BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Προβλέψεις για μειωμένη ρωσική σοδειά πυροδότησαν ράλι 21% στο σκληρό

Εκρηκτική άνοδο, μέσα σε λίγες ώρες από τα 311 ευρώ ο τόνος στα 366 ευρώ ο τόνος στην τιμή του σκληρού σιταριού στην ιταλική αγορά προκάλεσαν οι προβλέψεις για μια από τις χειρότερες σοδειές των τελευταίων ετών στα σιτηρά για τη Ρωσία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προβλέψεις για μειωμένη ρωσική σοδειά πυροδότησαν ράλι 21% στο σκληρό

4
1

Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου η τιμή του σκληρού σιταριού στο ιταλικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων αυξήθηκε στα 366 ευρώ ο τόνος από τα 311 ευρώ ο τόνος που ήταν το πρωί της ίδιας μέρας, καθώς η ρωσική εταιρεία αναλύσεων SovEcon έκανε λόγο για μια φετινή συγκομιδή που ενδεχομένως να αποδεχτεί χειρότερη και από εκείνη του 2009 που ήταν μειωμένη κατά 33%.

Ανοδικά κινήθηκε και το καλαμπόκι φτάνοντας τα 166 ευρώ ο τόνος από 159 ευρώ ο τόνος λίγες ώρες πριν.

Οι ξηρές καιρικές συνθήκες στη Ρωσία ευνόησαν τις γρήγορες φυτεύσεις, με τους αγρότες να έχουν φυτέψει ήδη 16,2 εκατ. εκτάρια σιτηρών, μόλις 300.000 εκτάρια λιγότερα από τον στόχο της κυβέρνησης, και περίπου 3εκατ. εκτάρια περισσότερα από την περσινή χρονιά. Ωστόσο, η ξηρασία δεν άφησε τους σπόρους να αναπτυχθούν σωστά ενόψει των χαμηλών θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές της χώρας, με την δυτική Ρωσία να βιώνει «ιδιαίτερα ψυχρές συνθήκες» που «ανέβαλαν την βλάστηση των σπόρων», πρόσθεσε η εταιρεία. «Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν στην βόρεια και κεντρική Ρωσία, και θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κακή σοδειά των χωραφιών», είπε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, όταν οι έντονες βροχοπτώσεις που καθυστέρησαν την συγκομιδή παρείχαν ένα ιδανικό φυτώριο για τους σπόρους που φυτεύτηκαν, αυτή την φορά η έλλειψη υγρασίας δυσχέρανε την ανάπτυξη σε όλες τις βασικές περιοχές καλλιέργειας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της  SovEcon, Αντρέι Σιζόφ.

 «Οι σοδειές είναι σε κακή κατάσταση, και θα είναι δύσκολο να επιβιώσουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δίχως μεγάλες απώλειες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Οι θερμοκρασία είναι κοντά ή υπό του μηδέν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές περιοχές της χώρας εκτός από τα νότια», όπου το πιο εύκρατο κλίμα δίνει στην περιοχή «λίγο χρόνο για να αναπτύξει τις σοδειές της».

Στην πραγματικότητα, τα χειμερινά σιτηρά παρουσιάζονται σε «ακόμη χειρότερη» κατάσταση από ότι πριν πέντε χρόνια, όταν στην σοδειά του 2010 η ρωσική παραγωγή σιτηρών σημείωσε πτώση 33%, στους 41,5 εκατ. τόνους. Η μείωση της παραγωγής, που ώθησε την Ρωσία να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών, και εκτόξευσε τις διεθνείς τιμές σιταριού, οφειλόταν και στην καλοκαιρινή ξηρασία.

 «Το 2010 το αποτέλεσμα ήταν μείωση και για τις δύο», δηλαδή και για την  χειμερινή σοδειά, που την έπληξε ο χειμώνας, αλλά και την ανοιξιάτικη σοδειά, που υπέφερε από την ξηρασία. «Είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση της επόμενης σοδειάς», δήλωσε ο Σίζοφ, για τις προοπτικές του 2015.

«Αλλά με τέτοιο φθινόπωρο μπορούμε να περιμένουμε υψηλότερη από το αναμενόμενο ζημία τον χειμώνα και χαμηλότερη του μέσου όρου σοδειά, κυρίως στις ευρωπαϊκές περιοχές της χώρας, που θα έχουν αρνητική επίπτωση στις εξαγωγές μας την επόμενη σεζόν».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-10-2014 12:35Βασιλειος

Γεια σασ.μπορειτε να αναρτησετε τουσ νεουσ πινακεσ νεων αγροτων με τουσ επιλαχοντεσ που εντασσονται στο προγραμα με τα ποσα.ευχαριστω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία