BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Μεγάλο το εύρος τιμών στο σκληρό ανάλογα ποιότητας

Πλησιάζουµε στο τέλος του αλωνισµού σκληρού σίτου στη χώρα µας και οι τιµές παραγωγού παρουσιάζουν µεγάλο εύρος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Μεγάλο το εύρος τιμών στο σκληρό ανάλογα ποιότητας

5
0
Λόγω των πολλών διαφορετικών ποιοτήτων για όλες τις βασικές προδιαγραφές του σκληρού (ειδικό βάρος, υαλώδη, πρωτεΐνες) υπάρχει ανοµοιοµορφία τιµών ανά περιοχή. Ως αποτέλεσµα ακούγονται τιµές από 16 ως και 23 λεπτά. Στις εξαγωγές ακόµα δεν υπάρχουν εξελίξεις, ενώ αντίθετα αρκετοί τοπικοί µύλοι φέτος θα κάνουν εισαγωγή σίτου, ώστε να διασφαλίσουν µεγάλες ποσότητες ποιοτικού σκληρού.

Στα σκληρά στάρια, στην λίστα της Φότζια δεν υπήρξαν αλλαγές. Οι ποιότητες όπως αναμενόταν βελτιώθηκαν καθώς η Ιταλική σοδειά φέτος είναι ποιοτικότερη της περσινής.  Οι πρωτεΐνες ενισχύθηκαν κατά 1% και τα υαλώδη κατά 15%. Συγκεκριμένα για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 80%) βρίσκονται στα 230 ευρώ/τόνο στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αμέσως επόμενη ποιότητα (ειδικό βάρος 79 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 75%) στα 220 ευρώ/τόνο στην αποθήκη του παραγωγού.  Στην Γαλλία οι τιμές σκαρφάλωσαν στα 250 ευρώ/τόνο παραδοτέα σε Γαλλικό λιμάνι λαμβάνοντας δυναμική από την αναθεώρηση προς τα κάτω στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του Καναδά. Παράλληλα η συγκομιδή τους διεκόπη λόγω των βροχοπτώσεων, ενώ για την ώρα τα πρώτα ποιοτικά δείγματα δείχνουν σαφώς βελτιωμένη ποιότητα σε σχέση με πέρσι.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο η άνοδος συνεχίζεται για άλλη μια εβδομάδα και αποκλειστικά οφείλεται στις καιρικές συνθήκες του Καναδά και των ΗΠΑ. Η ξηρασία που επικρατεί έχει στρεσάρει τα σιτηρά δημιουργώντας ανησυχίες και για τις ποιότητες. Η ανοδική τάση στο Σικάγο φυσικά επηρέασε αντίστοιχα και την Γαλλία, οι τιμές της οποίας έσπασαν τα 180 ευρώ/τόνο.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία