BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Αρνούνται να παραδώσουν τεύτλα στην ΕΒΖ οι παραγωγοί

Με το «αριστερό» κινδυνεύει να ξεκινήσει η φετινή καμπάνια για την ΕΒΖ ΑΕ. Λίγο πριν την 4η Σεπτεμβρίου, όταν και θα έχουν ανάψει στο «φουλ» τα καμίνια της μονάδας στο Πλατύ και αρχίσουν οι παραδώσεις τεύτλων για την καινούρια παραγωγή ζάχαρης, οι αγρότες και οι μηχανάτορες αρνούνται να μπουν στα χωράφια και να βγάλουν τη σοδειά τους.

Τώρα πάμε για τριετία για την ολοκληρωμένη στα τεύτλα

1
0

Αιτία; Η αδυναμία τους, όπως αναφέρουν να καλύψουν βασικά έξοδα για την τευτλοεξαγωγή, αλλά και άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων ή καταβολή ενοικίων για χωράφια, εάν δεν λάβουν μεταξύ άλλων, μια ουσιαστική προκαταβολή από τη βιομηχανία, όπως υπήρξε υπόσχεση από το διευθύνοντα σύμβουλο σε σύσκεψη στις αρχές Αυγούστου, έναντι της παραγωγής που θα παραδώσουν.

Η απόφαση λήφθηκε σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 1η Σεπτεμβρίου, στο χώρο του εργοστασίου του Πλατέως, με τη συμμετοχή μηχανατόρων από Θεσσαλία, Ημαθία, Σέρρες και Ορεστιάδα, καθώς και τευτλοπαραγωγών από την περιοχή, οι οποίοι συμφώνησαν ότι αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν, δεν θα προσκομίσουν τεύτλα στη βιομηχανία για την έναρξη της καμπάνιας.

Την κατάσταση, όπως πληροφορείται το Agronews επιχείρησε να αμβλύνει ο προϊστάμενος της γεωπονικής υπηρεσίας του εργοστασίου, ο οποίος μετέφερε πρόταση της διοίκησης για χορήγηση δίμηνων επιταγών, προς τους τευτλοεξαγωγείς, προκειμένου να προμηθευθούν τα καύσιμα που θα τους χρειαστούν για να γίνει η εξαγωγή των τεύτλων.

«Το δεχθήκαμε αν και πρόκειται για μικρό ποσό, με την προϋπόθεση πως θα μας υποδείξουν ποια εταιρεία εμπορίας καυσίμων θα δεχθεί να μας δώσει πετρέλαιο, γνωρίζοντας ότι θα πληρωθεί μετά από δύο μήνες», σημειώνει ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης, τονίζοντας πως πρόκειται για ανεφάρμοστη πρόταση. Υπογραμμίζει δε, πως σε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπως είναι το καλαμπόκι ή το βαμβάκι, οι αγρότες πληρώνονται για τη σοδειά τους το αργότερο σε μια εβδομάδα για το πρώτο και σε δύο ή 20 ημέρες για το δεύτερο, προσθέτοντας ότι «σε εμάς ζητούν να περιμένουμε δύο μήνες. Με αυτή την τακτική και τα άλλα προβλήματα στις πληρωμές με την Ολοκληρωμένη, έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για την καλλιέργεια».

Με αφορμή τη σύσκεψη, εξάλλου, οι τευτλοπαραγωγοί του εργοστασίου Πλατέως έστειλαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν ότι:

«Μετά από κοινή γενική συνέλευση των σωματείων παραγωγών, εξαγωγέων άλλα και του τοπικού αγροτικού συλλόγου, αποφασίστηκε να μην προσκομίσουμε τεύτλα στην έναρξη της καμπάνιας λειτουργίας της ΕΒΖ.

Τα αιτήματα μας είναι:

1) Άμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος πληρωμής της παραγωγής.

2) Να πληρωθεί επιτέλους το πριμ της ολοκληρωμένης που εκκρεμεί από το 2012.

3) Έγκαιρη ανακοίνωση του τιμολογίου της νέας σεζόν με την προσθήκη του εξαγγελθέντος πριμ συνδεδεμένης αλλά και την επιστροφή του ποιοτικού παρακρατήματος.

4) Να σταματήσει άμεσα η παραπληροφόρηση των παράγωγων που αποτέλεσμα έχει να χαθεί πλήρως η αξιοπιστία της βιομηχανίας στο πρόσωπο των αγροτών και την απαξίωση της καλλιέργειας.

5) Να μειωθούν οι τιμές των εφοδίων και να πληρωθούν έγκαιρα οι προμηθευτές.

6) Να τελειώσει επιτέλους το ιδιοκτησιακό της εταιρίας που βασανίζει εδώ και χρονιά αγρότες κα εργαζομένους και οδηγεί σε αβεβαιότητα τους παραγωγούς.

Συνάδελφοί αγρότες στηρίξτε όλοι την κινητοποίηση μας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία