BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Το USDA δεν ευνόησε το σιτάρι

Η νέα σοδειά σκληρού σίτου στη χώρα µας εξελίσσεται ικανοποιητικά µε τις πρόσφατες βροχές να είναι ευεργετικές για τα χωράφια.

Άνυδρος ο Απρίλης για τα σιτηρά

2
0
Προς το παρόν συγκριτικά µε πέρσι την ίδια εποχή παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι η καλλιέργεια έχει καλύτερη εικόνα και «καιρού επιτρέποντος» οι αποδόσεις θα είναι καλύτερες. Πωλήσεις νέας σοδειάς για εξαγωγές δεν έχουν ακόµα γίνει. Αντιθέτως, για τη φετινή σοδειά υπήρξε µια δουλειά µε κατεύθυνση την Ιταλία από την Ορεστιάδα, ενώ µικρο-πωλήσεις σηµειώνονται και σε τοπικούς µύλους περί τα 25-26 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.

Όσον αφορά τις τιµές, στη λίστα της Φότζια παραµένουν σταθερές. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 75%) κυµαίνονται στα 285-290 ευρώ ο τόνος για παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) στα 280-285 ευρώ ο τόνος για παράδοση σε ιταλικό λιµάνι. Στο Μιλάνο οι τιµές έµειναν σχεδόν αµετάβλητες στα 264-265 ευρώ ο τόνος (ειδικό βάρος το ελάχιστο 76 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 62%) παραδοτέα σε σιλό στη Φότζια.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία οι τιµές εξακολουθούν να βρίσκονται στα 260-270 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι, ενώ λιγότερα κατά 10% ήταν τα στρέµµατα που καλλιεργήθηκαν µε σκληρό σιτάρι στη χώρα.

Εν τω µεταξύ, στο χρηµατιστήριο του Σικάγο οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο. Κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας υπήρξε αρχικά µια άνοδος καθώς οι αναλυτές περίµεναν µείωση των αποθεµάτων για το καλαµπόκι και τη σόγια και η ξηρασία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν ευνοεί τα δηµητριακά.

Κατόπιν, το Αµερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας USDA ανακοίνωσε τη µηνιαία έκθεση προσφοράς και ζήτησης δηµητριακών, στην οποία τα τελικά αποθέµατα σιτηρών ήταν αυξηµένα, οπότε και οι τιµές διόρθωσαν. Λίγο καλύτερη ήταν και η κατάσταση στη Γαλλία, µε τις τιµές τουλάχιστον να ανακάµπτουν και τα συµβόλαια Νοεµβρίου να βρίσκονται στα επίπεδα περί τα 200 ευρώ ο τόνος.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία