BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Τσιμπάει λεπτά το καλαμπόκι, κερδισμένοι όσοι αποθήκευσαν

Αλλαγή κλίματος παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην εγχώρια αγορά του καλαμποκιού, λαμβάνοντας ώθηση από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή παραγωγή. Η συγκομιδή στην Ευρώπη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς οι σπορές είχαν καθυστερήσει την περασμένη άνοιξη. Οι αποδόσεις όμως είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να σημειώνεται άνοδος των τιμών πώλησης του καλαμποκιού κατά 2 λεπτά το κιλό στις ευρωπαϊκές αγορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Τσιμπάει λεπτά το καλαμπόκι, κερδισμένοι όσοι αποθήκευσαν

0
1
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τους Έλληνες παραγωγούς που επέλεξαν να αποθηκεύσουν τα καλαμπόκια τους το καλοκαίρι, όταν οι τιμές είχαν βυθιστεί στα 13-14 λεπτά το κιλό, αφού πλέον οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν φτάσει σε επίπεδα που δικαιολογούν τα 16-17 λεπτά το κιλό για το ελληνικό καλαμπόκι.

Στην εγχώρια αγορά η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες στις βορειότερες περιοχές. Την υψηλότερη τιμή της αγοράς εξακολουθεί να προσφέρει η ΕΑΣ Αγρινίου, η οποία δίνει 18 λεπτά το κιλό συν 1 λεπτό το κιλό σε όσους αγοράζουν λιπάσματα από την Ένωση. Στα επίπεδα των 17 λεπτών το κιλό πραγματοποιούνται οι πωλήσεις μεταξύ των παραγωγών και των κτηνοτρόφων.

Μάλιστα εκτιμάται πως θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο τους επόμενους μήνες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στο Αμύνταιο η συγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και η φετινή παραγωγή υπολογίζεται στους 60.000 τόνους. Η ομάδα παραγωγών της τοπικής ένωσης διαχειρίζεται μόνο 3.000-4.000 τόνους, όπως μας πληροφορεί ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου. Πολιτική της Ένωσης είναι να μην πουλήσει στα 15 λεπτά το κιλό που προσφέρονται από τους εμπόρους, αλλά να κρατήσει την παραγωγή της, έχοντας την πεποίθηση πως οι τιμές θα ενισχυθούν τους επόμενους μήνες κατά 2 λεπτά το κιλό, όπως συμβαίνει συνήθως σε μια φυσιολογική χρονιά. Εξάλλου το ελληνικό καλαμπόκι εξακολουθεί να εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες στην ιταλική αγορά, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο πως σύντομα θα χρειαστούν εισαγωγές για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση των κτηνοτρόφων

Μικρότερη παραγωγή στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παραγωγή καλαμποκιού στην Ε.Ε. την καλλιεργητική περίοδο 2012/13 αναμένεται να διαμορφωθεί στους 64,3 εκατ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από τους 71 εκατ. τόνους που υπολόγιζε στην προηγούμενη έκθεση της. Η νέα αυτή εκτίμηση βρίσκεται πιο κοντά στην πρόβλεψη των αναλυτών της Strategie Grains που βλέπουν παραγωγή 64 εκατ. τόνων, αλλά και στις προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για παραγωγή 65 εκατ. τόνων.

Η τιμή του καλαμποκιού στην ιταλική αγορά διαμορφώνεται στα 187-191 ευρώ ο τόνος, σημειώνοντας άνοδο από τα χαμηλά των 172 ευρώ ο τόνος πριν από 2 εβδομάδες. Η παράδοση καλαμποκιού σε γαλλικό λιμάνι πραγματοποιείται στα 177 ευρώ ο τόνος
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-10-2013 14:37Χρηστος

Εδώ στις Σέρρες εξακολουθούμε να το πληρωνόμαστε με 13,5 λεπτά το κιλό.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία