BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ευχάριστη έκπληξη για το καλαμπόκι

Μια θεαματική αλλαγή του κλίματος παρατηρείται στη διεθνή αγορά του καλαμποκιού τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία σε Ευρώπη και ΗΠΑ ανατρέπουν τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής.

Ευχάριστη έκπληξη για το καλαμπόκι

3
0

Στις ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές ενισχύθηκαν έως και 10 ευρώ ο τόνος μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ οι τάσεις είναι ανοδικές, καθώς αρκετοί σημαντικοί επενδυτικοί φορείς και οργανισμοί αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους.

 

Οι εξελίξεις αυτές βελτιώνουν το κλίμα και στην ελληνική αγορά για το καλαμπόκι που ξεκίνησε στα 21 λεπτά το κιλό, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν λίγες πράξεις στα 18 λεπτά. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης αγοράζουν καλαμπόκι για ζωοτροφή στα 21 λεπτά το κιλό.

 

Σε αυτό το κλίμα, την αντίδραση των παραγωγών προκαλεί η στάση ορισμένων εμπόρων, οι οποίοι προσπαθούν να στήσουν σκηνικό πίεσης των τιμών, με αφορμή την υψηλή παγκόσμια παραγωγή και εκμεταλλευόμενοι - όπως οι ίδιοι λένε- το γεγονός ότι η αγορά της κεντρικής Ευρώπης πληρώνει για το καλαμπόκι μόλις 17 λεπτά το κιλό.

 

Αντίστοιχα, η παράδοση στο λιμάνι του Μπορντώ της Γαλλίας πραγματοποιείται στα 174 ευρώ ο τόνος, τιμή η οποία συμπεριλαμβανομένων των 15 ευρώ ο τόνος τα μεταφορικά μεταφράζεται σε σχεδόν 19 λεπτά το κιλό στην Ελλάδα. Ακόμα πιο υψηλή είναι η χρηματιστηριακή τιμή του καλαμποκιού στη Γαλλία που φτάνει τα 176 ευρώ ο τόνος, ενώ στην Ιταλία διατηρείται στα 209 ευρώ ο τόνος.

 

Έτσι, την ώρα που η συγκομιδή των επίσπορων υβριδίων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τις πωλήσεις τους να αγγίζουν τα 18 λεπτά το κιλό στη Βόρεια Ελλάδα, η αγωνία των καλλιεργητών μεταφέρεται στην όψιμη παραγωγή. Και αυτό γιατί ο ανταγωνισμός από τις χώρες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας φαίνεται να αποτελεί και τη βασικότερη συνιστώσα για την τελική διαμόρφωση των τιμών.

 

Στο νομό Δράμας, οι εκτάσεις αγγίζουν τα 96.000 στρέμματα περίπου, ενώ στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η καλλιεργήσιμη γη έφθανε τα 90.000 στρέμματα. Οι αποδόσεις αναμένονται αυξημένες κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω επαρκούς γονιμοποίησης και του δροσερού καιρού του Ιουλίου, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΑΣ Δράμας Γιώργο Σωτηρέλη.

 

Στη Νιγρίτα Σερρών, ο αραβόσιτος φέτος καλύπτει έκταση 50.000 στρεμμάτων περίπου, η οποία παρουσιάζεται αυξημένη κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με το Στέργιο Λήτο, παραγωγό από την περιοχή, φέτος αναμένεται άνοδος των αποδόσεων κατά 20%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών οι οποίες επέτρεψαν στους παραγωγούς την ομαλή διεξαγωγή όλων των απαραίτητων καλλιεργητικών εργασιών (φυτοπροστασία και λίπανση).

 

Η έναρξη της συγκομιδής αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές του Σεπτέμβρη, και να ολοκληρωθεί σε 3 εβδομάδες περίπου. Αναφορικά με το ενσίρωμα, πέρυσι οι τιμές του κυμάνθηκαν στα 240-260 ευρώ, ενώ φέτος οι τιμές του παίζουν στα 230-250 ευρώ κατά στρέμμα.

 

Διεθνής στήριξη

Η βελτίωση των διεθνών τιμών εξηγείται από την πρόσφατη πρόβλεψη της Κομισιόν για μείωση των αποδόσεων κατά 25 κιλά το στρέμμα, στους 697 τόνους, υποχωρώντας κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση της γερμανικής Commerzbank, πως «πριν συμπληρωθεί ακόμα το παζλ της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού, η έναρξη της συγκομιδής αποδεικνύει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο υπολόγιζαν πριν δυο εβδομάδες».

 

Σπορά και άρδευση

Η σπορά του αραβοσίτου γίνεται με ειδικές σπαρτικές μηχανές αραβοσίτου ή βαμβακιού. Στη χώρα μας ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής η σπορά του αραβοσίτου αρχίζει το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, κλιμακώνεται από τις αρχές ως το τέλος του Απριλίου και τελειώνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Γενικά προτιμώνται οι πρώιμες σπορές, διότι παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις οψιμότερες.

 

Ο αραβόσιτος, λόγο της παραγωγής μεγάλης ποσότητας ξηράς ουσίας, έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Οι απαιτήσεις αυτές αυξάνουν με την ηλικία, ενώ είναι μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια της άνθησης. Για τα ελληνικά δεδομένα η άρδευση είναι περισσότερο αναγκαία κατά το διάστημα Ιούλιο-Αύγουστο όπου είναι το κρίσιμο στάδιο, πριν την άνθηση. Εάν υπάρχει άφθονο νερό γίνονται 6-10 αρδεύσεις με επιφανειακή εφαρμογή ή με την τεχνητή βροχή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία