BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Νέες ξένες ποικιλίες ανανεώνουν το βερίκοκο

Καλής ποιότητας εμφανίζεται να είναι φέτος το βερίκοκο στις παραγωγικές περιοχές της χώρας, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι τα φαινόμενα παγετού κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν ήταν παρατεταμένα.

Νέες ξένες ποικιλίες ανανεώνουν το βερίκοκο

2
3

Αντίθετα η «συνήθης» εκδήλωση παγετού μπορεί να οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή, ωστόσο συνέβαλε στη δημιουργία καλής ποιότητας καρπών λόγω του καλύτερου αερισμού και της μείωσης του φόρτου του δέντρου, μας εξηγεί ο Θανάσης Κασαμανώλης, γεωπόνος από την εταιρεία Κύπαρο στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Φέτος, εκτός από τις πλέον κλασικές καλλιεργούμενες ποικιλίες της χώρας μας, όπως για παράδειγμα την ποικιλία Μπεμπέκου, παρουσιάζεται στροφή και σε νέες ξένες ποικιλίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ποικιλία Τomcot, όπως επισήμανε στην Agrenda ο Δημήτρης Μυτιληναίος, παραγωγός βερίκοκων από το Κουτσοπόδι του Άργους.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στην περιοχή της Αργολίδας οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση εκτάσεων και σε όλα τα πυρηνόκαρπα.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες των βερίκοκων στις νότιες περιοχές της χώρας μας εξάγονται κατά κύριο λόγο στη Γερμανία. Μικρές ποσότητες όμως ταξιδεύουν σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μας τονίζει ο Χρήστος Μητροσύλης, εξαγωγέας βερίκοκων από την  περιοχή του Ναυπλίου. Στα βόρεια της χώρας μας και ιδίως στην περιοχή της Πέλλας οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν προσαρμοστεί στο να καλύψουν αποκλειστικά την εγχώρια τοπική αγορά και κυρίως τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης. Η αγορά προτιμάει τα εμπορικά βερίκοκα, και ο καταναλωτής δίνει έμφαση σε δυο βασικές παραμέτρους οι οποίες είναι η εμφάνιση και το μέγεθος του καρπού, μας  εξηγεί ο κ. Γεώργιος Πισχιτζής, παραγωγός βερίκοκων από την περιοχή της Αριδαίας. Σε ό,τι αφορά τις τιμές του παραγωγού, αυτές κυμαίνονται προς το παρόν γύρω στα 0,85 έως 1,00 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Τιρύνθου, ενώ στα ίδια επίπεδα διαμορφώνονται και για την ποικιλία Αurora.

Καλλιεργούμενες ελληνικές ποικιλίες βερικοκιάς

Οι κυριότερες καλλιεργούμενες ελληνικές ποικιλίες βερικοκιάς στην χώρα μας είναι οι ακόλουθες:
α) Πρώιμη Τίρυνθας: Ελληνική πρώιμη ποικιλία που καλλιεργείται στην περιοχή της Κορινθίας, με μέτριου μεγέθους καρπό, ανθεκτικό στην μεταφορά.
β) Διαμαντοπούλου: Μέσης παραγωγικότητας ποικιλία, βγάζει όμως εξαιρετικής νοστιμιάς βερίκοκα. Καλλιεργείται πρωτίστως στην Κορινθία και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.
γ) Μπεμπέκου: Ελληνική ποικιλία που παράγει μεγάλου μεγέθους καρπούς, την οποία βρίσκουμε κυρίως στην περιοχή της Πελοποννήσου και στη Μακεδονία.

Πλούσια σε βιταμίνες Α και C
Το βερίκοκο είναι από τα πλέον αγαπημένα φρούτα, ενώ η εξαιρετική του ποιότητα είναι αποτέλεσμα ενός ισοζυγίου σακχάρων, οξύτητας και δυνατού αρώματος. Τα βερίκοκα αποτελούν πολύτιμη πηγή Βιταμίνης Α (β καροτίνη) και καλή πηγή Βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ), ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία.

Από την Κίνα

Η καλλιέργεια της βερικοκιάς αρχικά εφαρμόστηκε στην Κίνα, τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν και εξαπλώθηκε στην Κεντρική Ασία πριν από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην Ελλάδα είναι γνωστή η καλλιέργεια της ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. Η εισαγωγή της στην περιοχή της Μεσογείου πραγματοποιήθηκε γύρω στον 1ο αιώνα μ.Χ. από το Ιράν ή την Αρμενία. Τα κυριότερα κέντρα παραγωγής βερίκοκων στην χώρα μας είναι οι νομοί Κορινθίας, Αργολίδας και Χαλκιδικής, και ακολουθεί ο νομός Ηρακλείου.

Καλλιεργητική φροντίδα
Τα μυστικά της επιτυχίας
Το κλάδεμα, το αραίωμα και η σωστή λίπανση είναι τα κλειδιά για την παραγωγή καλύτερης ποιότητας καρπών.
1. Το σωστό κλάδεμα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των καρπών γιατί μειώνει το φορτίο του δένδρου, ανανεώνει τους καρποφόρους βλαστούς και μειώνει τις προσβολές από τις ασθένειες και τους εχθρούς.
2. Με το αραίωμα επιτυγχάνεται μείωση των καρπών που προκαλεί μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ τους με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας των καρπών όπως για παράδειγμα την  αύξηση του βάρους τους, και την μείωση της οξύτητας του χυμού.
3. Η παρουσία 1,5-2,0 % οργανικής ουσίας στο έδαφος και μια ισορροπημένη λίπανση αζώτου-καλίου (12-15 κιλά/στρέμμα για κάθε στοιχείο) θεωρούνται ως αποφασιστικής σημασίας παράγοντες για την βελτίωση της ποιότητας. Αντίθετα η λίπανση του φωσφόρου δεν επιδρά στην ποιότητα.

Eπιμέλεια: Στεφανακούδης Κωνσταντίνος



Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

19-08-2015 14:41Ιωάννης

Κάνικες

Απάντηση

11-07-2014 01:24Σπύρος Argos

Άμα ξηπνίση το θηρίο της Αργολίδας σε έκταση το κουτσό πόδι και φύτεψουν βερίκοκα κλάψε μετά την υπόλοιπη χώρα που πούλαη 10λεπτα πορτοκαλί κουτσό ποδιού και όλες η άλλες περιοχές 1,80 βερικοκα

Απάντηση

20-10-2013 21:01Μανωλης

θελω να φυτεψω 10 στρεμματα βερικοκα σε ορεινη περιοχη.τι ποικιλια προτεινετε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία