BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Εφαλτήριο ανόδου της τιμής βάμβακος η ποιότητα της ίνας

Με υψηλές αποδόσεις σε ίνα και καλή παραγωγή ανά στρέμα συνεχίζεται η συγκομιδή του βαμβακιού σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda (φύλλο 411, σελίδα 38) Το φετινό ποιοτικό προϊόν έχει αλλάξει τους συσχετισμούς της αγοράς, δίνοντας έτσι ανοδική ώθηση στις τιμές παραγωγού.

Εφαλτήριο ανόδου της τιμής βάμβακος η ποιότητα της ίνας

3
0
Την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή τιμή ενισχύεται στα υψηλά ενός μήνα αφού ξεπερνά τα 86 σεντς ανά λίμπρα ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές θα προχωρήσει πέρα και από τα 90 σεντς ανά λίμπρα βραχυπρόθεσμα.

Αναπτύσσεται έτσι μια δυναμική για τα επίπεδα των 55 λεπτών το κιλό και από μεμονωμένους παραγωγούς, εκτός από τις Ομάδες Παραγωγών. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το «παιχνίδι» που γίνεται γύρω από την τιμή για το αν αυτή περιέχει τα μεταφορικά, τις μεσιτείες (βαμβακοσυλλεκτικές) και τις Ομάδες Παραγωγών.

Στην περιοχή της Βοιωτίας, τα εκκοκκιστήρια των Μάρκου, Αγγελούση, Σκλαπάνη και Μίχα πληρώνουν 50-51 λεπτά το κιλό παραδοτέο. Όσον αφορά τα υπόλοιπα εκκοκκιστήρια, οι αδελφοί Δοντά συνεχίζουν να φορτώνουν με 52 λεπτά παραδοτέο, ενώ η εταιρεία Αφοι Καραγιώργου παραλαμβάνει με 48 λεπτά το κιλό.

Τα τελευταία δεδομένα της αγοράς δείχνουν τους εκκοκκιστές να μην ακολουθούν ενιαία γραμμή στην τιμή με την οποία παραλαμβάνουν, καθώς η ζήτηση για το προϊόν παραμένει ζωηρή και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός δείχνει έντονος. Στη βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκκοκκιστήρια Σιάρκου αγοράζουν στα 50 λεπτά το κιλό παραδοτέο, ενώ στα ίδια επίπεδα αγοράζει και ο Αυγερινός που παίρνει προϊόν από Ξάνθη και Σέρρες.

Τα Θρακικά εκκοκκιστήρια πληρώνουν με 49,7 λεπτά το κιλό με επιταγές ημέρας, ενώ η τιμή μπορεί να είναι υψηλότερη ανάλογα με τα μεταφορικά. Ωστόσο για μια ακόμη χρονιά οι τιμές αυτές είναι ανοιχτές, με αποτέλεσμα οι εκκοκκιστές να συγκεντρώνουν το προϊόν και να αποκτούν το πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις. Αστάθμητος παράγοντας είναι επίσης η αξιοπιστία των εκκοκκιστηρίων και η ημερομηνία που θα εξοφλήσουν τους παραγωγούς.

Στα 55 λεπτά οι ΟμάδεςΤο πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν για μια ακόμη χρονιά οι Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν συμφωνίες στα επίπεδα των 55 λεπτών το κιλό. Η Ομάδα Παραγωγών από τα Βάγια της Βοιωτίας έχει εξασφαλίσει τα 50 λεπτά το κιλό και πλέον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να πληρωθεί με επιπλέον 3 έως 5 λεπτά το κιλό. Ομοίως η Ομάδα Παραγωγών της Δράμας έχει συμφωνήσει στα 52 λεπτά το κιλό παραδοτέο, ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως οι παραγωγοί που θα κλείσουν αργότερα το προϊόν τους θα πληρωθούν με υψηλότερη τιμή.
Από την πλευρά των Ενώσεων, η ΕΑΣ Τρικάλων παραλαμβάνει βαμβάκι στα δύο εκκοκκιστήριά της, στο Μεγαλοχώρι και στα Σερβωτά στα 51 λεπτά το κιλό και η πληρωμή στους βαμβακοκαλλιεργητές γίνεται τοις μετρητοίς.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΑΣ Λαμίας ανακοίνωσε πως παραλαμβάνει βαμβάκι στα δύο εκκοκκιστήριά της, στο Ν. Μοναστήρι και στην Ηράκλεια στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ η πληρωμή στους βαμβακοκαλλιεργητές γίνεται μέσα σε 20 ημέρες και οι πρώτες καταβολές χρημάτων ξεκίνησαν από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία