BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Κάθε περιοχή της χώρας και άλλη τιμή για το σκληρό

Ένα ιδιότυπο παιχνίδι καταγράφεται φέτος στην εσωτερική αγορά σκληρού σιταριού καθώς έµποροι αλλά και µύλοι προσπαθούν να χωρίσουν σε ζώνες και περιοχές τη χώρα, κατηγοριοποιώντας τη Θεσσαλία σε περιοχή φθηνού και τη Μακεδονία στα πιο ακριβά. Και αυτό γίνεται ενώ έχουν παραλάβει και καλύτερα σιτάρια, δηλαδή ποιοτικά, ήδη από τον Κάµπο.

Κάθε περιοχή της χώρας και άλλη τιμή για το σκληρό

1
0
Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda µετά τις υψηλές τιµές που δόθηκαν ήτοι 22 λεπτά το κιλό από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Πλατυκάµπου και 23 λεπτά το κιλό για τα πολύ ποιοτικά σιτάρια στην περιοχή της Κοζάνης πρόκειται τις επόµενες µέρες να γίνει εισαγωγή γαλλικού σιταριού µε ειδικό βάρος 80 και πρωτεΐνη 14% έναντι 29 λεπτών το κιλό. Αυτή η κίνηση δείχνει πόση αξία έχει φέτος η ποιότητα και πόσο µπορεί να πληρωθεί και αφήνει περιθώριο για ακόµη υψηλότερες τιµές µέσα στη σεζόν. Καθώς η φετινή εγχώρια παραγωγή είναι µικρότερη από την περσινή σεζόν και υπάρχει και έλλειψη ποιοτικού προϊόντος λόγω του άστατου καιρού κατά τη διάρκεια της συγκοµιδής θεωρούνταν δεδοµένο ότι θα γίνουν φέτος εισαγωγές για να καλυφθούν οι ανάγκες των µύλων. Όµως, όπως καταγγέλλουν στην Agrenda παραγωγοί από τη Θεσσαλία είναι ανήκουστο να δίνεται υψηλότερη τιµή στο εισαγόµενο από την στιγµή που υπάρχουν κάποιες ποσότητες που πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές που ζητά η αγορά.  
Από 18-20 λεπτά για τα καλά δίνει τώρα η αγορά   Την ίδια ώρα, στη χώρα µας αν και την προηγούµενη εβδοµάδα έγιναν πράξεις µε 20 λεπτά το κιλό για καλά σκληρά σιτάρια, τώρα οι έµποροι κάνουν ένα βήµα πίσω και προσφέρουν 18 λεπτά το κιλό. «Αναλόγως και την ποιότητα οι τιµές που ακούγονται στην αγορά κυµαίνονται από 16-20 λεπτά το κιλό», σηµειώνει στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Σχηµαταρίου, ∆ηµήτρης Θεοδώρου. «Αυτή την εβδοµάδα παραδώσαµε κάποιες ποσότητες και είπαν ότι θα αξιολογήσουν τις ποιότητες και µετά θα δώσουν τιµή. Υπήρχαν αντιδράσεις για τα 20 λεπτά το κιλό και ακούγονται τώρα πιο συχνά τα 18 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο ίδιος

Συνεχίζει ανοδικά στη ΜακεδονίαΑντίθετο είναι το µοτίβο της αγοράς στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το προϊόν έχει συνεχώς ανοδική πορεία και οι τιµές βρίσκονται πολύ πιο πάνω από τα 22-23 λεπτά το κιλό. Εκεί οι παραγωγοί δεν δίνουν το καλό προϊόν σε πιο χαµηλή τιµή και φυσικά αν έχουν τη δυνατότητα προχωρούν στην αποθήκευση κάποιων ποσοτήτων και παρακολουθούν τις κινήσεις στην αγορά για να επωφεληθούν από τυχόν ανοδικά ξεσπάσµατα προς το φθινόπωρο

Στους 8,6 εκατ. τόνους η παραγωγή της ΕΕ, εκτιµά η Strategie GrainsΤην ίδια ώρα, οι αναλυτές της Strategie Grains προβλέπουν ότι η συνολική παραγωγή σιταριού της ΕΕ (σκληρό και µαλακό) θα αγγίξει τους 149,3 εκατ. τόνους.  Από αυτούς οι 140,7 εκατ. τόνοι θα είναι µαλακό σιτάρι. Πρόκειται για µια µείωση κατά 900.000 τόνους για την παραγωγή µαλακού σιταριού της ΕΕ λόγω της ξηρασίας στη Γαλλία και την Ισπανία, σύµφωνα µε τον όµιλο αναλύσεων που έχει την έδρα του στο Παρίσι. Πιο αναλυτικά, η γαλλική συγκοµιδή µαλακού σίτου δεν θα ξεπεράσει τους 36,6 εκατ. τόνους. Από την πλευρά του το αµερικάνικο υπουργείο γεωργίας (USDA) προβλέπει ότι στην ΕΕ όλο το σιτάρι θα φτάσει τους 150 εκατ. τόνους και οι ευρωπαϊκές εξαγωγές γι’ αυτό το προϊόν θα πέσουν κατά 500.000 τόνους στους 30 εκατ. τόνους τη σεζόν 2017/2018, µένοντας έτσι πίσω από την Ρωσία που θα ηγηθεί στις αποστολές καραβιών µε σιτάρια

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία