BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Από τις ελπίδες για 45 λεπτά το κιλό στον αγώνα για το 40αρι το βαμβάκι

Με τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στα διεθνή χρηματιστήρια να «υπονομεύουν» μια καλή αφετηρία για τις φετινές τιμές παραγωγού στο σύσπορο βαμβάκι, οι κινήσεις της αγοράς σηματοδοτούν έναν προσανατολισμό που θα επιδιώξει να έχει πρόσημο το 4, χωρίς ωστόσο να αφήνει πολλά περιθώρια για προσέγγιση του 45, τουλάχιστον σε ευρεία κλίμακα.

Από τις ελπίδες για 45 λεπτά το κιλό στον αγώνα για το  40αρι το βαμβάκι

1
0

Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι συλλογικές προσπάθειες, όπως π.χ. η Ομάδα Παραγωγών στα Βάγια Βοιωτίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει στα χέρια της προσφορά για τιμή 4 λεπτά  πάνω από αυτή που θα «κοπεί» για τους μεμονωμένους. Σ’ αυτή την περίπτωση το 45αρι μοιάζει εφικτό.

Προς το παρόν, η συντριπτική πλειοψηφία των παραδόσεων βάμβακος στα εκκοκκιστήρια γίνεται με ανοιχτές τιμές, ενώ η τιμή που προσφέρεται για τους παραγωγούς που θα ήθελαν να «κλείσουν» σήμερα το προϊόν είναι τα 38 λεπτά στο χωράφι, δηλαδή στα 40 με 41 λεπτά το κιλό στο χώρο παραλαβής.

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά, ούτε οι ίδιοι οι εκκοκκιστές δηλώνουν ευχαριστημένοι με μια τιμή κάτω από τα 40 λεπτά το κιλό, καθώς ένα κλίμα στις διεθνείς αγορές που θα υπαγόρευε αυτή την πολιτική, θα έθετε μεσοπρόθεσμα σε σοβαρό κίνδυνο τη συνέχιση της καλλιέργειας στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό και οι μεταποιητές περιμένουν με ενδιαφέρον τη διεθνή χρηματιστηριακή εικόνα, την πορεία του δολαρίου και τις διαθέσεις του καιρού (διαμόρφωση ποιότητας), μήπως και καταστεί δυνατή η προσέγγιση ενός επιπέδου τιμών περί τα 42 με 43 λεπτά το κιλό (σε ευρεία κλίμακα), έτσι ώστε να εξασφαλίζονται στοιχειωδώς όροι για την επιβίωση της καλλιέργειας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλες τις πληροφορίες για την εικόνα της αγοράς, τη διελκυστίνδα με το ΦΠΑ, το συνωστισμό για αποφυλλωτικά και τις προβλέψεις για τον καιρό στην Agrenda του Σαββάτου.     

   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία