BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Βοήθεια ΕΛΒΙΖ στο καλαμπόκι

Μικρή ανάσα στην ταλαιπωρημένη φέτος αγορά του καλαμποκιού φαίνεται να δίνει η απόφαση της διοίκησης της ΕΛΒΙΖ να προχωρήσει σε απευθείας παραλαβές προϊόντος από τους παραγωγούς, με τιμές οι οποίες αφήνουν πίσω τα ελάχιστα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Αυτό αποκαλύπτει το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά μαζί με το ειδικό ένθετο για τις επενδύσεις και τα προγράμματα.

Βοήθεια ΕΛΒΙΖ στο καλαμπόκι

1
1

Με 10 λεπτά προκαταβολή για «ανοιχτές» παραδόσεις ή με 15 λεπτά το κιλό για άμεση εξόφληση, η αγορά δείχνει να ανοίγει. Στα 16,5 λεπτά το κιλό παραλαμβάνουν οι «αποθήκες» σε Οινόφυτα και Χαλκίδα. Μάλιστα, όπως δηλώνει αποκλειστικά στη σαββατιάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος της μεγαλύτερης βιομηχανίας ζωοτροφών της χώρας Βασίλης Χαλκίδης «όποτε θέλουν οι παραγωγοί θα τους εξοφλήσουμε ανάλογα με την τιμή που θα επικρατεί εκείνη τη στιγμή στην αγορά».

Εν τω μεταξύ, την άνοδο των τιμών στηρίζουν τα διεθνή χρηματιστήρια, δεδομένου ότι έκθεση της τράπεζας Societe Generale προβλέπει πως οι τιμές του καλαμποκιού θα επανέλθουν στα επίπεδα άνω των 5 δολαρίων ανά μπούσελ. Η τράπεζα εκτιμά ότι «οι προοπτικές της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο θετικές όσο αναμενόταν, εξαιτίας της απειλής ξηρασίας στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, προβλήματα υπάρχουν και στην καλλιέργεια καλαμποκιού της Νότιας Αμερικής. Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο είναι στα 4,55 δολάρια ανά μπούσελ.

Ακόμα διαβάστε σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας Agrenda για τις τιμές του ρεύματος. Μισές δουλειές κάνει η κυβέρνηση στο θέμα του ενεργειακού κόστους, μετά την απόφαση να ελαφρύνει τα τιμολόγια της ΔΕΗ στους βιομηχάνους. Στις λύσεις που δίνει η ειδική ρύθμιση για τη «διακοψιμότητα», η οποία κατατέθηκε αιφνιδίως την Πέμπτη στη Βουλή, δεν περιλαμβάνεται το αγροτικό ρεύμα.

Επίσης, ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά του βαμβακιού. Εβδομάδα προόδου για τις τιμές του σύσπορου βάμβακος ήταν αυτή που πέρασε, παρά το ότι οι διαπραγματεύσεις των Ομάδων Παραγωγών με τους εκκοκκιστές συνεχίζονται. Ευχάριστη νότα τα 52 λεπτά παραδοτέα που ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη τα εκκοκκιστήρια Δοντά, ενώ πολύ κοντά στα 55 λεπτά το κιλό φαίνεται να καταλήγει η Ομάδα της Βοιωτίας με τα εκκοκκιστήρια Μίχα. Παραφωνία οι Αφοί Καραγιώργου που μένουν στα 48 λεπτά το κιλό.     

Ακόμα, διαβάστε στη σαββατιάτικη εφημερίδα για τις δουλειές που άνοιξε η λεβάντα. Μικρό κόστος εγκατάστασης και καλή απόδοση από το δεύτερο έτος δίνει η καλλιέργεια λεβάντας, που μπορεί να πιάσει τα 900 ευρώ το στρέμμα.   

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

 Ανάπτυξη

■ Δεν το βάζει κάτω η ελληνική σόγια παρά τις δυσκολίες της πρώτης σεζόν σελ. 44

■ Παίρνουν το φετινό σταφύλι αλλά εξοφλούν την περσινή παραγωγή σελ. 6

■ Ειδικοί επιστήμονες φωτίζουν τα σκοτεινά σημεία των νέων καλλιεργειών σελ. 13

■ Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Επίτροπος Τσιόλος για το τσεκ του 2014 σελ. 11

■ Κερδισμένους όσους έβαλαν τεύτλα βγάζει η φετινή καμπάνια της ΕΒΖ σελ. 26, 31

 

Οικονομία

■ Με φθηνότερα λιπάσματα η περίοδος της φθινοπωρινής σποράς σελ. 44-45

■ Δράσεις για αγρότες και κατοίκους της υπαίθρου στο επόμενο ΕΣΠΑ σελ. 20, 37

■ Τρεις γενιές μαστιχοπαραγωγών απογειώνουν τα Προϊόντα Χίου σελ. 40

■ Νέος ιδιοκτήτης για την ιστορική καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη σελ. 39

■ Συνέντευξη: Ο Τέρι Τάουνσεντ, η ICAC και το μέλλον του βάμβακος σελ. 34

 

Πολιτισμός

■ Μπούσουλας για φιλόδοξους εξαγωγείς ελληνικού ελαιολάδου σελ. 24-25

■ Η Τζούλια Πλέτσερ ξέρει τι σημαίνει να λιώνεις τα τακούνια σου σελ. 54

■ Επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας για 10.000 ανέργους σελ. 36

■ Στο Μόδεστο Λάρισας πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή Νέου Αγρότη σελ. 33

■ BASF: Η γεωργία είναι η σημαντικότερη δουλειά πάνω στη Γη σελ. 53

 

 

Editorial

Το γεγονός ότι ο τομέας της αγροτικής παραγωγής γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις «καταφύγιο» αναζήτησης επαγγελματικής ενασχόλησης των «απογοητευμένων» κατοίκων των αστικών κέντρων δεν σημαίνει τίποτα!

Επίσης, το γεγονός ότι κάποιες σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες τόσο στον τομέα της διατροφής (ρόδια, τσάι, σταμναγκάθι κ.α.), όσο και στον τομέα της φαρμακευτικής και των καλλυντικών (λεβάντα, ιπποφαές, γκότζι μπέρι κ.α.) οδηγούν σε διεύρυνση της ζήτησης από τις λεγόμενες συμπληρωματικές καλλιέργειες που  με δυσκολία καλύπτουν το 2% του αγροτικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν), επίσης δεν λέει πολλά πράγματα! 

Άλλωστε, μεγάλο μέρος των «σπουδαγμένων» που στρέφονται για αναζήτηση δραστηριότητας στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, φλερτάρουν περισσότερο με την ιδέα του branding και τη δημιουργία δικτύων διάθεσης των αγροτικών προϊόντων (όπως π.χ. στο ελαιόλαδο) και λιγότερο μ’ αυτή καθ’ εαυτή την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Το ενδιαφέρον για τη χώρα μας ήταν και παραμένει στα προϊόντα που ιστορικά αποτέλεσαν το «βαρύ πυροβολικό» της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Για τα περισσότερα εξ αυτών, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει πρόοδος σε ότι αφορά στην οργάνωση και λειτουργία της αγοράς αλλά μπορεί να βρίσκονται και σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια! Κι αυτό γιατί, οι οργανώσεις (π.χ. ΕΑΣ Λάρισας) διαλύθηκαν, οι υποδομές χάθηκαν και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απελπιστικά αδύναμη διαπραγματευτική θέση έναντι των εμπόρων!  

Agrenda

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-09-2013 19:38ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΗΛ. 2441025058α

ΠΩΩΩ....ΠΩΩΩ..... ΚΟΡΟΙΔΙΑ..........

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία