BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σημάδια ελμινθοσπορίου σε καλαμπόκια της Δράμας

Προσβολές ελμινθοσπορίου σε καλλιέργειες αραβόσιτου σε διάφορες περιοχές της Δράμας (Νεροφρακτής, Μαυρολευκή, Καλός Αγρός, Αργυρούπολη κ.α.) διαπίστωσαν οι γεωπόνοι της αρμόδιας Διεύθυνσης του νομού.

Σημάδια ελμινθοσπορίου σε καλαμπόκια της Δράμας

2
0

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που υπογράφει η αναπληρώτρια προϊστάμενη της Διεύθυνσης Σαριγκόλη Ιωάννα, στις περισσότερες καλλιέργειες έχουν εμφανιστεί περιορισμένης έκτασης συμπτώματα (κηλιδώσεις στα φύλλα). Σε ελάχιστες ωστόσο περιπτώσεις καταγραφήκαν εκτεταμένα συμπτώματα προσβολής με προχωρημένη ξήρανση του μεγαλύτερου μέρους του ελάσματος των φύλλων.

Η αιτία της ασθένειας, σύμφωνα με τους γεωπόνους, οφείλεται σε μύκητα (Exserohilum turcicum, συνώνυμο: Helminthosporium turcicum). Τα συμπτώματα εκδηλώνονται με την εμφάνιση μακρών, ελλειπτικών φακοειδών κηλίδων, με χρώμα σταχτί, διαστάσεων από 2,5 ως 15 εκατοστά. Εμφανίζονται αρχικά στα κατώτερα φύλλα των φυτών.

Η ασθένεια προχωρά σταδιακά προς τα ανώτερα φύλλα. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται γενικευμένη εμφάνιση πρόωρης ωρίμανσης της καλλιέργειας που προσομοιάζει τις συνέπειες της ξηρασίας.

Η ασθένεια μεταδίδεται με τα σπόρια του μύκητα που διαχειμάζουν στα υπολείμματα της καλλιέργειας και ενδημεί στις πιο υγρές περιοχές του κόσμου, όπου καλλιεργείται ο αραβόσιτος. Η ανάπτυξή της ευνοείται από σχετικά ήπιες θερμοκρασίες (18-27°C) και υψηλή υγρασία κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Εφόσον τα συμπτώματα της ασθένειας εκδηλώνονται μετά την άνθιση της θηλυκής ανθοταξίας (μουστάκια), οι απώλειες είναι περιορισμένες και αναλογικές προς τον χρόνο εμφάνισής τους (όσο αργότερα τόσο μικρότερες οι απώλειες).

Μεταξύ των υβριδίων αραβοσίτου υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την αντοχή τους απέναντι στην ασθένεια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία