BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Σταθερή απορρόφηση για το συσκευασμένο ελληνικό σπανάκι

Μια σημαντική αύξηση των εκτάσεων σημειώνεται στην καλλιέργεια του σπανακιού τα τελευταία χρόνια, με τη ζήτηση να διευρύνεται σταθερά, αφού, εκτός από τις λαϊκές αγορές έχει αυξήσει την παρουσία του και στα σουπερμάρκετ. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλει και το εμπορικό πλεονέκτημά του να κυκλοφορεί στο εμπόριο με πολλές μορφές, όπως νωπό, κατεψυγμένο και κονσερβοποιημένο.

Σταθερή απορρόφηση για το συσκευασμένο ελληνικό σπανάκι

2
2

Το σπανάκι πλέον με τη χρήση κατάλληλων υβριδίων μπορεί να καλλιεργηθεί όλες τις εποχές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αγοράς και να παράγουν προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η σταθερή απορρόφηση συσκευασμένου νωπού προϊόντος από τα σουπερμάρκετ έχει συνεισφέρει στην αύξηση των εκτάσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, έχουν αυξηθεί κατά 15% την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καλλιεργηθεί ιστορικά στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα ανέρχονται στα 41.000 στρέμματα, με την παραγωγή να φτάνει τους 55.600 τόνους.

Οι παραγωγοί που καλλιεργούν το σπανάκι σταθερά όλο το χρόνο, σπέρνουν τμηματικά κάθε 15-20 μέρες και συγκομίζουν στις 45 ημέρες. Αυτό τους εξασφαλίζει μικρές και διαχειρίσιμες ποσότητες όλη τη χρονιά. Αρκετοί παραγωγοί όμως το καλλιεργούν ως συμπληρωματική χειμωνιάτική καλλιέργεια. Η σπορά τότε πραγματοποιείται από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι μέσα Νοεμβρίου.

Στα 50 λεπτά αυτή την περίοδο

Αυτή την περίοδο η προσφορά του προϊόντος είναι υψηλή και οι τιμές διαμορφώνονται στα επίπεδα των 50 λεπτών, όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης Καστάνης, παραγωγός στην περιοχή των Μεγάρων. Βέβαια στις περιόδους όπως το καλοκαίρι που η προσφορά είναι μειωμένη, οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα 1,20-1,30 ευρώ. Χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την τιμή είναι η ευαισθησία στις μεταφορές και η μικρή διάρκεια αποθήκευσης. Έτσι το προϊόν συνήθως καταναλώνεται σε μικρή εμβέλεια από την περιοχή παραγωγής του, με συνέπεια να παρατηρείται το φαινόμενο των πολλών μικρών αγορών. Παράδειγμα τοπικής κατανάλωσης αποτελούν τα νησιά, όπου οι τιμές διαμορφώνονται στα 70 λεπτά έως 1 ευρώ όλο το χρόνο, όπως μας πληροφορεί ο Μανόλης Χαριστάκης, έμπορος από την Κρήτη.

Το κόστος της καλλιέργειας του σπανακιού ανέρχεται στα 100-200 ευρώ το στρέμμα, ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 250 ευρώ σε περιπτώσεις προσβολών από μύκητες και έντομα. Καθώς πρόκειται για φυλλώδες λαχανικό ο παραγωγός θα πρέπει να είναι συνεπής με τη ζιζανιοκτονία. Για το λόγο αυτό αρκετοί παραγωγοί επιμένουν να τονίζουν πως τελικά δεν είναι τόσο εύκολη η καλλιέργειά του. Οι αποδόσεις διαμορφώνονται στα 750-850 κιλά το στρέμμα, ενώ όταν καλλιεργούνται υψηλοαποδοτικά υβρίδια μπορεί να φτάσουν μέχρι και στα 1.200 κιλά το στρέμμα.

Για τη σπορά ενός στέμματος χρειάζεται μια συσκευασία 100.000 σπόρων με τιμές που ποικίλουν από 5-15 ευρώ, ανάλογα με την ποικιλία, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν και ακόμα ακριβότεροι σπόροι υβριδίων. Αν το σπανάκι θα καταναλωθεί νωπό, τότε χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα σπόρου, ενώ αν πρόκειται να μεταποιηθεί τότε απαιτούνται μεγαλύτερα φύλλα άρα και λιγότερος σπόρος. Το πλεονέκτημα των υβριδίων είναι η ανθεκτικότητα σε φυτοπαθολογικές προσβολές, όπως ο περονόσπορος, ωστόσο οι τιμές του σπόρου μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 40 ευρώ το κιλό.

Η καρδιά του χειμώνα

Το σπανάκι κατάγεται από τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας, με πιθανή χώρα καταγωγής την Περσία. Η εξάπλωσή του έγινε αρχικά προς την Κίνα και στη συνέχεια τον 10ο αιώνα καλλιεργήθηκε και στη Μεσόγειο. Η ιδιότητα του να είναι παραγωγικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν τα λαχανικά είναι λιγοστά, βοήθησε σημαντικά στην εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο. Η σπουδαία διατροφική του αξία, καθώς τα φύλλα του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, βιταμίνες Α ,C, Ε και Κ και χλωροφύλλη, το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα λαχανικά.



Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

30-12-2016 16:13Νικόλαος Βουδουρης

Καλησπέρα, Ενδιαφέρομαι για σπόρο σπανακιού προς χρήση ζωοτροφής. Γνωρίζεται που μπορώ να ψάξω? nikvoudouriskl@gmail.com

Απάντηση

09-11-2016 07:59ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ 20 ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΩ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία