BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ιούνιο στο 30άρι βλέπουν το σκληρό οι αναλυτές

Οι μεγάλες απώλειες παραγωγής σε Μακεδονία και Θράκη προοιωνίζουν τιµή για το σκληρό σιτάρι, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 25 Απριλίου μαζί με το περιοδικό el.

Ιούνιο στο 30άρι βλέπουν το σκληρό οι αναλυτές

0
0

Απαλλάσσονται από το φόρο µεταβίσης χωραφιών οι κατ’ επάγγελµα αγρότες υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους θα πιστοποιείται από τις κατά τόπους ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής. Όλη η εγκύκλιος Σαββαΐδου. ΦΑΚΕΛΟΣ σελ. 27-30

Πιο κοντά σε λύση για τα βοσκοτόπια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Με νοµοσχέδιο προσπαθεί ο Αποστόλου να εντάξει βοσκότοπους που είχαν µείνει εκτός ενίσχυσης, αυξάνοντας τις επιλέξιµες εκτάσεις στα 50 εκατ. στρέµµατα. Το σχέδιο πατάει στην τροπολογία που ψηφίστηκε επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν∆ και στον όρο «βοσκήσιµες γαίες».

Επίσης, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας ενημερωθείτε για το παιχνίδι των Ρώσων µε τα πιστοποιητικά. Τον έλεγχο των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη µετά εµπάργκο εποχή, φαίνεται πως έχει κατά νου να πάρει η Ρωσία. Τις βλέψεις αυτές δείχνει να εξυπηρετεί η πρόταση για µεικτές µεταποιητικές εταιρείες επί ρωσικού εδάφους και οι εγγραφές στα µητρώα της Rosselkhoznadzor.

Εν τω μεταξύ, αναλυτικό ρεπορτάζ για το πρόγραμμα των επερχόμενων πληρωμών, την ώρα που τα ταμεία στις περιφέρειες είναι στεγνά. Όπως θα διαβάσετε στη σαββατιάτικη εφημερίδα, μετά  την εκχώρηση στην ΤτΕ των διαθέσιµων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είναι προθυµος να προσφέρει και τον «κουµπαρά» του ΕΛΓΑ. 

Ακόμα αποκλειστικό ρεπορτάζ της Agrenda, για τη γκάφα µε το Propanil, που ζορίζει τους καλλιεργητές ρυζιού της Χαλάστρας. «Χαλάστρα» για τους ορυζώνες τυχόν απόρριψη της κατ' εξαίρεση έγκρισης του δραστικού Propanil.

Αναλυτικό δισέλιδο αφιέρωμα στην Agrenda για τη Freskon. Ό,τι καλύτερο για την εγχώρια αγορά νωπών οπωροκηπευτικών το τριήµερο της 1ης ∆ιεθνούς Έκθεσης «Freskon» στη Θεσσαλονίκη, µε το κεράσι να έχει την τιµητική του. Παρόντες οι παγκόσµιοι κολοσσοί του λιανεµπορίου, όπως η βρετανική Τesco.

Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της σαββατιάτικης Agrenda, αν θες εµβόλια για τον καταρροϊκό, στη Βουλγαρία. Σε χώρες της Βαλκανικής ψάχνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι εµβόλια για τον καταρροϊκό, µέχρι να εγκριθούν τα αντίστοιχα του ΕΟΦ, που και πάλι θα πληρώσουν µόνοι τους.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Οικονομία

• ∆ύο οι προθεσµίες κλειδιά για τη ρύθµιση των 100 δόσεων που τρέχει σελ. 30

• ∆ιευκολύνει το ξεµπλοκάρισµα της β΄δόσης τω Σχεδίων η νέα ΚΥΑ σελ. 16

 

Επικαιρότητα

• Έγκριση 120 ηµερών για το Propanil στους ορυζώνες ζητά η Χαλάστρα σελ. 13

• Τάζει ενισχύσεις για να καλλιεργηθούν τα άσπαρτα λόγω βροχής ο Αποστόλου σελ. 10

 

Επενδύσεις

• Από 60 έως 120 ευρώ το κόστος σήµατος καταλληλότητας στα ψεκαστικά σελ. 9

• Την υπεραξία των ελληνικών προϊόντων έχει βάλει στο µάτι η Μόσχα σελ. 42-43

 

Εμπορεύματα

•Έρχεται µια ακόµη σεζόν µε αύξηση της εγχώριας παραγωγής κερασιού σελ. 40-41

• Ανάρπαστο έχει γίνει το πρώτο χέρι της µηδικής, που είναι λίγο λόγω βροχής σελ. 21

 

Editorial

Ένα στοιχειώδες σχέδιο πλεύσης από την πλευρά των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής σε ένα χώρο όπως είναι αυτός της αγροτικής παραγωγής και οικονοµίας, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Όχι µόνο για να µη γίνονται λάθη και παλινωδίες αλλά και για να υπάρχει ένας ελάχιστος έλεγχος της διαχείρισης των επιµέρους θεµάτων του χώρου.

Είναι σαφές ότι χωρίς κατευθυντήριες γραµµές, οριοθέτηση των αξόνων δράσης και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, όχι µόνο παραµένει ζωηρός ο κίνδυνος για ερασιτεχνικούς και κοστοβόρους χειρισµούς σε πολλά επίπεδα  αλλά παρέχεται και στον καθέναν εκ των συµµετεχόντων, ειδικά στις χαµηλές βαθµίδες της εξουσίας, η ευκαιρία να πράττει κατά βούληση, δηλαδή χωρίς ευθύνη για τις επιλογές και χωρίς πλαίσιο λογοδοσίας για τις επιπτώσεις τους.

Στους τρεις µήνες της νέας διακυβέρνησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον αγροτικό χώρο, όσο κι αν προσπαθήσει κανείς, είναι δύσκολο να διαγνώσει τόσο από τις προγραµµατικές δηλώσεις, όσο και από τις επιµέρους δηµόσιες αναφορές των πολιτικά υπευθύνων του τοµέα, ένα υποτυπώδες, έστω, πλαίσιο ανάπτυξης της αγροτικής πολιτικής, ώστε να µπορεί να διευκολυνθεί και ο έλεγχος της κατάστασης.

Αντίθετα, αυτό το οποίο παρατηρείται είναι το ξαφνικό άνοιγµα κάποιων θεµάτων, είτε µε αφορµή την συνήθη πίεση του χρόνου, είτε µε πρωτοβουλία, όχι πάντα της πολιτικής ηγεσίας αλλά συχνά των χαµηλόβαθµων στελεχών που τη συνοδεύουν, µε στόχο, τόσο την επίλυση επιµέρους ζητηµάτων όσο και την τακτοποίηση ηµετέρων.

Το τελευταίο, όπως γίνεται αντιληπτό, καθίσταται διπλά επικίνδυνο.       

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία