BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Καιρικές συνθήκες και ρωσικό ρούβλι οι κινητήριες δυνάμεις για το σιτάρι

Η αγορά σιταριού επεκτείνει το σερί της αυτήν την εβδομάδα με τα προθεσμιακά Μαΐου 15 να σημειώνουν άνοδο 1,25 λίρες/τόνο στην αγορά του Λονδίνου, φτάνοντας στις 130,75 λίρες/τόνο. Κατά 1,25 ευρώ ανά τόνο ανέβηκαν και τα προθεσμιακά Νοεμβρίου 14 στο Παρίσι, φτάνοντας στα 174,75 ευρώ/τόνο. Τα προθεσμιακά καλαμποκιού Νοεμβρίου 14 σημείωσαν άνοδο 1,00 ευρώ/τόνο στα 146,00 ευρώ/τόνο, ενώ τα προθεσμιακά Νοεμβρίου 14 της ελαιοκράμβης συναλλάσσονται 0,50 ευρώ/τόνο υψηλότερα στα 335,00 ευρώ/τόνο, στην αγορά του Παρισιού.

Στα ψηλότερα της χρονιάς η παγκόσμια αγορά σιτηρών

0
0
«Η μεγάλη ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο. Το νότιο τμήμα της Ρωσίας είναι η σημαντικότερη περιοχή χειμερινού σιταριού της χώρας, καθώς ανέρχεται στο 40-42% της εθνικής συγκομιδής. Απαρτίζεται από 4 περιοχές. Το Κράσνονταρ, την Σταυρούπολη, το Ροστόφ και το Βόλγκογκραντ», αναφέρει η εταιρεία IKAR, η οποία εκτιμά ότι η ρωσική σοδειά σιτηρών του 2015 μπορεί να μειωθεί στους 46,5εκατ μ.τ. Ωστόσο, σχολιάζει πως ο αριθμός αυτός είναι «πρόωρος» και απαισιόδοξος»

«Η εξάμηνη περίοδος απουσίας βροχοπτώσεων επιβεβαιώνει την βαριά ξηρασία στην Νότια Περιφέρεια. Οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν πρόσφατα αλλά θα χρειαστούν πολύ πιο έντονες βροχοπτώσεις για την πλήρη επαναφορά της υγρασίας του εδάφους», αναφέρει η εταιρεία Martell Crop Projections.

Καθώς τα προβλήματα που δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες στην Ρωσία αύξησαν τις διεθνείς τιμές σιτηρών δυο φορές τα τελευταία 5 χρόνια, οι κερδοσκόποι πιστεύουν ότι βρήκαν ευκαιρία να ασχοληθούν και πάλι με τον τομέα των σιτηρών. Η εξασθένιση που παρουσιάζει το ρωσικό ρούβλι, το οποίο μειώθηκε κατά 21,7% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιουλίου, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, καθώς θα είναι βασικός παράγοντας στην απόφαση των καλλιεργητών για το αν θα επαναφυτεύσουν την άνοιξη. Επίσης, θα επηρεάσει την δυνατότητα τους να αγοράσουν τους ανοιξιάτικους σπόρους και να χρηματοδοτήσουν τις άλλες γεωργικές σοδειές.

Με τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού του 2015/16 στους 720,4εκατ. μ.τ, αυξημένους κατά 7,8εκατ. μ.τ από τις εκτιμήσεις της τωρινής περιόδου, η MDA CropCast δεν δείχνει να συμμερίζεται αυτό το σενάριο. Επίσης, οι εκτιμήσεις της για την παραγωγή σιταριού της Αυστραλίας δεν είναι τόσο μειωμένες όσο άλλων αναλυτών, καθώς προβλέπουν παραγωγή 24,04εκατ. μ.τ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία