BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Παρέμβαση ουσίας στο καλαμπόκι από την ΕΛΒΙΖ

Σε τιμές υψηλότερες από τις σημερινές δεσμεύεται να εξοφλήσει τους παραγωγούς καλαμποκιού η ΕΛΒΙΖ.

Παρέμβαση ουσίας στο καλαμπόκι από την ΕΛΒΙΖ

15
0

Αυτό δηλώνει στην Agrenda o πρόεδρος της μεγαλύτερης βιομηχανίας ζωοτροφών της χώρας, Βασίλης Χαλκίδης, εφόσον οι καλλιεργητές φέρουν καλαμπόκι με προκαταβολή 0,10 ευρώ το κιλό.

«Όποτε θέλουν οι παραγωγοί θα τους εξοφλήσουμε ανάλογα με την τιμή που θα επικρατεί εκείνη τη στιγμή στην αγορά», λέει και πιστεύει ότι «αργότερα θα ανέβει σίγουρα η τιμή του προϊόντος πάνω από τα επίπεδα που βρίσκεται τώρα».

Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι «το καλαμπόκι σε αυτές τις τιμές των 0,13 ευρώ/κιλό, που επικρατούν τώρα, δεν συμφέρει κανέναν, γιατί θα έχει αντι-οικονομικές συνέπειες στο σύνολο της αγοράς». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Agrenda, η τιμή που δίνουν τα μεγάλα σιτεμπορικά «κέντρα» σε όλους, μεσίτες και παραγωγούς, αυτή τη στιγμή είναι 0,16-0,165 ευρώ το κιλό παραδοτέο στα Οινόφυτα ή τη Χαλκίδα.

Έτσι, οι Βοιωτοί έχουν την υψηλότερη τιμή, με 0,15 ευρώ και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η τιμή έχει κολλήσει στα 0,13 ευρώ, λόγω των μεταφορικών.

Πάντως, το πρόβλημα των Ελλήνων παραγωγών είναι η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων και οι αποθήκες της ΕΛΒΙΖ έχουν χωρητικότητα μέχρι 50.000 τόνους, σε Πλατύ και Ξάνθη. Η επόμενη εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη, καθώς μπαίνει στην αγορά και το καλαμπόκι της Βόρειας Ελλάδας. «Αν δεν αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά, θα υπάρξει πρόβλημα. Εμείς ήδη έχουμε δεχτεί κρούση από την Τουρκία για 10.000 τόνους, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχει τρόπος να πουληθεί το επιπλέον καλαμπόκι σε καλή τιμή».

Τέλος, αν θέλει ένας παραγωγός να εξοφληθεί τώρα, δεν τον συμφέρει, γιατί η εταιρεία δεν θα διαφοροποιηθεί πολύ από τον ανταγωνισμό και θα δώσει 0,14 ευρώ το κιλό ή το πολύ 0,15 εάν φέρει το προϊόν ο καλλιεργητής στο σιλό.

 

Τι λένε οι διεθνείς αναλυτές

Για σοδειά-ρεκόρ καλαμποκιού προετοιμάζονται οι Αμερικανοί, ύστερα από τρία χρόνια μειωμένης παραγωγής, παρά τη θερινή ξηρασία στις πολιτείες με καλλιέργειες σιτηρών, όπως αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της τράπεζας Societe Generale προβλέπουν ότι οι τιμές θα επανέλθουν στα επίπεδα άνω των 5 δολαρίων ανά μπούσελ στα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2013, ενώ τώρα βρίσκονται στα 4,55 δολάρια ανά μπούσελ.

Η τράπεζα εκτιμά ότι «οι προοπτικές της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο θετικές όσο αναμενόταν, εξαιτίας της απειλής ξηρασίας στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, προβλήματα υπάρχουν και στην καλλιέργεια καλαμποκιού της Νότιας Αμερικής.

Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο είναι στα 4,55 δολάρια ανά μπούσελ.

Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής της τράπεζας Christopher Narayanan, «αν και υπάρχει ακόμη χρόνος και είναι δυνατόν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες να βοηθήσουν τις τελευταίες εβδομάδες στην εξέλιξη αυτών των καλλιεργειών, ωστόσο εκτιμούμε ότι η αναπλήρωση της παραγωγής δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη όσο την περιμέναμε. Ωστόσο οι δύο καλλιέργειες έχουν πρόβλημα και στο Νότιο Ημισφαίριο και ειδικότερα στην κεντρική Βραζιλία, όπου ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός, κάτι που δεν βοηθά στη σπορά».

«Επίσης αν καθυστερήσει, λόγω του ξηρού καιρού, η σπορά της σόγιας, αυτό συνεπάγεται και καθυστέρηση στη συγκομιδή της το 2014, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στον προγραμματισμό της σποράς καλαμποκιού που θα ακολουθήσει. Επιπρόσθετα η καλλιέργεια καλαμποκιού φαίνεται να έχει πρόβλημα και στη νότια Βραζιλία, από τους παγετούς που έπληξαν την περιοχή και, εκτός των ζημιών που προξένησαν στις καλλιέργειες σιταριού, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα και στην καλλιέργεια καλαμποκιού», καταλήγει ο κ. Narayanan.

Η τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές του καλαμποκιού, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2013, αναμένεται να κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 5,12 δολάρια ανά μπούσελ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία