BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Το δολάριο «σύμμαχος» για τις τιμές στο βαμβάκι

Παίρνουν θέση οι εκκοκκιστές που αγωνιούν να φιξάρουν μέρος των ανοικτών τους συμβολαίων στα 70 σεντς.

Το δολάριο «σύμμαχος» για τις τιμές στο βαμβάκι

0
0

Με βοήθεια από το δολάριο του οποίου η σχέση τον τελευταίο καιρό ενισχύεται έναντι του ευρώ (1,3183) και µε «ανάχωµα» την µέχρι στιγµής «αδύναµη» εικόνα των χρηµατιστηρίων εµπορευµάτων διεθνώς, οι φετινές συνθήκες για την εγχώρια αγορά του βάµβακος µπορεί να µην είναι ιδανικές, έχουν ωστόσο το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Αν και είναι πολύ νωρίς για αναφορά σε συγκεκριµένες τιµές παραλαβής του συσπόρου βάµβακος από τα εκκοκκιστήρια, είναι σαφές ότι το ελληνικό βαµβάκι, ένα από τα σηµαντικότερα εξαγώγιµα αγροτικά προϊόντα της χώρας µας, έχει δυναµώσει τη θέση του και το όνοµά του διεθνώς και σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει στην Agrenda ο Νίκος Καραγιώργος, η εγχώρια παραγωγή έχει το χώρο της και θα απορροφηθεί εύκολα από την αγορά, τόσο σαν σύσπορο όσο και σαν εκκοκκισµένο.

Ο λόγος γίνεται για ένα προϊόν µε σαφή και αναγνωρίσιµα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τις ξηροθερµικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, που αναµένεται να παρουσιάσει µεγάλες στρεµµατικές αποδόσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας και που σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία έχει καλλιεργηθεί σε 2,7 εκατ. στρέµµατα περίπου, δηλαδή σε µεγαλύτερη έκταση σε σχέση µε τις αµέσως προηγούµενες χρονιές. Σηµειωτέον ότι επιχειρηµατικά ο κλάδος του βάµβακος υφίσταται σηµαντικές ανακατατάξεις µε τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια να έχουν χάσει πολύτιµο έδαφος και τις υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου να ενισχύουν περαιτέρω τη θέση τους.

Να σηµειωθεί ότι µετά τα δύο εκκοκκιστήρια της ΕΑΣ Λάρισας που την τελευταία τριετία διαχειρίζονται αντίστοιχα οι επιχειρήσεις των Καραγιώργου και Μάρκου, φέτος στις αναδιαρθρώσεις που έχουν καταγραφεί περιλαµβάνονται η αλλαγή διοίκησης στο εκκοκκιστήριο Μουζάκη στην Πασχαλίτσα Καρδίτσας, το οποίο πέρασε από τους αδελφούς Καραγιώργου στις επιχειρήσεις Σκλαπάνη, µε τους πρώτους να αναπληρώνουν το όποιο κενό, αναλαµβάνοντας, µετά του Ακκά, τη λειτουργία µιας ακόµα µονάδας στην Καρδίτσα (προέρχεται από τον Πολύζο και είχε περάσει στη διαχείριση Λεβεντάκη) την οποία µέχρι πρόσφατα διαχειρίζονταν η οµάδα γεωπόνων «ΚΑΡΠΟΣ».

Στα ενδιαφέροντα της φετινής σεζόν είναι επίσης και η «επεκτατική» διάθεση που δείχνει η ΕΑΣ Τρικάλων, µε τη διοίκηση της οποίας, µετά το συµβιβασµό στην εµπορική διαµάχη µε τους αδελφούς Μάρκου, αναλαµβάνει να λειτουργήσει φέτος και τη µονάδα της ΕΑΣ Λαµίας στο Νέο Μοναστήρι της περιοχής ∆οµοκού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία