BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Γραμμή μαζινό στο σκληρό σιτάρι στα 25 λεπτά

Τα 300 ευρώ ο τόνος στην Μπολόνια σε συνδυασµό µε την εικόνα µειωµένης παραγωγής στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου, αφήνουν περιθώρια για αφετηρία των εγχώριων τιµών παραγωγού από τα 25 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον αναλυτικό φάκελο που περιλαμβάνει σε αυτό το φύλλο της ηεφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Μαΐου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Fresher. ∆ιαφορετικά είναι τα σχέδια εµπόρων και µεταποιητών, γι’ αυτό, όποιος αντέξει.

Γραμμή μαζινό στο σκληρό σιτάρι στα 25 λεπτά

1
0

Ακόμα μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, σφάζουν πεδινούς  µε τα βοσκοτόπια. Σε αντίπαλα στρατόπεδα χωρίζει τους κτηνοτρόφους η κατανοµή των βοσκότοπων, σύμφωνα με την απόφαση που παρουσιάζει ολόκληρη η σαββατιάτικη εφημερίδα. Η ΚΥΑ του υπουργείου, που δεν περίµενε ούτε τα προσωρινά σχέδια για να δει πιο καθαρά τον ακριβή αριθµό των βοσκήσιµων γαιών, αφαιρεί ποσά απ’ τα ηπειρωτικά, πριµοδοτώντας τα νησιά.

Επίσης, μπουρίνι του Μάη έφερε καταστροφές, όπως θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ, καλλιεργητές µε µήλα, ροδάκινα και κεράσια σε Κοζάνη και Καστοριά, αλλά και κηπευτικά στην Πελοπόννησο, µετρούν τις πληγές τους από την έντονη χαλαζόπτωση. Μόνο θετικό, ότι η ζηµιά αποζηµιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Ζωηρή η αρχή για τα ροδάκινα, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της Agrenda. Η ζήτηση της αγοράς για καλά επιτραπέζια ροδάκινα «σκεπάζει» το θόρυβο που γίνεται για το ρωσικό εµπάργκο και δηµιουργεί προϋποθέσεις για βελτιωµένες τιµές παραγωγού.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ• Μπόνους στους κτηνοτρόφους νησιών δίνει η πυκνότητα βόσκησης σελ. 42-4
• Πιάνει και τα 500 ευρώ το δικαίωµα στο άτυπο παζάρι των οινοστάφυλων σελ. 1

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ• Νέες συνεργασίες στα φρουτολαχανικά φέρνει το 2ο Φόρουµ στο Λιτόχωρο σελ. 2
• Προκηρύξεις και µέσα στο καλοκαίρι βλέπουν τα Αγροτικά Προγράµµατα σελ. 1

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ• ∆υνατή ετικέτα στήνει για το αγουρέλαιο Χαλκιδικής η επιστηµονική έρευνα σελ. 4
• Στο παγκόσµιο ράλι των ακρόδρυων µπαίνει µε πολλά στρέµµατα η Ελλάδα σελ. 22, 3


EDITORIALΤα νέα προγράµµατα του αγροτικού χώρου για την περίοδο 2015-2020 βρίσκονται στην τελευταία φάση της διαµόρφωσής τους, ωστόσο οι ιθύνοντες περί του θέµατος τηρούν σιγή ασυρµάτου
Την ίδια ώρα, τα µηνύµατα που φθάνουν στη σύνταξη της Agrenda κάνουν λόγο για έντονη κινητικότητα των «εξωσχολικών» που δείχνουν να προετοιµάζονται συστηµατικά προκειµένου να πλασαριστούν έγκαιρα, είτε στη διαχείριση, καλύπτοντας τις όποιες αδυναµίες της δηµόσιας διοίκησης, είτε και στην υλοποίηση, διεκδικώντας µερίδιο, κυρίως σε νέα προγράµµατα που απαιτούν µια ειδικότερη τεχνογνωσία
Οι πληροφορίες, για παράδειγµα, λένε, πως αυτή τη φορά οι «σύµβουλοι» έχουν βάλει στο µάτι τον µεγάλο προϋπολογισµό των 120 εκατ. ευρώ περίπου, που πρόκειται να διατεθεί αυτά τα χρόνια στον τοµέα της εκπαίδευσης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Μέρα µε τη µέρα µάλιστα, γίνονται γνωστές ενδιαφέρουσες συµφωνίες µεταξύ «ειδικών» επί του θέµατος, προκειµένου να διαµορφώσουν ικανό µέγεθος και δύναµη επιρροής που θα τους εξασφαλίσει τη µερίδα του λέοντος στην υποστήριξη αυτών των προγραµµάτων.
Οι κινήσεις των συντελεστών της συγκεκριµένης αγοράς είναι κατανοητές και καλοδεχούµενες, αυτό το οποίο όµως δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής των πολιτικά υπευθύνων είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριµένες δράσεις έχουν στόχο την εκπαίδευση, και επιµόρφωση των αγροτών µε ζητούµενο την πραγµατική διεύρυνση του γνωστικού τους αντικειµένου, προκειµένου, τελικά, να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Αυτό δεν επιτυγχάνεται µε εκπαιδευτικά προγράµµατα γενικής κατεύθυνσης και µε «τσουβάλιασµα» των ενδιαφεροµένων γι’ αυτά σε µεγάλες αίθουσες όπου η θεωρία απέχει από την πράξη.
Χρειάζεται στοχευµένη κατάτµηση, βάσει ενός ευρύτερου σχεδιασµού των προτεραιοτήτων της χώρας µας στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, και επιµερισµός του εκπαιδευτικού έργου σε πραγµατικούς γνώστες κάθε ειδικότερου τοµέα (όπως τεχνολογία αγροτικών µηχανηµάτων, γαλακτοκοµία, µελισσοκοµία κ.α.), έτσι ώστε η κατάρτιση να καλύψει τα κενά και να ενισχύσει µε πραγµατικούς όρους την βελτίωση της δοµής των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.                         
Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία