BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Περιμένουν το Σεπτέμβρη για τιμή τα καλά σιτάρια

Αναταραχή έχει προκαλέσει στην εγχώρια αγορά σκληρού σιταριού η είδηση που αποκάλυψε την προηγούµενη εβδοµάδα η Agrenda για εισαγωγή καλού γαλλικού σιταριού έναντι 29 λεπτών το κιλό, µε τους παραγωγούς να αναρωτιούνται γιατί δεν πιάνει τώρα τουλάχιστον τα 25 λεπτά το κιλό το ποιοτικό ελληνικό προϊόν, ενώ την ίδια ώρα µεσίτες και διακινητές πληρώνουν όσο πιο χαµηλά µπορούν.

Περιμένουν το Σεπτέμβρη για τιμή τα καλά σιτάρια

0
0
Παράλληλα, οι τιµές για τα ιταλικά σιτάρια, στη λίστα της Φότζια αυξήθηκαν την προηγούµενη εβδοµάδα κατά 5 ευρώ ο τόνος µε την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 80%) να αγγίζει µέχρι και τα 240 ευρώ ο τόνος. Η αµέσως επόµενη ποιότητα κινείται στο εύρος των 225-230 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού. Ωστόσο, αυτή την εβδοµάδα ούτε στην αγορά της Μπολόνια ούτε στη Φότζια είχαµε αλλαγή τιµών. Ενώ, οι τιµές για το προϊόν τσίµπησαν στη Γαλλία πάλι κατά 5 ευρώ ο τόνος και πλέον κινούνται από τα 255 στα 260 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.  
Με το βλέµµα στο Σεπτέµβριο Η εικόνα φέτος για τα σκληρά σιτάρια, όπως έχει γράψει πολλές φορές η Agrenda, όσον αφορά την ποιότητα έχει ως εξής: πολύ καλές πρωτεΐνες, αλλά χαµηλά υαλώδη και ειδικά βάρη. Να σηµειωθεί ότι όσο πέφτει το ειδικό βάρος στο σκληρό πέφτει και η απόδοση στον µύλο, διότι στο κοσκίνισµα φεύγει σαν φύρα. «∆εν υπάρχει καλή ποιότητα φέτος και αν δεν γίνουν εξαγωγές ανησυχούµε ότι θα µείνουν αδιάθετα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο Αντώνης Ρετζιάς πρόεδρος του Α. Σ. Νίκαιας «Ο Προµηθέας» και προσθέτει: «Έχω τόσα χρόνια που ασχολούµαι µε το σκληρό και κάθε χρονιά δεν είναι ίδια µε την προηγούµενη. Πέρσι το φθινόπωρο είχε θέµα µε µυκοτοξίνες ο Καναδάς. Φέτος ακόµη η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Θα περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει το Σεπτέµβριο για να ανακοινώσουµε τιµές»

Πιέσεις προς τα κάτωΑκόµη µια πτυχή της αγοράς του σκληρού φέτος φωτίζει ο γεωπόνος ∆ηµήτρης Ζάχος: «Μεσίτες, προµηθευτές σιτηρών και µύλοι πιέζουν προς τα κάτω τις τιµές γιατί ξέρουν ότι αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν χρήµατα οπότε θα βγουν να πουλήσουν ακόµη και µε χαµηλές τιµές για να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτό και ακούγονται έντονα τα 18 λεπτά στην αγορά, την ώρα που έχουµε εισαγόµενο µε 29 λεπτά το κιλό»

Νέος κανονισμός ΕΕ

Πιο πολύ αδασμολόγητο σιτάρι από Ουκρανία

Σε αύξηση των αδασµολόγητων ποσοτήτων εισαγωγής δηµητριακών από την Ουκρανία προχώρησε το Συµβούλιο εξωτερικών υποθέσεων και διεθνών σχέσεων της ΕΕ στις 17 Ιουλίου. Συγκεκριµένα, µε µηδενικό δασµό θα εισάγονται στην ΕΕ σιτάρι, καλαµπόκι και κριθάρι από την Ουκρανία. Με βάση τον ισχύοντα κανονισµό υπό µηδενικό δασµό επιτρεπόταν 950.000 τόνοι σιταριού, σ’ αυτούς προστέθηκαν 65.000 τόνοι (συνολικά 1.015.000 τόνοι), 400.000 τόνοι καλαµποκιού (+625.000 τόνοι, σύνολο 1.025.000 τόνοι) και για κριθάρι 250.000 τόνοι (+325.000 τόνοι, σύνολο 575.000 τόνοι)
Σηµειώνεται ότι τα νέα αυτά µέτρα θα τεθούν σε εφαρµογή στα τέλη Σεπτεµβρίου 2017 και θα ισχύσουν για µια περίοδο 3 ετών (ως το Σεπτέµβριο του 2020)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία