BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Άνοδο για τα σκληρά σιτάρια

Tα αλώνια του σκληρού σίτου φτάνουν στο τέρµα τους στη χώρα µας και δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που προτίµησαν την αποθήκευση από τη διάθεση του προϊόντος

Στα ψηλότερα της χρονιάς η παγκόσμια αγορά σιτηρών

0
0
Στη Θεσσαλία οι τιµές για τα καλά φετινά σιτάρια βρίσκονται στα 23 λεπτά στον παραγωγό, ενώ προς την Κοζάνη σηµειώθηκαν και αγορές στα 25 λεπτά το κιλό. Οι υψηλές τιµές πληρώνονται κατά κύριο λόγο από µεγάλους τοπικούς µύλους, που χρειάζονται υψηλής ποιότητας σιτάρια σε µια σεζόν που η ποιότητα είναι µέτρια.

Σχετικά µε εξαγωγές τα άνευ προδιαγραφών σιτάρια κυµαίνονται στα 255 ευρώ ο τόνος FOB, δηλαδή 10 ευρώ υψηλότερα από την περασµένη εβδοµάδα. Να σηµειωθεί ότι ακόµα δεν έχουν ακουστεί δουλειές ή σηµαντική ζητηση για τα καλά σιτάρια, γεγονός το οποίο µπορεί και να φρενάρει τη δυναµική των τιµών. Να µην ξεχνάµε ότι προτεραιότητα στις πωλήσεις δίνουν οι έµποροι πάντα στα χειρότερα ποιοτικά στάρια και στη συνέχεια στα καλά.

Στη λίστα της Φότζια οι τιµές µετά από συνεχόµενες αυξήσεις διατηρήθηκαν αµετάβλητες. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 290-295 ευρώ ο τόνος για παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 278-283 ευρώ. Στη Γαλλία, όπου οι βροχές δεν βοηθούν την παραγωγή οι τιµές έφτασαν 300 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Στον Καναδά, οι τιµές για την εξαιρετική ποιότητα σκληρών ενισχύθηκαν κατά 13 δολάρια Καναδά φτάνοντας τα 415 δολάρια (286 ευρώ ο τόνος). 

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο όλα τα δηµητριακά πλην των σκληρών σιταριών βρίσκονται εδώ και εβδοµάδες σε πτώση. Οι κλιµατολογικές συνθήκες για τη σόγια και καλαµπόκι είναι εξαιρετικές, µε αποτέλεσµα οι τιµές να πιέζονται. Τα µαλακά σιτάρια είναι αδύνατο να µην επηρεαστούν από αυτή την κατάσταση και επακόλουθα διορθώνουν. Μπορεί οι βροχές στη ∆υτική Ευρώπη να σταµάτησαν τη συγκοµιδή και να εκφράζονται έντονοι προβληµατισµοί σχετικά µε την ποιότητα, στη Γαλλία όµως οι τιµές επηρεάστηκαν από την πτώση στο Σικάγο, έχασαν άλλα 3 ευρώ και τα συµβόλαια Νοεµβρίου κυµαίνονται στα 182 ευρώ ο τόνος


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία