BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ευνοϊκό σκηνικό φτιάχνουν οι εκτιμήσεις των αποδόσεων

Σε καλά επίπεδα αναµένονται οι αποδόσεις για την καλλιέργεια του ηλίανθου τόσο στην Β. Ελλάδα όσο και στον θεσσαλικό κάµπο, 20 ηµέρες περίπου πριν την έναρξη της συγκοµιδής.

Ευνοϊκό σκηνικό φτιάχνουν οι εκτιμήσεις των αποδόσεων

5
0
Σύµφωνα µε έµπειρους εργαζόµενους σε πολυεθνικές εταιρείες που διαθέτουν υβρίδια ηλίανθου, µε αποδόσεις πάνω από 350 κιλά το στρέµµα για τα ποτιστικά χωράφια και 200 κιλά για τα ξηρικά, µπορεί να πει κανείς ότι µένει ένα κέρδος στον παραγωγό δεδοµένου ότι η τιµή των συµβολαίων µε τις εταιρείες βιοντίζελ είναι στα 35 λεπτά το κιλό. Εδώ να σηµειωθεί ότι στην Ελλάδα, ο ηλίανθος σχεδόν αποκλειστικά προορίζεται για βιοντίζελ, σε αντίθεση µε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου σηµαντικό ποσοστό χρησιµεύει για την παραγωγή βρώσιµου ηλιέλαιου, για το οποίο υπάρχει ζήτηση και στην εγχώρια αγορά, που καλύπτεται αποκλειστικά από το εισαγόµενο.

Βέβαια, τα πρώτα χρόνια εφαρµογής και στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για συµµετοχή βιοκαυσίµου στην βενζίνη και το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης στον τοµέα µεταφορών, το 2007-2008, καλλιεργούταν 300-400 στρµ. ηλίανθου για ηλιέλαιο στην περιοχή του Έβρου, καλλιέργεια που εγκαταλείφθηκε µε την ζήτηση που προέκυψε για βιοντίζελ και την υποχρέωση των αντίστοιχων εταιρειών για σύναψη συµβολαίων µε τους παραγωγούς, σύµφωνα µε την ελληνική νοµοθεσία. Να σηµειωθεί ότι µία µέση τιµή για τον ηλίανθο που προορίστηκε για ηλιέλαιο στις ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι ήταν 22-25 λεπτά το κιλό.

Βέβαια, και οι τιµές των συµβολαίων, στα 35 λεπτά το κιλό, καλύπτουν ελαφρώς το κόστος, αν σηµειωθούν µέτριες αποδόσεις, λένε στην Agrenda γεωπόνοι, που ασχολούνται µε την καλλιέργεια. Επίσης, σε ορισµένες περιπτώσεις που δεν επιτυγχάνονται τα κριτήρια των συµβολαίων όσον αφορά για παράδειγµα τις ξένες ύλες, η καθαρή τιµή που λαµβάνουν οι παραγωγοί είναι 34 λεπτά το κιλό. Επιπλέον, υπάρχει ταβάνι στην καλλιεργούµενη έκταση που ηλίανθου για βιοντίζελ που καθορίζεται από τις 2 βιοµηχανίες πετρελαίου στην Ελλάδα.

Από την άλλη, «η αξιοπιστία του κλάδου της ενέργειας σε σχέση µε τις αλυσίδες σούπερ µάρκετ» είναι ένας ακόµα λόγος για τη µηδενική χρήση του ηλίανθου για βρώσιµο ηλιέλαιο, υπογραµµίζουν εκπρόσωποι εταιρειών βιοντίζελ.
Εκτός από τα θετικά των συµβάσεων, στα πλεονεκτήµατα του ηλίανθου είναι η απουσία προσβολών –ειδικά από έντοµα-, το γεγονός ότι ευδοκιµεί στην κεντρική και Β. Ελλάδα σε αντίθεση µε άλλες καλλιέργειες, οι χαµηλές εισροές που απαιτεί, οι µεγαλύτερες αποδόσεις για το σιτάρι, µετά την καλλιέργεια ηλίανθου και οι αυξηµένες πλέον αποδόσεις για την τελευταία µε τη χρήση νέων υβριδίων.
Καλύτερες αποδόσεις Μετά από 10 χρόνια και διαδοχικά πρόστιµα, εφαρµόστηκε στην Ελλάδα η Οδηγία της Ε.Ε. για τα βιοκαύσιµα, το ’06-’07, µε την καλλιέργεια του ηλίανθου να αυξάνεται στη συνέχεια λόγω της ζήτησης για βιοντίζελ.
Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις, καθώς οι εταιρείες, που διαθέτουν υβρίδια ηλίανθου έχουν προχωρήσει σε νέες κυκλοφορίες µε στόχο την αύξηση των αποδόσεων.
Για την καλλιέργεια του ηλίανθου, που είναι ιθαγενές φυτό της Αµερικής, υπάρχουν αναφορές από το 3000 π.χ
Λιγότερα στρέµµατα µπήκαν φέτοςΜειωµένη κατά 120.000 στρέµµατα περίπου από την περσινή σεζόν είναι η καλλιεργούµενη φετινή έκταση ηλίανθου, που υπολογίζεται στα 770.000-780.000 στρέµµατα. Να σηµειωθεί ότι πέρυσι καλλιεργήθηκαν γύρω στα 900.000 στρέµµατα, καθώς τότε οι βροχές είχαν εµποδίσει τις σπορές του σιταριού σε Σέρρες κι άλλες περιοχές, σε αντίθεση µε τη φετινή σεζόν που οι σπορές του έγιναν κανονικά. Να σηµειωθεί ότι µόνο στην Ελλάδα και στην Αµερική καλλιεργείται αρδευόµενος ηλίανθος, ενώ στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες η καλλιέργεια είναι ξηρική και ως εκ τούτου περισσότερο εξαρτώµενη απ’ τις καιρικές συνθήκες. «Φέτος οι αποδόσεις στην περιοχή φαίνεται ότι θα είναι καλές, σε αντίθεση µε την περσινή σεζόν, που δεν σηµειώθηκαν οι απαιτούµενες βροχές», σηµειώνει ο υπεύθυνος οµάδας παραγωγών ηλίανθου στο νοµό ∆ράµας, Χρήστος Γκόντιας. Όπως υπογραµµίζει, το καλλιεργητικό κόστος του ηλίανθου είναι παρόµοιο µε αυτό του σιταριού, στα 35-40 ευρώ το στρέµµα, χωρίς να υπολογίζεται νοίκι και ΤΟΕΒ.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία