BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πιεσμένο το καλαμπόκι σε παγκόσμιο επίπεδο

Να αποθηκεύσουν το καλαµπόκι της φετινής σοδειάς προτιµούν οι παραγωγοί προσδοκώντας να το πουλήσουν σε υψηλότερη τιµή από αυτήν που δίνουν τώρα οι έµποροι (16 – 17 λεπτά το κιλό).

Σε ζώνες και τα καλαμπόκια της Καβάλας για το Diabrotica

1
0
Σηµειώνεται ότι η τιµή για τα τριµηνίτικα καλαµπόκια (µε βιολογικό κύκλο 90 ηµερών) ήταν στην ∆ράµα τα 18 – 20 λεπτά, καθώς είναι τα πρώτα που µαζεύονται, επισηµαίνει ο Χρήστος Γκόντιας, υπεύθυνος Οµάδων Παραγωγών νοµού ∆ράµας

Βέβαια, µε τιµή τα 16 – 17 λεπτά το κιλό δεν καλύπτονται τα έξοδα της καλλιέργειας, τα οποία αντιστοιχούν τουλάχιστον στα 18 λεπτά το κιλό.

Παράλληλα, η τιµή αγοράς από τους κτηνοτρόφους στην περιοχή της ∆ράµας κυµαίνεται στα 17 – 18 λεπτά. Οι κτηνοτρόφοι, όµως, δεν µπορούν να απορροφήσουν όλη την παραγόµενη ποσότητα λόγω των οικονοµικών προβληµάτων που αντιµετωπίζουν. Στην περιοχή του Μεσολογγίου οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν στα 18 – 19 λεπτά, ενώ οι έµποροι δίνουν τιµή τα 16 λεπτά. Βέβαια, η τιµή παραγωγού φτάνει τα 14 – 15 λεπτά στις περιπτώσεις που οι καλλιεργητές έχουν ανάγκη να πληρωθούν άµεσα λόγω των οικονοµικών τους υποχρεώσεων. Στην περιοχή πέρσι η τιµή για το καλαµπόκι ξεκίνησε από τα 16 λεπτά (τοις µετρητοίς), στη συνέχεια, όταν αυξήθηκε η ποσότητα του προϊόντος, κατέβηκε στα 14 λεπτά, ενώ όσοι αποθήκευσαν το προϊόν ως τον Οκτώβριο του ’14 έλαβαν 22 – 23 λεπτά.

«Λόγω της περσινής χαµηλής τιµής (13 – 14 λεπτά το κιλό) και στα Τρίκαλα, φέτος καλλιεργήθηκαν 8.000 στρέµµατα λιγότερα», υπογράµµισε ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας. Μείωση της καλλιεργούµενης έκτασης παρατηρείται φέτος και στο Μεσολόγγι, ενώ οι αποδόσεις εκεί θα είναι υψηλότερες περίπου 200 κιλά από τις αντίστοιχες περσινές, που ήταν στα 1.000 κιλά το στρέµµα.

Αντιθέτως, στην ∆ράµα οι αποδόσεις κυµαίνονται στα 1.300 – 1.500 κιλά το στρέµµα, κατά 100 κιλά χαµηλότερα σε σχέση µε πέρσι λόγω των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων. Χαµηλότερα κατά 200 κιλά κυµαίνονται την φετινή χρονιά και οι αποδόσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, όπου πέρσι παρήχθησαν 1.600 κιλά το στρέµµα.

Λόγω των βροχοπτώσεων φέτος η χρονιά ήταν όψιµη (κατά 10 – 15 µέρες) τόσο στη Β. Ελλάδα όσο και στην κεντρική Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία.

Χαµηλότερη θα είναι η παραγωγή καλαµποκιού το 2014 – 2015 και στην Κίνα, στην Αργεντινή, στην Ουκρανία και την Ρωσία, σύµφωνα µε έκθεση του Αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA). Η παραγωγή στην Κίνα αναµένεται 5 εκατ. τόνοι χαµηλότερα λόγω της ξηρασίας το καλοκαίρι στις βασικές περιοχές της καλλιέργειας. Ξηρασία έπληξε και την Ουκρανία και τη Ρωσία, όπου η παραγωγή αναµένεται µειωµένη κατά 1 εκατ. και 0,5 εκατ. τόνους αντίστοιχα. Αντιθέτως, στις Η.Π.Α. η παραγωγή εκτιµάται στο ρεκόρ των 14,395 εκατ. µπούσελ, 363 εκατ. µπούσελ υψηλότερα από πέρσι.

 

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία πλήττουν το καλαµπόκι

Αξίζει να σηµειωθεί ότι Ουκρανοί αναλυτές ετοιµάζονται να µειώσουν τις εκτιµήσεις τους για την προβλεπόµενη σοδειά σιτηρών κατά 1,1εκατ. τόνους στους 57,4εκατ. τόνους.

Έτσι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, η παραγωγή καλαµποκιού θα είναι µειωµένη, στους 25,9 εκατ. τόνους, 1,1εκατ. τόνους λιγότερους από την προηγούµενη πρόβλεψη.

Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως  στις απώλειες που είχε το καλαµπόκι εξαιτίας των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, που ακόµα και όταν υποχωρούν, συνεχίζουν µε τα επακόλουθά τους να πλήττουν την παραγωγή σιτηρών της χώρας. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία