BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Στήνει «μηχανή» το ιδιωτικό εμπόριο με τις φετινές τιμές στο καλαμπόκι

«Επιδρομή» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ο τρόπος, με τον οποίο κινείται αυτές τις μέρες το ιδιωτικό εμπόριο για την «αρπαγή» του καλαμποκιού από τους παραγωγούς. Η πολιτική που εφαρμόζεται από τους «καθοδηγητές» του κλάδου των δημητριακών, παραπέμπει σε οργανωμένη προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθεί και μάλιστα στα αλώνια το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε εξευτελιστικές τιμές, οι οποίες δεν απηχούν με κανένα τρόπο την εικόνα της διεθνούς αγοράς, αλλά και τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Στήνει «μηχανή» το ιδιωτικό εμπόριο με τις φετινές τιμές στο καλαμπόκι

8
0

Έτσι, ενώ το εμπόριο επιχειρεί να «σπείρει» κλίμα πανικού και να αρπάξει το καλαμπόκι ακόμα και με 14 λεπτά το κιλό, οι παραδόσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου γίνονται σε τιμές, που κυμαίνονται από 35 μέχρι 40 λεπτά το κιλό, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευνομία στη λειτουργία της αγοράς.

Σε καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η φετινή αγορά του καλαμποκιού στην περιοχή της Βοιωτίας, όπου μικροί έμποροι από την νησιωτική Ελλάδα αγόραζαν με 21 λεπτά το κιλό, όταν οι μεσίτες της «Δημητριακής» έδιναν 17 και 18 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια, βέβαια, και όσο η «κοπή» κορυφώνεται χαμήλωσαν την τιμή και οι μικροί που τώρα κινούνται στα 18 με 19 λεπτά το κιλό.

Χειρότερα εξελίσσονται αυτή τη στιγμή τα πράγματα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Πληροφορίες από τη Θεσσαλία αναφέρουν ότι το δίπολο Μάρκου – Καραγιώργου επιδιώκει να εφαρμόσει με αυστηρότητα την τιμή των 14 με 15 λεπτών το κιλό, ενώ σε ανάλογη «γραμμή» κινούνται και οι «παραδοσιακές δυνάμεις» του εμπορίου στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως η συγκομιδή τώρα αρχίζει.

Ζημιά στην προσπάθεια των παραγωγών να αντισταθούν σ’ αυτό το κλίμα, έκανε, όπως όλα δείχνουν, τις τελευταίες ώρες και η ανακοίνωση της ΕΑΣ Τρικάλων, από τις λίγες με ενεργό ρόλο στη συγκέντρωση καλαμποκιού, να ξεκινήσει τη συγκέντρωση με ανοικτή τιμή, κάτι που ουσιαστικά αφήνει το ιδιωτικό εμπόριο… να χορεύει όπως θέλει!

Είναι σαφές ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι παραγωγοί καλαμποκιού που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το προϊόν είναι υποχρεωμένοι  να καθυστερήσουν τις πωλήσεις τους μέχρι να εξομαλυνθεί η αγορά. Μια άλλη επιλογή είναι η αναζήτηση κτηνοτροφικών μονάδων, στις οποίες θα μπορούσαν να διαθέσουν απ’ ευθείας το προϊόν τους, επιτυγχάνοντας σημαντικό όφελος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κτηνοτρόφους που θα παραλάβουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές που ακούγονται αυτές τις ώρες είναι εξευτελιστικές και δεν έχουν καμιά λογική βάση από τη στιγμή που η διεθνής αγορά κινείται ψηλότερα, δηλαδή στα 210 ευρώ το τόνος, οι κτηνοτροφικές μονάδες αγοράζουν ακόμα ψηλότερα και η ποιότητα του ελληνικού καλαμποκιού στο σύνολό της δεν συγκρίνεται με κανένα από τα προϊόντα που διακινούνται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.  

H απάντηση της ΕΑΣ Τρικάλων

«Ξεψυχισμένα» η ΕΑΣ Τρικάλων για το καλαμπόκι

Την απάντησή της στο δημοσίευμα του Agronews, με τίτλο Στήνει «μηχανή» το ιδιωτικό εμπόριο με τις φετινές τιμές στο καλαμπόκι, δίνει με σχετική επιστολή της η Ένωση Τρικάλων.

Ολόκληρη η σχετική επιστολή της ΕΑΣ Τρικάλων αναφέρει τα εξής:

Κύριε Διευθυντά,

Σε σημερινό σας (4/9/2013) δημοσίευμα για το καλαμπόκι, με  τίτλο «Στήνει «μηχανή» το ιδιωτικό εμπόριο με τις φετινές τιμές στο καλαμπόκι», γίνεται λόγος για «…Ζημιά στην προσπάθεια των παραγωγών να αντισταθούν σ’ αυτό το κλίμα, έκανε, όπως όλα δείχνουν, τις τελευταίες ώρες και η ανακοίνωση της ΕΑΣ Τρικάλων, από τις λίγες με ενεργό ρόλο στη συγκέντρωση καλαμποκιού, να ξεκινήσει τη συγκέντρωση με ανοικτή τιμή, κάτι που ουσιαστικά αφήνει το ιδιωτικό εμπόριο… να χορεύει όπως θέλει!».

Σας υπενθυμίζουμε ότι η ανακοίνωση της Ε.Α.Σ. Τρικάλων (3/9/2013) για το καλαμπόκι που και ο δικός σας ιστότοπος φιλοξένησε αναφέρει τα εξής: «Η Ένωση – Α.Σ. Τρικάλων ενημερώνει τα μέλη και τους πελάτες της ότι λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά του καλαμποκιού και έχοντας ως κύριο μέλημα την προστασία των παραγωγών, θα προχωρήσει στην αποθήκευση καλαμποκιού παραγωγών στα ενωσιακά σιλό της AGROVIZ (ΔΕΛΤΑ Καλαμπάκας) και του Ζάρκου για λογαριασμό τους με σκοπό την προστασία τους από τις χαμηλές τιμές της αγορά που επικρατούν σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να διαθέσουν το καλαμπόκι τους στο χρόνο που νομίζουν οι ίδιοι ότι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους, είτε προς την Ε.Α.Σ. Τρικάλων ή σε τρίτο.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24310-74101, 72489».

Κύριε Διευθυντά,

Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων για να παραμείνει ενεργή στην αγορά, είχε συγκεκριμένες επιλογές. Είτε θα ανακοίνωνε μια τιμή η οποία δεν θα διαφοροποιούνταν ιδιαίτερα από εκείνη του εμπορίου μιας και αυτή την περίοδο, τα δεδομένα της αγοράς είναι συγκεκριμένα,  είτε θα έδινε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να αποθηκεύσουν το καλαμπόκι τους, στα ενωσιακά σιλό, για απεριόριστο χρόνο, αναμένοντας διόρθωση της τιμής προκειμένου να καρπωθούν οι ίδιοι την υπεραξία που θα προκύψει από τις μελλοντικές αγοραπωλησίες και όχι οι μεγαλέμποροι.

 

Μετά από διαβούλευση με τους παραγωγούς προέκυψε ότι επί της ουσίας, δεν υπήρχε δίλημμα μιας και ο ρόλος μιας συνεταιριστικής οργάνωσης είναι να στηρίζει στην πράξη τους παραγωγούς, χωρίς να μοιράζει ψίχουλα διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις όταν οι μεγαλέμποροι… χορεύουν, (όπως αναφέρονταν και στο δημοσίευμά σας), σε βάρος τους, αλλά θέτοντας τους αποθηκευτικούς της χώρους και τον υπηρεσιακό μηχανισμό της ενωσιακής AGROVIZ, στη διάθεση των καλαμποκοπαραγωγών, απογοητεύοντας εκείνους που ήθελαν να τους υποχρεώσουν (ελλείψει αποθηκευτικών χώρων από την πλειονότητα των παραγωγών) να το πουλήσουν τώρα, σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

 

Κατόπιν αυτών και για να μην δημιουργούνται  λανθασμένες εντυπώσεις,  θεωρούμε σκόπιμο να αποκατασταθεί η αλήθεια για να μην στοχοποιούνται αδίκως συνεταιριστικές οργανώσεις που παραμένουν όρθιες και μάχονται σε ένα εχθρικό περιβάλλον, κόντρα στις πρωτοφανείς αντιξοότητες της αγοράς αλλά  και στις τρικλοποδίες του συστήματος και  να αναζητηθούν οι ευθύνες σε εκείνους που πραγματικά ανήκουν για τα παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών τους οποίους, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, ευελπιστούμε να αναζητήσετε και να αποκαλύψετε με ονοματεπώνυμα για να γνωρίζει ο αγρότης ποιος πραγματικά εκμεταλλεύεται τον  μόχθο του.

 

Ε.Α.Σ. Τρικάλων

Βρείτε εδώ το έγγραφο με την Απάντηση της ΕΑΣ Τρικάλων στο δημοσίευμα για το καλαμπόκι.doc

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία