BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Κρατιέται ψηλά το σιτάρι, μειωμένα τα στοκ

ΜΕΙΩµΕΝΑ είναι τα διεθνή τελικά αποθέµατα σιτηρών κατά 3,8 εκατ. τόνους, στους 192,6 εκατ., καθώς η προβλεπόµενη κατανάλωση αυξάνεται ταχύτερα από τα αποθέµατα, σύµφωνα µε τη µηνιαία έκθεση Εκτιµήσεων ∆ιεθνούς Αγροτικής Ζήτησης και Προσφοράς (WASDE) του USDA.

Κρατιέται ψηλά το σιτάρι, μειωμένα τα στοκ

2
0
Αυξηµένα κατά 0,3 εκατ. τόνους είναι τα παγκόσµια αποθέµατα σιτηρών για το 2014/15 µε την αυξηµένη παραγωγή να αντισταθµίζει τα µειωµένα αποθέµατα, ενώ κατά 1,2 εκατ. τόνους αυξήθηκε η παγκόσµια παραγωγή σιτηρών
ΑΥΞΗµΕΝΑ κατά 3,0 εκατ. τόνους προβλέπονται τα διεθνή αποθέµατα δευτερευόντων σιτηρών για το 2014/15, µε µια µικρή µείωση στα αρχικά αποθέµατα να αντισταθµίζεται από µια αύξηση 3.2εκατ. τόνων στην παγκόσµια παραγωγή. Στους 103,6 εκατ. τόνους προβλέπονται τα διεθνή αποθέµατα ελαιούχων σπόρων για το 2014/15, αυξηµένα κατά 29% σε σχέση µε το 2013/14. Τα αποθέµατα παραµένουν αναλλοίωτα απο τον προηγούµενο µήνα, καθώς τα µειωµένα αποθέµατα ελαιοκράµβης αντισταθµίζει η σόγια

ΑΥΞΗµΕΝΗ κατά 4,1εκατ. τόνους είναι η παγκόσµια κατανάλωση σιτηρών για το 2014/15, φτάνοντας στους 714,1 εκατ. τόνους σηµειώνοντας ρεκόρ, και αντικατοπτρίζοντας την αυξηµένη χρήση τροφίµων και ζωοτροφών. Ελαφρώς υψηλότερη είναι η παγκόσµια κατανάλωση δευτερευόντων σιτηρών για το 2014/15, κυρίως λόγω της αύξησης της χρήσης καλαµποκιού στις ΗΠΑ. Η χρήση καλαµποκιού στις ζωοτροφές είναι αυξηµένη στην Αίγυπτο και το Ιράν λόγω περισσότερων  εισαγωγών αυτόν τον µήνα. Η χρήση σόργου  είναι αυξηµένη στην Κίνα  λόγω εξαγωγών
Ωστόσο, η παγκόσµια κατανάλωση σόργου µειώνεται εξαιτίας της µικρότερης παραγωγής και χρήσης στην υπό-σαχάρια Αφρική και της µειωµένης εγχώριας χρήσης στις ΗΠΑ. Η κατανάλωση κριθαριού για το 2014/15 είναι αυξηµένη λόγω της  αυξηµένης  χρήσης σε ζωοτροφές στην Κίνα και την Ευρωπαική Ενωση. Οι µοναδικές µειώσεις στην παραγωγή σιτηρών που εντοπίζοννται οφείλονται σε πτώση 1,0 εκατ. τόνων στο Καζακστάν, 0,8 εκατ. τόνων στην Αλγερία, 0,5 εκατ. τόνων στην Αυστραλία και τον Καναδά, και 0,3 εκατ. τόνων στην Αργεντινή

Η ΠΑΓΚΟΣµΙΑ παραγωγή καλαµποκιού αυξήθηκε κατά 3,21εκατ. τόνους λόγω αυξήσεων στην ΕΕ και τις ΗΠΑ που µερικώς αντισταθµίζουν τις µειώσεις στις χώρες της πρώην ΕΣΣ∆. Κατά 2,7 εκατ. τόνους αυξήθηκε η παραγωγή καλαµποκιού της ΕΕ, ενώ  µειωµένη παραγωγή καλαµποκιού κατά 1.0εκατ. τόνους παρουσιάζει η Ουκρανία και κατά 0,5 εκατ. τόνους η Λευκορωσία και η Ρωσία.  Αυξηµένη είναι και η διεθνής παραγωγή κριθαριού, ειδικά για την ΕΕ
ΣΤΟΥΣ 528,4 ΕΚΑΤ. τόνους προβλέπεται η παγκόσµια παραγωγή ελαιούχων σπόρων για το 2014/15. Η παγκόσµια παραγωγή σόγιας προβλέπεται στους 311,2 εκατ. τόνους, αυξηµένη κατά 0,1 εκατ. Μικρή µείωση στην παραγωγή σόγιας παρουσιάζουν Χιλή και Ρωσία, αντισταθµίζοντας µερικώς την αύξηση σε ΗΠΑ και ΕΕ. Η παραγωγή ελαιοκράµβης είναι µειωµένη στον Καναδά. Αντίθετα, η παραγωγή σόγιας στην ΕΕ καταγράφει ρεκόρ 23,5 εκατ. τόνων
SIFPAF & CFSI: Γαλλική «κρίση» στο σκληρό σιτάριΑνήµπορες να ανταπεξέλθουν στην κατακόρυφη αύξηση της τιµής του σκληρού σιταριού δηλώνουν οι γαλλικές βιοµηχανίες ζυµαρικών και σιµιγδαλιού, σύµφωνα µε τα συλλογικά τους όργανα (Sifpaf και CFSI). Στην κοινή δήλωσή τους, την περασµένη ∆ευτέρα, κάνουν λόγο για τρεις παράγοντες που θεωρούν ότι για το 2014 προµηνύεται «κρίση» στην αγορά του σκληρού σιταριού: µειωµένη συγκοµιδή στη Γαλλία (-38%), υποβαθµισµένη ποιότητα λόγω βροχοπτώσεων καθιστώντας ακατάλληλο για την παραγωγή ζυµαρικών πάνω από το 1/3 της γαλλικής εσοδείας, φτωχή συγκοµιδή από τον Καναδά. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι αυτό το κλίµα δεν είχε φανεί στην αρχή της σεζόν όταν οι Έλληνες παραγωγοί πούλησαν το µεγαλύτερο µέρος της σοδειάς τους και φαίνεται ότι πλέον θα βγουν κερδισµένοι οι έµποροι και όσοι καλλιεργητές κατάφεραν να έχουν καλή ποιότητα και να αποθηκεύσουν τη σοδειά τους
Sifpaf και CFSI πιστεύουν ότι η αγορά βιώνει µια ιστορική έλλειψη σκληρού σίτου µε την παγκόσµια παραγωγή κάτω από τους 3 εκατ. τόνους, ενώ µόνο το 20% της ποσότητας µπορεί να χρησιµοποιηθεί για ζυµαρικά
Ως εκ τούτου, οι χρηµατιστηριακές τιµές σε παγκόσµιο επίπεδο για το σκληρό σιτάρι υφίσταται µια ιστορική αύξηση άνω του 50% σε 12 εβδοµάδες, η οποία επιταχύνθηκε από τη διαπίστωση της κακής σοδειάς, που µόλις ολοκληρώθηκε στον Καναδά
Των Φανή Γιαννακοπούλου, Αποστόλη Σκούρτα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία