BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ωρίμασε το ελληνικό ρόδι, σε καλό δρόμο η αγορά

Προσανατολισμό συστηματικής καλλιέργειας έχει αποκτήσει το ρόδι, με τη ζήτηση από το διεθνές εμπόριο να αυξανεται σταθερά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, σε φάση ωριμότητας εισέρχεται σταδιακά η καλλιέργεια της ροδιάς, μετά από μια επταετία όπου οι καλλιεργούμενες εκτάσεις από 1.000 στρέμματα εκτινάχθηκαν στα 20.000 στρέμματα.

Ωρίμασε το ελληνικό ρόδι, σε καλό δρόμο η αγορά

2
0
Σύμφωνα με την Agrenda, oι νέες φυτεύσεις, είναι πλέον ελάχιστες, ενώ αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης του χώρου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν μπει όλες οι φυτεύσεις στην παραγωγική τους περίοδο, ενώ τώρα αρχίζουν οι παραγωγοί να αποκτούν την τεχνογνωσία για αυξημένες αποδόσεις, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην έχει φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο από πλευράς αποδόσεων. Την ίδια στιγμή η ζήτηση από το διεθνές εμπόριο είναι σταθερά αυξημένη, αφού το ρόδι και οι ευεργετικές ιδιότητες του στη διατροφή το καθιστούν ένα από τα πιο δημοφιλή υπερτρόφιμα, με αποτέλεσμα να μετριάζονται οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην απορρόφηση του από τις αγορές.



Η πρώιμη ποικιλία Άκο (Acco) έχει ήδη συγκομιστεί, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν πως η παραγωγή θα είναι πιο ποιοτική και μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτές τις ημέρες ξεκινάει η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful από τις πρώιμες περιοχές και η παραγωγή αποθηκεύεται. Η τιμή των ροδιών Α’ ποιότητας που οδηγείται κατά κύριο λόγο στις αγορές του εξωτερικού διαμορφώθηκε την περσινή εμπορική περίοδο στα 72 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον Σωτήρη Γιαννακόπουλο, πρόεδρο της εταιρείας «Κοιλάδα του Ενιπέα», η οποία παίρνει την παραγωγή από συμβόλαια 3.500 στρεμμάτων.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τη νέα εμπορική περίοδο, είναι πολύ νωρίς, αφού η παραγωγή της ποικιλίας Wonderful αυτή τη στιγμή αποθηκεύεται και η αγορά της θα διαμορφωθεί από τις αγοραπωλησίες που αναμένεται να ξεκινήσουν το Δεκέμβριο. Η τιμή εξαγωγής της Α’ ποιότητας πέρυσι διαμορφώθηκε στα 1,20-1,30 ευρώ το κιλό στη διεθνή αγορά, ωστόσο σε αυτή συμπεριλαμβάνονται έξοδα 30-40 λεπτών το κιλό για τη διαλογή, τη συσκευασία και τα μεταφορικά, όπως μας πληροφορεί ο Χρήστος Γκόντιας, αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ροδιού Αγίου Αθανασίου Δράμας. Η συγκεκριμένη ομάδα διαθέτει 8.000 στρέμματα ροδιάς συνολικά σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου 2.000 στρέμματα βρίσκονται στην περιοχή.



Σύμφωνα με το Γιώργο Γρηγοριάδη,  γεωπόνο της Ρόδι Ελλάς του ομίλου Αγροδίκτυο Κασσίδη, το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια εξακολουθεί να είναι ζωηρό, πλην όμως αισθητά μειωμένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κάτι που ο ίδιος δε θεωρεί απαραίτητα κακό: «Θα έλεγα ότι, μετά το αρχικό «μπαμ», η κατάσταση στην αγορά πλέον έχει σταθεροποιηθεί. Οι παραγωγοί που έρχονται σε εμάς είναι πολύ πιο ρεαλιστές και συνειδητοποιημένοι, έχουν κάνει την έρευνά τους και δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις όσον αφορά την απόδοση της καλλιέργειας». Κάνοντας μια εκτίμηση για τις φετινές τιμές, ο κ. Γρηγοριάδης αναμένει ότι για ρόδια (Wonderful) Α’ ποιότητας θα διαμορφωθούν στα 0,65 ευρώ το κιλό, για τα Β’ ποιότητας στα 0,40 ευρώ το κιλό ενώ τα χυμοποιήσιμα στα 0,20 ευρώ το κιλό.

Μικρή δύναμηΗ ελληνική παραγωγή ροδιού δεν ξεπερνάει τους 35.000 τόνους, με αποτέλεσμα η χώρα μας να παραμένει μια μικρή δύναμη στην παγκόσμια αγορά του ροδιού, αφού το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής υπολογίζεται σε 2.250.000 τόνους, με τα «ηνία» να κρατά η Ινδία (1.200.000 τόνους).

Μπαίνει σε περισσότερα ράφια
Αποκτά κοινό ο χυμός Πέρυσι, η Ρόδι Ελλάς πραγματοποίησε την πρώτη της παραγωγή 20 τόνων χυμού, οι οποίοι διατέθηκαν σε επιλεγμένα καταστήματα ανά την Ελλάδα ενώ, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, ο στόχος της εταιρείας φέτος είναι οι ποσότητες να αυξηθούν και το προϊόν να κατορθώσει να «μπει» σε περισσότερα καταστήματα και, κυρίως, ορισμένες από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Καλύτερη σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα (άνω των 1.000 τόνων από 700-800 τόνους πέρυσι) συγκομιδή αναμένουν φέτος και στην Ερμιόνη όπου καλλιεργείται η ομώνυμη ελληνική ποικιλία που, λόγω των χαρακτηριστικών της, προορίζεται αποκλειστικά για επιτραπέζια χρήση. Ωστόσο, όπως μας λέει ο παραγωγός Δημήτρης Κόντης, οι πρώτες πληροφορίες από την πλευρά των εμπόρων θέλουν την τιμή χονδρικής να διαμορφώνεται μεταξύ 0,50 και 0,60 ευρώ το κιλό από 0,70-0,80 ευρώ πέρυσι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία