα εκχυλίσματα των καρπών και φύλλων της αρώνιας έχουν χρήσιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες, διότι εμπεριέχουν ουσίες με χρήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.ά.).
Στα φαρμακεία του εξωτερικού διατίθενται σκευάσματα της αρώνιας, σε κάψουλες, σταγόνες, κ.ά.



Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

24-01-2016 17:05Κωνσταντίνος

Θα ήθελα να ασχοληθώ με την καλλιέργεια της αρώνιας σε πεδινή περιοχή του νομού αχαίας δεν κσέρω όμως αν θα μπορέσει εβδοκιμήσει, μετά απο που μπορώ να προμηθεύτω τα φυτά και πιο βασικό απ ολα που θα διαθέσω το προιόν. Επίσης θα ήταν καλύτερη η επικοινωνία αν υπήρχε ενα τηλεφώνο ευχαριστω.

Απάντηση

17-01-2016 21:06Μηλαράκης Γιάννης

Θάθελα να βάλω στο χωράφι που διαμένω δοκημαστικά αρώνιες και ιπποφαή. Ποια ειναι η καλύτερη εποχή για φύτεμα γγυμνόριζων; και τι τιμή να περιμένω? Περιοχη ΝΑ θεσσαλονικης. Χωριο Τριάδι. Ευχαριστώ

Απάντηση

17-08-2015 23:47Ηρακλής Κωνσταντινίδης

Με ενδιαφέρει η καλλιέργεια της σε έκταση 5στρ. στην Κασσάνδρα, Χαλκιδικής. 200μ. από θάλασσα, 60μ, υψόμετρο. Θα ευδοκιμήσει;

Απάντηση

20-04-2015 00:45Λοθκας Κουβαρας

Μελετω την καλλιεργεια Αρωνια στην Πεολοννησο σε υψομετρο 715. μ με εδαφικη αναλυση 7,6 π.χ. παρακαλω ενημερωστε με εαν το εδαφος αυτο ειναι καταλληλο για την καλλιεργεια Αρωνια..Σας ευχαριστω...

Απάντηση

23-07-2013 16:20Γεωργακάκης Ελευθέριος

ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑς ΠΑΡΑΚΑΛΩ ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΉΣΩ ΣΕ 5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΡΩΝΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ?..ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ.....ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ?ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΦΤΩ ΣΤΟΝ ΟΓΑ,ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ?ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ(ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΑΕΔ) ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΓΡΟΤΗΣ ,ΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ Ή ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ.

Απάντηση

05-04-2013 11:36thanasis

καλημερα σας λεγομαι ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ έχω φυτωριο στη θεσσαλονικη και το κιλκις εχω ιπποφαες ραμνοιδες leicora -ΜΥΡΤΙΛΛΑ -ΑΡΏΝΙΑ -GOJIBERRIES-ΦΡΑΓΚΟΣΤΑΦΥΛΛΑ και πολλα άλλαta εμπορευομαι απο το εξωτερικο και ειναι πιστοποιημενα με χαρτι της εταιριας που τα προμηθευομαι. Ειμαστε τα ΦΥΤΩΡΙΑ ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ για περισσοτερες πληροφοριες στο 6977250587 και στο 2310-783866 μπορειτε ακομα να μας βρειτε στο tsampazis.com

Απάντηση

19-11-2012 10:48Ευρυδίκη Νεοφωτίστου

1) Πού μπορώ να βρω σπόρους; 2) Μπορώ να μεγαλώσω ένα φυτό σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι ή σε ένα παρτέρι για προσωπική χρήση;

Απάντηση

10-09-2012 18:22Παπαθεοχαρίδης Ευάγγελος

Στην ενχώρια αγορά που μπορούμε να διαθέσου την παραγωγή ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία