BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Αναθάρρεψαν φέτος οι παραγωγοί για φασόλι

Οι βελτιωμένες αποδόσεις και η υψηλή ποιότητα έρχονται να αποζημιώσουν φέτος τους παραγωγούς φασολιού, σε μια καλλιέργεια που δείχνει να βρίσκει τα πατήματά της όσον αφορά την τιμή. Το μέτριο φασόλι σταθεροποιείται στα επίπεδα των 1,50-1,70 ευρώ το κιλό τόσο στην περιοχή της Φλώρινας, όσο και στον θεσσαλικό κάμπο. Τα φασόλια γίγαντες αποτελούν ξεχωριστό προϊόν με τιμή που φτάνει τα 3 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί πως σε αυτές τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά πραγματοποιούνται και οι εισαγωγές, ωστόσο η απαίτηση των εταιρειών του εξωτερικού για άμεση εξόφληση, φαίνεται πως θα περιορίσει το φαινόμενο.

Ποιοτικότερο φασόλι Πρέσπας μέσω αγρομετεωρολογίας

4
0
Πολύ καλή από πλευράς ποιότητας είναι η φετινή παραγωγή στον θεσσαλικό κάμπο. Χαρακτηριστικά δηλώνει ο παραγωγός Γιώργος Αποστολίδης από τα Φάρσαλα ότι «οι αποδόσεις φέτος ήταν πολύ καλές, φθάνοντας τα 300 κιλά το στρέμμα, που είναι σχεδόν διπλάσιες από την αντίστοιχη περυσινή, όπου η παραγωγή είχε πληγεί λόγω του καύσωνα». Για την ώρα, χωρίς να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο από την πλευρά των μεταποιητών όσον αφορά τις φετινές τιμές, τα επίπεδα που ακούγονται κυμαίνονται περί τα 1,7 ευρώ το κιλό. Συνολικά τα στρέμματα που χρησιμοποιούνται για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια στα Φάρσαλα φθάνουν τα 3.000. Βέβαια, οι καλλιεργητές σημειώνουν τη σοβαρή αύξηση στο κόστος παραγωγής, που ξεπερνά τα 160 ευρώ το στρέμμα.


Καλύτερες αποδόσεις φαίνεται να έχουν τη φετινή περίοδο και τα φασόλια γίγαντες Καστοριάς ΠΓΕ σε σχέση με πέρυσι, τονίζει ο παραγωγός Θωμάς Μάνος. Όπως αναφέρει, φέτος η στρεμματική απόδοση θα κυμανθεί μεταξύ 300-350 κιλά από 120-150 κιλά που ήταν πέρυσι. Σημειώνεται ότι τη φετινή χρονιά καλλιεργήθηκαν στην Καστοριά 11.000 στρέμματα από 10.000 στρέμματα το 2012. Όσον αφορά την τιμή, η αγορά δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, αφού πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή, ωστόσο αναμένονται τα περσινά επίπεδα των 3 ευρώ.

Σε άλλο μήκος κύματος όσον αφορά τις αποδόσεις φαίνεται πως κινήθηκε φέτος η παραγωγή του μέτριου φασολιού Μανιάκι Φλώρινας. «Το πλήγμα που δέχτηκε η φετινή μας παραγωγή είναι μεγάλο, καθώς ο μέσος όρος ανά στρέμμα έφθασε τα 110 κιλά, ενώ περιμέναμε 250-270 κιλά», αναφέρει στην Agrenda χαρακτηριστικά ο παραγωγός της περιοχής Θανάσης Διαμαντίδης.

Σημειώνεται ότι τμήμα των καλλιεργητών προμηθεύει αποκλειστικά με το προϊόν της την εταιρεία Agrino. Μολονότι, σύμφωνα με τον ίδιο, τα προηγούμενα χρόνια η τιμή πώλησης του κιλού ήταν 1,5 ευρώ, πέρυσι λόγω της ζημιάς που έπαθε η καλλιέργειά μας η εταιρεία προκειμένου να μας στηρίξει έδωσε 2 ευρώ το κιλό.

Μεγάλο πλεονέκτημα για την καλλιέργεια τους φασολιού αποτελεί η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας σε συνεργασία των καλλιεργητών με τους μεταποιητές. Σε αυτό το κλίμα, προβάδισμα δίνεται στο επώνυμο φασόλι, μέσα και από τις συντονισμένες προσπάθειες παραγωγών και επιχειρήσεων να αναδείξουν τις τοπικές ποικιλίες.

Από τις Άνδεις  
Οι γνωστές ποικιλίες φασολιών έχουν προέλθει από διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική έως την Νότια Αμερική. Η παλαιότερη ένδειξη καλλιέργειας φασολιών πιστεύεται ότι έχει βρεθεί μέσα σε μια σπηλιά στις Περουβιανές Άνδεις

Τα φασόλια αναπτύχθηκαν για πάνω από 8.000 χρόνια, δίδοντας μια πολύτιμη πηγή τροφής στους ιθαγενείς πληθυσμούς των ανθρώπων. Στα αγγλικά ο αρχικός τύπος των φασολιών ονομάζεται pole beans (σημαίνει εκτός των άλλων και κοντάρι ή άξονας)

Δύο ποικιλίες με καλές αποδόσεις
Κοινά και γίγαντες Τα φασόλια είναι τα όσπρια που καλλιεργούνται περισσότερο στη χώρα μας και από τα οποία παράγεται το 73% της συνολικής ελληνικής παραγωγής οσπρίων και καταλαμβάνουν το 64% των καλλιεργούμενων με όσπρια εκτάσεων

Όσον αφορά το κοινό φασόλι, ο βλαστικός του κύκλος ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία από 70-140 μέρες. Γι’ αυτό η σπορά του φασολιού γίνεται μετά την πάροδο των όψιμων παγετών. Μέση απόδοση των ξηρών φασολιών στα 200-250 κιλά το στρέμμα και μέση τιμή στα 2,5-3 ευρώ το κιλό. Η ακαθάριστη πρόσοδος είναι 500-750 ευρώ το στρέμμα και το καθαρό εισόδημα 250-350 ευρώ το στρέμμα

Τα φασόλια γίγαντες είναι μεγαλόσπερμα φασόλια, που καλλιεργούνται σαν ξερά κυρίως στη Δυτική Μακεδονία. Χρησιμοποιείται κατά τη σπορά 8-10 κιλά σπόρου ανά στρέμμα. Οι αποδόσεις τους φτάνουν τα 250-500 κιλά το στρέμμα και οι τιμές τα 3-3,5 ευρώ το κιλό


Επιμέλεια: Δούσκα Ελένη
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία