BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Μετράει αντοχές η καλλιέργεια αχλαδιού

Μικρότερος όγκος παραγωγής και σταθεροποίηση των καλλιεργουμένων εκτάσεων, συντηρούν σε καλά επίπεδα τις τιμές του παραγωγού στην καλλιέργεια του αχλαδιού, ενώ διασφαλίζουν την ομαλή απορρόφηση της παραγόμενης ποσότητας στην εσωτερική αγορά.

Μετράει αντοχές η καλλιέργεια αχλαδιού

2
1

Η εγχώρια παραγωγή για την ώρα περιορίζεται σε μερικές χιλιάδες τόνους και το έλλειμμα καλύπτεται κυρίως από αυξημένες εισαγωγές οι οποίες πραγματοποιούνται από τις χώρες της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Σημειωτέον ότι φέτος οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι για μια επιπλέον φορά με την «δυσεξόντωτη» ασθένεια του βακτηριακού καψίματος, αλλά και της ψύλλας, η οποία παρουσίασε έντονη έξαρση λόγω της υγρασίας.


Στην περιοχή της Λάρισας, ο αγροτικός συνεταιρισμός Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π Τυρνάβου καλλιεργεί μια έκταση των 2.500 στρεμμάτων κατά κύριο λόγο με αχλάδια της ποικιλίας κρυστάλλια. Οι στρεμματικές αποδόσεις για φέτος κυμαίνονται στους 2 με 2,5 τόνους ανά στρέμμα και δεν φαίνεται να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Σωτήρη Σταμπόση, πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας παραγωγών του παραπάνω συνεταιρισμού. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και μία βδομάδα και οι τιμές διαμορφώνονται προς το παρόν στα 85 με 90 λεπτά το κιλό για την εν λόγω ποικιλία. Πάντως, πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο οι τιμές διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 75 με 80 λεπτών το κιλό.

Στην περιοχή της Κορινθίας, η μείωση της παραγωγής φθάνει σε ποσοστό μέχρι και 40% γεγονός το οποίο επιδεινώθηκε από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας (υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου).

Οι αποδόσεις πέρυσι έπαιζαν στα 1.500 με 1.600 κιλά ανά στρέμμα. Φέτος όμως φθάνουν μόλις τα 1.000 με 1.200 κιλά ανά στρέμμα για ένα δένδρο δεκαετίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην Agrenda ο Γεώργιος Γκίνης, παραγωγός κοντούλας από το Ζεμενό της Κορινθίας. Οι κοντούλες για φέτος πωλούνται στα 1,5 με 2 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι οι τιμές τους έφταναν τα 1,40 με 1,70 ευρώ το κιλό.


Στην περιοχή της Πέλλας, ο αγροτικός συνεταιρισμός της Άρνισσας καλλιεργεί μεταξύ των άλλων αχλάδια της ποικιλίας κόσια. Η συγκομιδή ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα περίπου και αναμένεται να διαρκέσει 15 ημέρες. Ο αριθμός των παραγωγών που καλλιεργούν τη συγκεκριμένη ποικιλία ανέρχεται σε μόλις 3. Οι αποδόσεις για φέτος κυμαίνονται στους 3 με 4 τόνους κατά στρέμμα για ένα δένδρο 4-5 ετών, ενώ την περσινή χρονιά οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στους 2 με 3 τόνους το στρέμμα λόγω της μικρότερης ηλικίας των δένδρων. Μάλιστα φέτος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εξαγωγή της ποικιλίας κόσια στην Ρωσία, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπαϊρακταρίδη, υπάλληλο του συγκεκριμένου συνεταιρισμού.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της κόσια, πέρυσι κυμάνθηκαν στα 55 με 60 λεπτά το κιλό, ενώ για φέτος η τιμή τους διαμορφώθηκε στα 85 με 90 λεπτά το κιλό.

Pyrus communis
Η αχλαδιά ή απιδιά είναι οπωροφόρο δέντρο και υπάγεται στην τάξη Ροδώδη και την οικογένεια των Ροδοειδών. Καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες χώρες και κατάγεται από τις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα. Στην Ελλάδα βρέθηκε από τα αρχαία χρόνια, ενώ στην Ευρώπη καλλιεργείται από το 17ο αιώνα. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει λευκόχρωμα άνθη ή είναι απαλού ρόδινου χρώματος και μοιάζουν με αυτά της μηλιάς. Οι καλλιεργούμενες αχλαδιές πολλαπλασιάζονται με το σπόρο και στη συνέχεια με εμβολιασμό.

Εγκατάσταση αχλαδεώνα
Αποστάσεις φύτευσης
Οι αποστάσεις φύτευσης υπολογίζονται ανάλογα με τη ζωηρότητα των υποκειμένων και των ποικιλιών. Για κυπελλοειδή σχήματα και ζωηρές ποικιλίες αχλαδιάς σε δενδρύλλια αχλαδιάς οι αποστάσεις πρέπει να είναι 7 x 7 μ., για δε μέσης ζωηρότητας 5 x 5 μ. Σε περίπτωση χρήσης νάνων ποικιλιών κυδωνιάς και σχήματα παλμέτας, οι φυτεύσεις είναι γραμμικές πυκνές π.χ. 3,6 x 2 μ.

Όταν πρόκειται για μία παραδοσιακή καλλιέργεια, η τεχνική της φύτευσης δεν διαφέρει από την αντίστοιχη της μηλιάς με τον αριθμό των δέντρων να μην ξεπερνά τα 150 το στρέμμα με αποστάσεις 2,5 μ. μεταξύ των δέντρων και 3,5 μ. μεταξύ των γραμμών.

Ανάλογες είναι και οι αποστάσεις στην εφαρμογή των νέων τεχνικών φύτευσης, ειδικά στο σούπερ σπίντελ (200-500 δέντρα ανά στρέμμα), που είναι παρόμοια με της μηλιάς.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

28-01-2018 13:53Σμαραγδη Πετροπούλου

ονομάζομαι Σμαραγδή Πετροπούλου, είμαι γεωπόνος και διδάσκω δενδροκομία στο ΤΕΙ Πελ/σου..Αυτή την εποχή (ξανα)γράφω τις σημειώσεις μου για τους σπουδαστές.Θα ήθελα να μάθω τις πιο πρόσφατες παραγωγές δενδροκομικών προιόντων στη χώρα μας.Κάποτε τις έγραφαν στον ιστότοπο του Υπουργείου Γεωργίας, δυστυχώς όμως δεν τις γράφουν πιά.Μπορείτε εσείς να με πληροφορήσετε και εαν όχι, μήπως γνωρίζετε που μπορώ να τις προμηθευτώ; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και συγχαρητήρια για τα αξιόλογα άρθρα σας, Σμαραγδή Πετροπούλου

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία