BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Η Ελλάδα για το σκληρό σιτάρι της

Tο σκληρό σιτάρι στην ελληνική αγορά στηρίζεται από την εσωτερική αγορά και όχι από την εξαγωγή, καθώς πληρώθηκαν και τα 400 ευρώ ο τόνος στη Θεσσαλία, την ίδια ώρα που στο Σικάγο, οι τιµές πιέστηκαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ο παγετός ζορίζει τα σιτάρια των ΗΠΑ σιγοντάροντας τις τιμές

0
0
Οι τιµές της εξαγωγής για το ελληνικό σκληρό σιτάρι δεν έχουν την ίδια δυναµική µε τις αντίστοιχες της σοδειάς µας. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι προσφερόµενες τιµές θα στηριχτούν πρωτίστως από την εσωτερική αγορά και δευτερευόντως από την εξαγωγή. Τα καλά αποθέµατα είναι λίγα, εποµένως οι τοπικοί µύλοι θα τα απορροφήσουν έστω και µε αργούς ρυθµούς. Στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας για πρώτη φορά ακούστηκαν πωλήσεις ποιοτικών σκληρών στα 400 ευρώ ο τόνος παραδοτέα, όταν η εξαγωγή είναι τουλάχιστον 10 ευρώ ο τόνος χαµηλότερα και µε τα έξοδα του λιµανιού.

Στη λίστα της Φότζια τα σκληρά στάρια κατόπιν της διόρθωσης έµειναν σταθερά αυτήν την εβδοµάδα. Συγκεκριµένα τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 385-390 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Τα γαλλικά σκληρά, οι τιµές των οποίων παρουσιάζουν υψηλή µεταβλητότητα φέτος, συνεχίζουν να συντηρούν την ανάκαµψη των προηγούµενων ηµερών και πλέον διαπραγµατεύονται στα 420-430 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα µαλακά στάρια βρίσκονται υπό πίεση από την αρχή της εβδοµάδας, µετά την ανακοίνωση της Ρωσικής κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να θέσει περιορισµούς στις εξαγωγές σιτηρών. Παράλληλα η πρόσφατη αµερικανική έκθεση προσφοράς / ζήτησης σιτηρών ανακοίνωσε υψηλότερα παγκόσµια αποθέµατα, καθώς η παραγωγή του Καναδά αναθεωρήθηκε υψηλότερα κατά 2 εκατ. τόνους. Τα γαλλικά µαλακά στάρια επηρεάστηκαν από το USDA report, ενώ παράλληλα υπήρξε ανακοίνωση περί αύξησης των αποθεµάτων της γαλλικής σοδειάς, ως αποτέλεσµα της προτίµησης άλλων δηµητριακών έναντι του µαλακού σίτου.  Τα συµβόλαια Ιανουαρίου ‘15 βρίσκονται στα 182 ευρώ ο τόνος, 3 ευρώ χαµηλότερα από την περασµένη βδοµάδα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία