BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Συγκόμισαν 1300 κιλά ζέα στο Αμάρι Ρεθύμνης

Την πρώτη σοδειά του αρχαίου δημητριακού, ζέα, είχαν οι κάτοικοι του Αμαρίου Ρεθύμνης Κρήτης.

Συγκόμισαν 1300 κιλά ζέα στο Αμάρι Ρεθύμνης

10
7
Παρήγαγαν αρχικά 1300 κιλά καρπού, (από 70 που είχαν σπείρει) που σε λίγες μέρες θα αλεστεί για να γίνει αλεύρι και στη συνέχεια ψωμί. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1928 που κάτοικοι της Κρήτης θα γευθούν αυτόν τον καρπό. Η καλλιέργεια του είχε απαγορευθεί με νομοθέτημα του 1928, αν και επρόκειτο για βασικό προϊόν της Κρήτης από τη μινωική περίοδο.

Την πρωτοβουλία να καλλιεργήσουν ζέα, είχαν οι επικεφαλής της αγροτουριστικής μονάδας Πάνακρον, που ανήκει στη δημοτική επιχείρηση του δήμου Αμαρίου με την επωνυμία «Αμάρι ΟΤΑ Α.Ε.

Ο σπόρος βρέθηκε από κατοίκους της Κρήτης που τον είχαν προστατεύσει. Η σπορά έγινε το φθινόπωρο του 2013 σε έκταση της σχολής Ασωμάτων, στο Ιερό Αμάριον Άλσος. Από τον Απρίλιο τα φυτά είχαν μεγαλώσει και αποτελούσαν εξαιρετικό θέαμα για τους περαστικούς αλλά και αντικείμενο ξενάγησης σε επισκέπτες που προτιμούν τον αγροτουρισμό.

Ο Άρης Κουτάκης, εκ των επικεφαλής της πρωτοβουλίας, λέει μεταξύ άλλων στην ξενάγηση: «Η Ζέα μας, το πανάρχαιο στάρι μας. Αυτό που στέλνονταν απ’ τους Μινωίτες σ’ όλη τη Μεσόγειο. Το λιμάνι της Ζέας στην Αττική, απ’ αυτήν πήρε το όνομά της. Εκεί την ξεφόρτωναν. Ο καρπός της, με την λυσίνη που περιέχει, ενεργοποιεί τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και κάνει τον άνθρωπο πιο έξυπνο, δραστήριο, δημιουργικό. Γιαυτό κι οι Μινωίτες μεγαλούργησαν κι έφτιαξαν έναν πολιτισμό, που δικαίως χαρακτηρίσθηκε ως ο πιο κλασσικός πολιτισμός της Αρχαιότητας. Αυτός ο πολιτισμός πρωτογέννησε τους θεούς, τις τέχνες, την γραφή, τον τροχό, το πρώτο πέταγμα του ανθρώπου, το πρώτο θέατρο, ό,τι έχει να κάνει τέλος πάντων με την πνευματική ανέλιξη του ανθρώπου».  

Στόχος της ομάδας για την αναγέννηση της ζέας είναι να αυξηθούν οι σπορές και η παραγωγή του προϊόντος στην Κρήτη.
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

15-04-2015 23:27Δημήτρης

Στην Θεσσαλία καλιέργησα φετος Καπέλι .Δικοκκο και Καπλουτζά

Απάντηση

11-09-2014 12:52Αθανασία Καφεντζή

Ζητάω να μάθω αν μπορ,ω να βρώ σπόρο του αρχαίου σίτου ποικιλία καπέλι η κοινός μαυραγάνι!!!!!! εποικοινωνίστε μαζί μου παρακαλώ ,,,,

Απάντηση

23-07-2014 03:08ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΦΕΝΤΖΗ

ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ,,,,,ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΕΤΟΣ ΣΠΕΙΡΕΙ !!!!!!!!

Απάντηση

20-07-2014 22:18σιτοπαραγωγος

παντοτε μου εκανε εντυπωση και παντα θα μου κανει, το ποσοι προθυμοι υπαρχουν να καταπιουν αμασητη την οποιαδηποτε κουταμαρα. τι 5; 6,5 ευρω και βαλε ο καπλουτζας και το dinkel.

Απάντηση

20-07-2014 10:00ΔΗΜΗΤΡΙΣ

ΕΧΩ 4 ΤΟΝΟΥΣ ΖΕΑ ,ΕΠΙΑΣΑ 250Κγ ΑΝ Ενδιαφερετε καπιοσ 09 το κιλο. χρηστο μην το ζητασ στο φουρνο δεν ειναι με το ζορι,Ευχαριστο

Απάντηση

18-07-2014 15:22Δημήτρης

Πού μπορώ να προμηθευτώ σπόρους Ζέας?

Απάντηση

18-07-2014 11:11Χρήστος

Νομίζω ότι εχει παραγίνει το κακο με την ΖΕΑ. Αν διαβάσουμε αρχαίες πηγές θα δούμε οτι δεν υπάρχει πουθενα ως τροφή ανθρώπων αλλα μονο ως ζωοτροφή. Στον ομηρο θα διαβασουμε αναφορές για την χρήση της αυτη. Επίσης στην αρχαία Αθηνα υπήρχαν μονο 2 άλευρα. Η "μάζα" το κριθαραλευρο δηλαδή, που ηταν το καθημερινό ψωμι των φτωχών Αθηναίων και ο "άρτος " που το τρώγαν οι εύποροι καθημερινα αλλά και οι φτωχοί σε γιορτες και το χρησιμοποιήσουν σε σπονδες. Επίσης ας μου βρει επιτέλους καποιος αυτόν το περιφημο νομο απαγορευσης του Βενιζελου. Ελεος πια με την ζεα. Εφτασε να πωλειται 5€ το κιλο το αλευρι η ζωοτροφη!!!!!!!!!! Οσο για την ορεξη του καθενος ας φαει οτι θελει σιταλευρο κριθαραλευρο καλαμποκάλευρο ρεβιθαλευρο ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ αλλά το παραμύθι ΤΕΛΟΣ. Ευχαριστω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία