BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Βάση τα 45 λεπτά για το βαμβάκι, αγκάθι το καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ

Με περισσότερες από μια τιμές αρχίζει, όπως όλα δείχνουν, η παραλαβή του σύσπορου βάμβακος από τα εκκοκκιστήρια, ωστόσο η πράξη λέει πως τα «καλά σημάδια» εξασφαλίζουν ήδη τη βάση των 45 λεπτών το κιλό και διατηρούν ελπίδες για καλύτερη εκκαθάριση.

Βάση τα 45 λεπτά για το βαμβάκι, αγκάθι το καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ

21
2

Εκεί που το πράγμα αρχίζει να δυσκολεύει είναι με τους μικρούς και μεμονωμένους παραγωγούς, οι οποίοι δεν αποκλείεται να δουν και χαμηλότερες τιμές.

Τα στοιχεία της συγκομιδής που έχει αρχίσει από τις αρχές της εβδομάδας κάνουν λόγο για καλές στρεμματικές αποδόσεις, παρ’ ότι η αναβλάστηση που έφεραν οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχει επηρεάσει ελαφρά την ποιότητα της παραγωγής. Προς το παρόν, κανείς από τους εκκοκκιστές δεν φαίνεται να ανοίγει τα χαρτιά του και να κόβει τιμή και οι όποιες παραλαβές γίνονται «ανοιχτά… και βλέπουμε».

Τιμολόγια και ΦΠΑ

Ένα θέμα που έχει ανακύψει εκ νέου μετά τις τελευταίες αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, έχει να κάνει με τα τιμολόγια που θα πρέπει να κοπούν και το καθεστώς του ΦΠΑ που πρέπει να τηρηθεί. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι επειδή το βαμβάκι είναι εξαγώγιμο προϊόν, επομένως η τελική πώλησή του δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, οι εκκοκκιστές που ως γνωστό διαθέτουν απαλλαγή, επιλέγουν να παραλάβουν το προϊόν προς εκκαθάριση (δηλαδή όχι αγορά), πράγμα που σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν κόβει τιμολόγιο και φυσικά δεν εισπράττει, ούτε αποδίδει ΦΠΑ.

Αυτό βέβαια δημιουργεί πρόβλημα στους καλλιεργητές που πληρώνουν σημαντικά ποσά ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών εφοδίων και ως πιστωτικοί στην εφορία, είναι υποχρεωμένοι στο τέλος του χρόνου να αιτούνται αντίστοιχα ποσά επιστροφής ΦΠΑ μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων. Αυτό δημιουργεί και θέμα ρευστότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που καταβάλλουν ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και εισπράττουν την επιστροφή με μεγάλη καθυστέρηση.  

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

28-09-2014 15:41thodoris

kante ena arthro gia thn opsimish ston ebro tha plhrwsei o elga

Απάντηση

25-09-2014 12:32ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΨΕΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ.ΑΡΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία