BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πτώση στις εξαγωγές μαλακού σίτου της ΕΕ προβλέπει η Strategie Grains

Μείωση των εξαγωγών μαλακού σίτου στη Ευρωπαϊκή Ένωση, παρ’ όλη την αύξηση της συγκομιδής, προβλέπει η συμβουλευτική εταιρεία Strategie Grains. Στο πλάνο της δυσχερούς κατάστασης για την ΕΕ η εταιρεία προσθέτει τις προκλήσεις που δημιουργεί η εξαγωγική δραστηριότητα της Ρωσίας λόγω της τεράστιας φετινής συγκομιδής.

Πτώση στις εξαγωγές μαλακού σίτου της ΕΕ προβλέπει η Strategie Grains

0
0
Η Strategie Grains μείωσε κατά 1,3 εκατ. τόνους στους 23,1 εκατ. τόνους τις προβλέψεις της για εξαγωγές μαλακού σίτου από την ΕΕ. Η ίδια εταιρεία υπολογίζει ότι η τιμή του μαλακού σίτου θα κινηθεί φέτος κάτω από τα επίπεδα της περσινής τιμής.

Εξαγωγές της Ρωσίας και της Ουκρανίας
Οι άσχημες προβλέψεις για τις φετινές εξαγωγές αντανακλούν εν μέρει την αίσθηση που αφήνει η απογοητευτική συγκομιδή στη Γερμανία, τον βασικό εξαγωγέα της ΕΕ στο σιτάρι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που όμως φέτος είδε την ποιότητα και των όγκο των καλλιεργειών της να πλήττεται από τις βροχές στο κλείσιμο της σεζόν.
Ωστόσο, η Strategie Grains σημείωσε επίσης την απειλή, που δημιουργούν για την Ευρώπη, οι εξαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία

Η δυναμική της Γαλλία

Οι προβλέψεις ακλουθούν αμέσως μετά το αδύναμο ξεκίνημα  της εξαγωγικής σεζόν 2017-18 για τις εξαγωγές μαλακού σίτου της ΕΕ, οι οποίες ως τις 5 Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 2,72 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας πτώση 48%

Έρχονται, επίσης, μία ημέρα αφότου η οργάνωση  η FranceAgriMer - στις πρώτες προβλέψεις της για γαλλικές αποστολές μαλακού σίτου για τη φετινή σεζόν που ξεκίνησε τον Ιούλιο – τις τοποθετεί στους 18,16 εκατομμύρια τόνους, μια ανάκαμψη της τάξεως του 60% από τα επίπεδα της περασμένης σεζόν, που χτυπήθηκε από τις ισχυρές βροχές κατά τη συγκομιδή

Η ίδια οργάνωση εκτιμά ότι οι εξαγωγές εκτός της ΕΕ θα φτάσουν τους 10,2 εκατ. τόνους, υπερδιπλασιάζοντας τα επίπεδα της περιόδου 2016-2017, αλλά χαμηλότερα από τις εμπορικές συναλλαγές που παρατηρήθηκαν τις τρεις προηγούμενες σεζόν.

«Ισχυρά και αδύναμα
Αυτή η πρόβλεψη για τις εξαγωγές  εκτός της ΕΕ αμφισβητήθηκε από οριμένους παρατηρητές, με την εταιρεία μεσιτείας των ΗΠΑ «Benson Quinn Commodities» να δηλώνει ότι «στις τρέχουσες αξίες τους (στη Γαλλία) δεν θα συναντηθεί με αυτό τον τύπο της ζήτησης»

Η Olivia Le Lamer, επικεφαλής του τμήματος σιτηρών της FranceAgriMer, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εκτίμηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί «και ισχυρή και αδύναμη. Δεν είναι τόσο υψηλή εάν εξετάσουμε τα διαθέσιμα αποθέματα, αλλά είναι αρκετά υψηλό υπό το πρίσμα της ανταγωνιστικότητας του γαλλικού σίτου σε τρέχουσες τιμές»

Παρόλο που χωρίς προηγούμενο υψηλή ποιότητα της συγκομιδής της Γαλλίας προσφέρει υποστήριξη για εξαγωγικές ελπίδες, η κ. Le Lamer προσθέτει ότι «η παρουσία μας στην παγκόσμια αγορά δεν είναι εγγυημένη, καθώς οι όγκοι στη Ρωσία είναι ανήκουστοι και, σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε την ποιότητα τους προϊόντος τους».

(Πηγή: agrimoney.com)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία