BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ρολάρει καλά το επιτραπέζιο

Ευνοϊκό κλίµα έχει δηµιουργηθεί για το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι που έχει ξεκινήσει να µαζεύεται σε Ηράκλειο, Κόρινθο και Καβάλα, τα τρία κέντρα της καλλιέργειας, καθώς η ζήτηση µέχρι τώρα είναι ζωηρή, η χρονιά για την Ελλάδα πρώιµη έως και 15 µέρες σε σχέση µε µία κανονική σεζόν και η παραγωγή στη Μεσόγειο µειωµένη.

Ρολάρει καλά το επιτραπέζιο

3
0
Στις συνθήκες αυτές, ήρθε να προστεθεί και η απόφαση που λήφθηκε αυτή την εβδοµάδα σε συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι της ΚΣΟΣ και της ΕΑΣ Ηρακλείου µε τον κ. Γιαννακάκη, έναν απ’ τους 2 µεγαλύτερους εξαγωγείς στο Ηράκλειο, του οποίου πριν µία εβδοµάδα κάηκε το συσκευαστήριο. Συγκεκριµένα, στη συνάντηση αποφασίστηκε να λειτουργήσει φέτος ο εξαγωγέας τα δύο συσκευαστήρια των εν λόγω οργανώσεων που ήταν ούτως ή άλλως ανενεργά αρκετά χρόνια, προκειµένου να απορροφηθεί οµαλά η παραγωγή του νοµού.

Στην Κρήτη οι τιµές παραγωγού κυµαίνονται µεταξύ 60 ευρώ το κιλό για τα ψιλόρωγα σταφύλια γερµανικών ποικιλιών και 1 ευρώ το κιλό για τα Thompson Seedless πολύ καλής ποιότητας.

Παροµοίως, στην Κορινθία οι τιµές παραγωγού για τις πρώιµες ποικιλίες, Superior και Ralli, που ξεκίνησαν να µαζεύονται απ’ τα µέσα Ιουλίου, είναι στο 1 ευρώ το κιλό κατά µέσο όρο. Στην περιοχή απ’ τις 20 Ιουλίου έχει εκδηλωθεί αισθητό ενδιαφέρον από πλευράς εξαγωγέων, µε τους µεσίτες να αναζητούν καλής ποιότητας επιτραπέζια σταφύλια λόγω της έλλειψης που αναµένουν ότι θα έχουν. Σηµειωτέον ότι τα προηγούµενα χρόνια αυτή η κινητικότητα από πλευράς εξαγωγέων ξεκινούσε το πρώτο δεκαήµερο του Αυγούστου, αν και σε ορισµένες περιοχές η συγκοµιδή φέτος είναι τόσο πρώιµη που δεν µπορεί να γίνει σύγκριση µε την περσινή σεζόν.



Φέτος η καλλιέργεια επλήγη κατά τόπους όσον αφορά την ποιότητα λόγω της συνεχόµενης ξηρασίας, της γηραιότητας του αµπελώνα σε πολλές περιοχές, και της έλλειψης τεχνογνωσίας από πλευράς αρκετών παραγωγών.
Για παράδειγµα, όπως λέει στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Σπανός, αγοραστής της «Fresca Group» στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσµο το 60% των φυτεύσεων γίνεται µετά τη συγκοµιδή, τον Σεπτέµβριο-Οκτώβριο, ενώ εδώ γίνεται έναν µήνα πριν την ανθοφορία, τον Φεβρουάριο. «Στην Ελλάδα επαναπαυόµασταν στην ποιότητα που επιτυγχανόταν λόγω των γεωκλιµατικών συνθηκών, οι οποίες είναι ιδανικές στα 3 κέντρα της καλλιέργειας», συµπληρώνει.

Ωστόσο, οι συνθήκες αυτές δεν αρκούν πάντα για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος ούτε για τη σωστή αξιοποίηση των µεγάλων δυνατοτήτων που έχει η καλλιέργεια. Όπως τονίζει ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Οµάδας Αµπελουργών Κρήτης, οι εξαγωγές της Ελλάδας υπολογίζονται στους 88.000 τόνους το χρόνο, τη στιγµή που στα επίπεδα των 80.000-100.000 τόνων προσδιορίζεται και η ετήσια αύξηση στην Ευρώπη επιτραπέζιου σταφυλιού, µε βάση τα στοιχεία των Οικονοµικών Επιµελητηρίων των κρατών-µελών.
Στροφή στα άσπερµα για τη Βόρεια Ευρώπη Αισθητή είναι η ζήτηση για τα επιτραπέζια σταφύλια από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Αθανάσιος Χαλούλης. Στην περιοχή, όπως προσθέτει ο κ. Χαλούλης, έχουν ξεκινήσει να µαζεύονται κάποια σταφύλια Cardinal, των οποίων η έκταση έχει µειωθεί κατά πολύ λόγω των µειωµένων εξαγωγών γι’ αυτά προς τη ∆υτ. Ευρώπη, η οποία στράφηκε περισσότερο σε άσπερµες ποικιλίες. Σύµφωνα µε τον κ. Χαλούλη, οι φετινές τιµές πώλησης του Συνεταιρισµού είναι στα περσινά επίπεδα. Λόγω των υψηλών θερµοκρασιών και της ανοµβρίας από τέλος Μάη έως και τον Ιούλιο, αλλά και του παγετού στις 26 Μαρτίου οι ποσότητες στον Τύρναβο είναι µειωµένες και η ποιότητα όχι σε πολύ καλά επίπεδα. Έλλειψη ποιοτικών επιτραπέζιων σταφυλιών παρατηρείται και στην Κορινθία λόγω της έντονης ζέστης και της ξηρασίας, υπογραµµίζει ο παραγωγός απ’ την περιοχή, Κώστας Τζελέπης. Επίσης, λόγω των οικονοµικών προβληµάτων οι παραγωγοί δυσκολεύονται να προχωρήσουν στη σωστή λίπανση και φυτοπροστασία, επισηµαίνουν οι ίδιοι, αλλά και εξαγωγείς. Επιπλέον, αρνητικό για την καλλιέργεια είναι και το γεγονός ότι οι εξαγωγείς δεν επένδυσαν ούτε στην παραγωγή ούτε στην τεχνογνωσία, όπως έγινε στο εξωτερικό, αλλά σε ψυκτικούς χώρους και στη συσκευασία.  
Σηµειωτέον ότι στη Β. Ευρώπη η κατανάλωση κατά 55-60% αντιστοιχεί στις κόκκινες ποικιλίες, κατά 35%, στις άσπρες, και κατά 5% στις µαύρες

Γερασμένος αμπελώνας Τη γηραιότητα του κρητικού αµπελώνα τονίζει ο αντιπρόεδρος της Οµάδας Αµπελουργών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος σηµειώνει ότι αυτό συνεπάγεται µείωση στην απόδοση κατά 50% και στην ποιότητα του σταφυλιού.
«∆εδοµένου ότι το κόστος αναδιάρθρωσης και υποστύλωσης είναι υψηλό (2.500 ευρώ το στρέµµα), έχουµε απευθυνθεί στο Υπουργείο προκειµένου να ενταχθούν και τα επιτραπέζια στις επιδοτήσεις που ισχύουν για την αναδιάρθρωση των οινοστάφυλων», λέει ο κ. Χιλετζάκης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία