BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Εμφάνιση του ζάμπρου σε σιτηρά της Θεσσαλίας

Το κολεόπτερο ζάμπρος εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες σε σιτάρια και κριθάρια στη Θεσσαλία.

Εμφάνιση του ζάμπρου σε σιτηρά της Θεσσαλίας

3
0

Την εμφάνισή του, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, έκανε σε καλλιέργειες με σιτάρια και κριθάρια της Λάρισας τις τελευταίες ημέρες το κολεόπτερο ζάμπρος.

Πρόκειται για είδος σκαθαριού που μοιάζει με σκουλήκι, η προνύμφη του οποίου, σύμφωνα με τους γεωπόνους, τρώει τα φύλλα των σιτηρών. Αργότερα τα ακμαία (σκαθάρια) τρέφονται στους στάχεις από τους γαλακτώδεις ακόμη κόκκους (στάδιο γάλακτος).

Οι προνύμφες έχουν μήκος μέχρι 30 χιλ. και κιτρινωπό χρώμα, η κεφαλή τους είναι μαύρη και στη ράχη φέρουν σκουροκάστανες χιτίνινες πλάκες. Τα ακμαία (σκαθάρια) έχουν μήκος 12-16 χιλ., χρώμα σώματος μαύρο με καστανά πόδια και κεραίες και τα έλυτρά τους είναι έντονα κυρτωμένα.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το έντομο εντοπίζεται κυρίως σε βαριά εδάφη και η εμφάνισή του ευνοείται από θερμό και ξηρό καιρό. Δραστηριοποιείται κυρίως τη νύχτα, ενώ στη διάρκεια της ημέρας παραμένει κρυμμένο σε τρύπες μέχρι 30 εκ. βάθος, κοντά στα φυτά που προσβάλλει.

Τα ακμαία και οι προνύμφες προκαλούν φαγώματα στα φύλλα, ενώ σε σοβαρή προσβολή το φύλλο εξαφανίζεται και μένουν στο φυτό μόνο τα νεύρα και τα στελέχη. Χαρακτηριστικό του εντόμου είναι τα πορτοκαλόχρωμα αυγά του, που τα τοποθετεί σε ομάδες των 10-30 στην κάτω επιφάνεια του φύλλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι καλλιεργητές καλούνται να είναι σε επικοινωνία με τους γεωπόνους, προκειμένου να ψεκάσουν τα χωράφια τους με τα κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία