BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ίχνη περονόσπορου σε μπιζέλια θερμοκηπίου της Θεσσαλίας

Την εμφάνισή του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες με μπιζέλια υπό κάλυψη (θερμοκηπίου) στη Θεσσαλία. Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοση του.

Ίχνη περονόσπορου σε μπιζέλια θερμοκηπίου της Θεσσαλίας

2
0

Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων απαραίτητες  προϋποθέσεις; είναι  οι  θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20oC και η σχετική υγρασία 80-90%

O περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια, καθώς ο μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα και στον προσβεβλημένο σπόρο. Η μετάδοση του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με το σπόρο και η διασπορά των σπορίων  του μύκητα στο χώρο του θερμοκηπίου με  τον άνεμο.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμη προσβάλλονται οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες.

Σχετικά με την καταπολέμησή του, οι καλλιεργητές καλούνται να προχωρήσουν σε  ψεκασμό των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες του μπιζελιού με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.α.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία