BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Santa Maria προτιμούν οι παραγωγοί

Τη φύτευση ποικιλιών µε εξαγωγικό ενδιαφέρον αρχίζουν να εξετάζουν οι αχλαδοπαραγωγοί, ενώ και οι έµποροι και οι συνεταιρισµοί στρέφονται προς την εξαγωγή δεδοµένου ότι η εσωτερική κατανάλωση έχει περιοριστεί τα τελευταία έτη. «Παρόλο που οι τιµές πώλησης στο εξωτερικό είναι χαµηλότερες από τις αντίστοιχες για το προϊόν που κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά, η απορροφητικότητα απέξω είναι µεγαλύτερη, όπως επίσης και η αξιοπιστία στις πληρωµές», επισηµαίνουν στην Agrenda εργαζόµενοι σε συνεταιρισµούς.

Santa Maria προτιμούν οι παραγωγοί

3
0
Συγκεκριµένα, κατά 70% περίπου οι εξαγωγές επιτραπέζιων αχλαδιών αντιστοιχούν στα αχλάδια Santa Maria και σε µικρότερο ποσοστό στα Κόσια. Κι αυτό καθώς οι δύο ποικιλίες έχουν στυφή γεύση (περισσότερο τα Santa Maria), γεύση που προτιµούν οι Βόρειοι λαοί, σε αντίθεση µε τα Κρυστάλλια, τη βασική ποικιλία αχλαδιών στην Ελλάδα που είναι γλυκά και προορίζονται στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε Κύπρο, Ισραήλ και Ιορδανία.

«Τα Santa Maria είναι ιδιαίτερα µεγαλόκαρπα, έχουν µεγαλύτερη απόδοση από τα Κρυστάλλια και την ίδια στιγµή χαµηλότερο κόστος απ’ αυτά, καθώς τα τελευταία είναι περισσότερο ευαίσθητα από άποψη ασθενειών», αναλύει ο Σωτήρης Ταµπόσης, υπεύθυνος της Οµάδας Αχλαδοπαραγωγών του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου. Όπως συµπληρώνει, «η Santa Maria δίνει άνετα 4 τόνους το στρέµµα, ενώ τα Κρυστάλλια µε το ζόρι 2,5-3 κι εποµένως, οι τιµές των τελευταίων κατά 10 λεπτά παραπάνω, δεν αντισταθµίζουν την διαφορά στις αποδόσεις».

Μάλιστα, φέτος σχεδόν κανείς παραγωγός µε Κρυστάλλια δεν ξεπέρασε τους 3 τόνους το στρέµµα στον Τύρναβο, το κέντρο της καλλιέργειας, και οι περισσότεροι κυµάνθηκαν µεταξύ ενός και δύο τόνων το πολύ, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ταµπόσης. Όπως προσθέτει, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η µείωση της παραγωγής στην περιοχή είναι της τάξεως του 30-40% λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών κατά την ανθοφορία και της υγρασίας που ακολούθησε, ενώ άλλο ένα ποσοστό 30% αποτελείται από αχλάδια µε προβλήµατα στην εµφάνισή τους. Έτσι, η καθαρή παραγωγή δεν είναι ούτε η µισή της περσινής σεζόν, που, επίσης, η σοδειά ήταν µειωµένη.

Ως εκ τούτου, αν και οι τιµές στους παραγωγούς όσον αφορά όλες τις ποικιλίες είναι κατά 5-10 λεπτά περίπου υψηλότερες από την περσινή σεζόν, «η διαφορά αυτή δεν αναπληρώνει τη ζηµιά από τη µείωση της παραγωγής», σχολιάζει ο κ. Ταµπόσης. Σηµειωτέον ότι οι τιµές παραγωγού για τα Κρυστάλλια, που τώρα έχουν µαζευτεί κατά 80%, είναι ανάλογα µε την ποιότητα στα 75-90 λεπτά το κιλό στην περιοχή του Τυρνάβου, ενώ για τα Santa Maria των οποίων η συγκοµιδή έχει ολοκληρωθεί, ήταν στα 50-55 λεπτά και για τα Κόσια, που προηγήθηκαν στα 60-70.

Ψυχρό κλίµα θέλουν οι ποικιλίες Abate Fetel και Conference Ιδιαίτερη φροντίδα και τεχνογνωσία χρειάζεται για την καλλιέργεια Abate Fetel που φαίνεται να ευδοκιµεί στο νοµό Καβάλας. Αντιθέτως, τόσο η εν λόγω ποικιλία όσο και η Conference δεν ευδοκιµούν στον Τύρναβο, αν και επιχειρήθηκε από παραγωγούς της περιοχής, λόγω των υψηλών θερµοκρασιών που σηµειώνονται εκεί.

Μέχρι στιγµής οι τιµές όσον αφορά τις πωλήσεις του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και η ζήτηση είναι περίπου στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι, σηµειώνει ο Χρήστος Γεωργίου, υπεύθυνος πωλήσεων του συνεταιρισµού






Μεγάλα τα µεγέθη τη φετινή σεζόν

Σε καλά µεγέθη αντιστοιχεί το µεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής στα Κρυστάλλια φέτος λόγω της µικρότερης σοδειάς, επισηµαίνουν στην Agrenda γεωπόνοι που ασχολούνται µε την καλλιέργεια.

Ως γνωστόν, τα µεγαλύτερα αχλάδια λαµβάνουν κατά 10-15 λεπτά το κιλό καλύτερες τιµές.

Την επόµενη εβδοµάδα ξεκινάει η συγκοµιδή για τα βιοµηχανικά αχλάδια στην Ηµαθία (Williams κ.ά.), ενώ τα Sissy έχουν τελειώσει.

Τα βιοµηχανικά αχλάδια απορροφώνται πάντα, λέει στην Agrenda o πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Βέροιας, Αντώνης Μαρκοβίτης, συµπληρώνοντας ότι η ελληνική παραγωγή βιοµηχανικών αχλαδιών είναι µόλις 10 εκ. κιλά, τα οποία δεν φτάνουν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση.

Να σηµειωθεί ότι οι τιµές για τα βιοµηχανικά αχλάδια είναι 40 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο, στα ίδια επίπεδα µε την περσινή σεζόν. 

Έλλειµµα στην εγχώρια αγορά υπάρχει και για τα επιτραπέζια αχλάδια Abate Fetel, καθώς παράγονται σε µικρές ποσότητες από Έλληνες παραγωγούς και η αγορά καλύπτεται µε εισαγωγές από την Ιταλία. Να σηµειωθεί ότι η τιµή για τους λίγους Έλληνες καλλιεργητές Abate Fetel είναι 1-1,30 ευρώ το κιλό, υπογραµµίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστας Λεπίδας.

Η ΕΑΣ Καβάλας έχει προχωρήσει δοκιµαστικά σε φυτεύσεις µικρής έκτασης αχλαδιών Abate Fetel µε στόχο να εµπλουτίσει περαιτέρω την γκάµα των φρούτων της εκτός των ακτινιδίων και να δουλεύει όλο το χρόνο το συσκευαστήριο, συµπληρώνει ο κ. Λεπίδας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία