BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Παίρνουν θέση οι εκκοκκιστές για το βαμβάκι

Με το... δάχτυλο στη σκανδάλη, οι Έλληνες εκκοκκιστές που αγωνιούν να φιξάρουν µέρος των ανοικτών τους συµβολαίων µόλις η διεθνής τιµή πιάσει τα 70 σεντς η λίµπρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Αυγούστου αποκλειστικά μαζί με το ειδικό ένθετο για τα κόκκινα δάνεια.

Παίρνουν θέση οι εκκοκκιστές για το βαμβάκι

1
0

Από τα 84,50 σεντς τον περασµένο ∆εκέµβριο το βαµβάκι έπεσε στα 62 σέντς και τώρα ανακάµπτει (66,58). Μια µικρή βοήθεια για το ελληνικό βαµβάκι έρχεται αυτή τη φορά και από το δολάριο (1,3183 χθες) το οποίο η Deutsche Bank βλέπει µε ορίζοντα 12µήνου στα 1,22 σε σχέση µε το ευρώ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τιµή πάνω από τα 45 λεπτά το κιλό για το σύσπορο θα ήταν µια καλή αρχή για φέτος.

Ακόμα διαβάστε στην Agrenda πώς θέρισαν τα κοπάδια με τα αιγοπρόβατα, καταρροϊκός πυρετός και ευλογιά. Ένα πραγματικό δράμα βιώνουν εκατοντάδες οικογένειες κτηνοτρόφων σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με αφετηρία τα κρούσματα ευλογιάς και καταρροϊκού πυρετού, που έχουν εκδηλωθεί φέτος.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα του Σαββάτου για την πληρωμή στη νιτρορύπανση. Όπως θα διαβάσετε, με «μισή χαρά» έμειναν οι περισσότεροι αγρότες δικαιούχοι ενισχύσεων από το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης για τα έτη 2012 και 2013. Τα 8,2 εκατ. ευρώ ήταν μόνο για 2.109 δικαιούχους, ενώ οι υπόλοιποι καλούνται σε ενστάσεις.

Ενημερωθείτε σχετικά με τις συνδεδεμένες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Agrenda, με το ζόρι φθάνει στο 9% το κονδύλι των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα προϊόντα είναι πολλά, η βοήθεια... μικρή.

Ακόμα διαβάστε για τα παράθυρα που έχει ο φόρος των αγροτών. Σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο ενημερωθείτε για τις πολλές «τρύπες» και τα λίγα «παράθυρα» που καταγράφονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τη φορολογία των αγροτών, η εφαρμογή του οποίου θα πρέπει να είναι μάλλον μεταβατική.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Επικαιρότητα

• Τέσσερα βήµατα για τα δικαιώµατα αναφύτευσης στα οινάµπελα σελ. 10

• Κυβερνητικός στόχος η παραγωγή

της ποσόστωσης ζάχαρης σελ. 10-11

 

Οικονομία

• Τι προβλέπει ο Κώδικας ∆εοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια σελ. 24 & Ένθετο

• Το εµπάργκο δεν είναι το µόνο πρόβληµα των αγροτικών προϊόντων σελ. 16-17

 

Επενδύσεις

• Οι προϋποθέσεις για να εγγραφούν τα αρωµατικά στον Εθνικό Κατάλογο σελ. 8

• Φιξ στα 18 ευρώ ανά νέα κυψέλη η ενίσχυση αγοράς νέου εξοπλισµού σελ. 34

 

Εμπορεύματα

• Ενισχύει για ακόµη µια φορά την παγκόσµια θέση του το ελληνικό βαµβάκι σελ. 20

• Ο ελληνικός πτωχευτικός κώδικας «τρώει» τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειας σελ. 38

 

Editorial

Όσο ενισχύεται η αίσθηση ότι η χώρα αποµακρύνεται από τα δεινά της οικονοµικής κρίσης, τόσο θολώνει και το όνειρο για την επιστροφή στο χωριό και την αξιοποίηση του πρωτογενούς τοµέα ως πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας.

Έχουν περάσει τρεις µήνες από την ηµέρα που ανέλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η ζωή στην πλατεία Βάθη περιστρέφεται γύρω από άγονες συζητήσεις για το ρωσικό εµπάργκο και τις αποζηµιώσεις των ροδακινοπαραγωγών.

Ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ κατατέθηκε στις Βρυξέλλες χωρίς επίσηµη και ουσιαστική ενηµέρωση του αγροτικού κόσµου, οι εξισωτικές αποζηµιώσεις «εξατµίζονται» χωρίς σχέδιο αποκατάστασης των κτηνοτρόφων, ενώ οι πληρωµές των βιοκαλλιεργητών µοιάζουν µε όνειρο θερινής νυκτός.

Θα είχε µεγάλο ενδιαφέρον, αν το τεράστιο έλλειµµα της κεντρικής διοίκησης αναπλήρωναν µε κάποιο τρόπο οι οργανώσεις των αγροτών και οι συλλογικές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.

Το Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ Ελλάδος, που οργανώνει αυτές τις µέρες στην Αγχίαλο ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας σε συνεργασία µε τους τοπικούς φορείς, θα µπορούσε να εξελιχθεί στο «σπέρµα» µιας προσπάθειας του αγροτικού κόσµου να πάρει τις τύχες στα χέρια του. Σε κάθε περίπτωση θα µπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από µια ακόµα αφορµή να εκθέσει ο κάθε µικροπαραγωγός την πραµάτεια του.  Όµως οι συζητήσεις των αγροτών τις δύο πρώτες ηµέρες των εκδηλώσεων στην Αγχίαλο θέτουν και πάλι µετ’ επιτάσεως το ερωτηµατικό… γίνονται οι λαγοί κοπάδι;                       

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία