BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Αύξηση 8% στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών λέει η IGC

Μείωση των τιμών στα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους καταγράφει στη μηνιαία του έκθεση το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο είχαν σαν αποτέλεσμα μια ανάκαμψη της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.

IGC: Ελλειμματική η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών

1
0

Ειδικότερα παρουσιάζεται μια απότομη μείωση στο δείκτη του IGC  για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους έπεσε κατά 10% m/m και συγκεκριμένα κατά 20% στις τιμές του καλαμποκιού και 13% στις τιμές της σόγιας. Πιέσεις δέχτηκε και η τιμή του σιταριού αλλά παρουσίασε μικρή υποχώρηση (ποσοστό –1%), καθώς υποστηρίχτηκε από την εξαγωγική ζήτηση και από την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα, εξαιτίας των ζητημάτων ποιότητας στο εσωτερικό της χώρας.

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών (σιτηρά και δευτερεύοντα σιτηρά), το IGC προβλέπει ότι την περίοδο 2013/2014, θα αυξηθεί σε ποσοστό 8%. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη παραγωγή καλαμποκιού κατά 10% και στο σιτάρι κατά 4%. Τα αποθέματα σιτηρών στο τέλος της εμπορικής περιόδου αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%, με τα αποθέματα στους κύριους εξαγωγείς να αυξάνονται κατά 40% από πέρσι που ήταν σε χαμηλά 17ετίας, σε 127 εκατ. τόνους, ξεπερνώντας κατά ελάχιστο τα επίπεδα του 2011/12.

 

Διεθνές εμπόριο σιτηρών

Αυξημένο προβλέπεται να είναι και το διεθνές εμπόριο σιτηρών το 2013/2014 κατά 1 εκατ. τόνους. Η αυξημένη διαθεσιμότητα και οι πιο ανταγωνιστικές τιμές αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για το καλαμπόκι, σε σχέση με το σιτάρι για τη χρήση ζωοτροφών, αν και η πρόβλεψη για το σύνολο του σιταριού έχει αυξηθεί κατά 1 εκατ. τόνους αυτό το μήνα λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις αγορές της Κίνας.

 

Αυξημένη παραγωγή ρυζιού στην Ινδία

Επίσης η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 2%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην υψηλή παραγωγή που αναμένεται να έχει η Ινδία.

 

Αύξηση 4% στην παραγωγή ελαιοκράμβης

Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει και η παραγωγή της σόγιας κατά 6% τη σεζόν 2013/14 σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών. Τα αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% σε 34 εκατ. τόνους, λόγω των μεγάλων εξαγωγέων, ιδίως των ΗΠΑ. Αν και το 2013/14 η παραγωγή ελαιοκράμβης  αναμένεται να αυξηθεί κατά 4%, τα αποθέματα είναι πιθανό να παραμείνει σταθερά.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ στα αγγλικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία