BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Μόνο στα χωράφια της ολοκληρωμένης τεύτλων δήλωση λίπανσης και άρδευσης

Μόνο τα εντός της Δράσης αγροτεμάχια θα αφορούν πλέον τα προγράμματα άρδευσης και λίπανσης, που θα πρέπει να τηρούν στον Αγροπεριβαλλοντικό τους φάκελος, οι συμμετέχοντες στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σακχαρότευτλων, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα παραστατικά που θα συνοδεύουν από εδώ και πέρα τις δήλωσης εφαρμογής.

Μόνο στα χωράφια της ολοκληρωμένης τεύτλων δήλωση λίπανσης και άρδευσης

19
0

Σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ απόφαση που υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ο παραγωγός υποχρεούται, μαζί με την υποβολή της δήλωσης εφαρμογής, να προσκομίζει ετησίως τα εξής: α) το πρόγραμμα λίπανσης και β) το πρόγραμμα άρδευσης (μόνο για τους δικαιούχους η γεωργική εκμετάλλευση των οποίων βρίσκεται σε περιοχές που διαθέτουν συλλογικά αρδευτικά δίκτυα με ηλεκτρονική υδροληψία και κάρτα μνήμης οι οποίοι εφαρμόζουν τη Μεθοδολογία Β), τα οποία ακολούθησε το αντίστοιχο έτος εφαρμογής μόνο για τα ενταγμένα στη Δράση αγροτεμάχια.

Επιπλέον στην τροποποιητική απόφαση τονίζεται πως δεν θα χρειάζεται να περνά το πενθήμερο τον ενστάσεων για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων.

Επιπλέον αλλαγές αφορούν το Ετήσιο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, στο οποίο πλέον δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με τη λίπανση και άρδευση των αγροτεμαχίων αυτών.

Έξτρα δικαιολογητικά μαζί με την έντυπη μορφή της δήλωσης εφαρμογής, στο Φ.Υ.

ι) Ενυπόγραφη αίτηση πληρωμής για το έτος εφαρμογής του οποίου ο δικαιούχος αιτείται την πληρωμή.

ια) Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού, σε περίπτωση που αυτός είναι διαφορετικός σε σχέση με τον τραπεζικό λογαριασμό της αίτησης ενίσχυσης.

ιβ) Φωτοτυπία του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, σε περίπτωση που αυτό είναι διαφορετικό σε σχέση με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας της αίτησης ενίσχυσης.

ιγ) Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναγράφονται η ακριβής ποσότητα κοπριάς που εφαρμόστηκε στα ενταγμένα στη Δράση αγροτεμάχια καθώς και η προέλευση αυτής, στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος χρησιμοποίησε κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων.

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 3

Καταχώριση και διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων ενίσχυσης

Στο Άρθρο 11 «Καταχώριση και διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων ενίσχυσης», το σημείο Β «Διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων», όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το Άρθρο 7, σημείο Β της υπ’ αριθμ. 3044/6−2−2014 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 321/Β΄/12−2−2014), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης ολοκληρώνεται από το Φορέα Υλοποίησης, με βάση την ακόλουθη διαδικασία:

1. Διοικητικός − επιτόπιος έλεγχος

Ο διοικητικός έλεγχος γίνεται στο σύνολο των αιτήσεων με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 18 της παρούσας απόφασης.

Επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται μόνον σε περιπτώσεις καταγγελίας ή υπονοιών για απάτη. Στην περίπτωση αυτή, γίνονται διοικητικοί ή/και επιτόπιοι έλεγχοι από το Φορέα Υλοποίησης ή/και την ΕΥΕ ΠΑΑ -Ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να εξακριβωθεί το βάσιμο ή μη της καταγγελίας.

2. Κατάταξη αιτήσεων με βάση τη σειρά βαθμολογίας

Στο στάδιο αυτό, με βάση τις διαθέσιμες πιστώσεις και τη συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσαν από τα κριτήρια επιλογής, οι υποψήφιοι κατατάσσονται με φθίνουσα σειρά σε εν δυνάμει δικαιούχους και επιλαχόντες.

Σε χωριστή κατάσταση καταχωρούνται οι απορριπτόμενοι με τους λόγους απόρριψής τους.

Οι Φ.Υ. ενημερώνουν το Φ.Ε. για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Ο Φ.Ε., αφού διασφαλίσει μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων ότι τηρούνται τα κριτήρια ένταξης, ενημερώνει τους Φ.Υ να δημοσιοποιήσουν τις καταστάσεις με τους εν δυνάμει δικαιούχους, επιλαχόντες και απορριπτόμενους.

3. Δημοσιοποίηση

Οι Φ.Υ. δημοσιοποιούν τις καταστάσεις με τους εν δυνάμει δικαιούχους, επιλαχόντες, απορριπτόμενους με:

α) Ανάρτηση για διάστημα δέκα (10) τουλάχιστον εργασίμων ημερών στον πίνακα ανακοινώσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της αιρετής Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

β) Αποστολή των καταστάσεων στους δήμους και στις κοινότητες της περιοχής ευθύνης τους με την επισήμανση ότι αυτές πρέπει να δημοσιοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο και τουλάχιστον να αναρτηθούν για διάστημα δέκα (10) εργασίμων ημερών στον πίνακα ανακοινώσεων της έδρας του Δήμου και των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Αποδεικτικά της δημοσιοποίησης των καταστάσεων τηρούνται στα αρχεία του Φ.Υ.

Οι καταστάσεις με τους εν δυνάμει δικαιούχους, επιλαχόντες και απορριπτόμενους, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνουν και τους λόγους απόρριψης, αντίστοιχα, φέρουν την επισήμανση ότι η οριστική κρίση γίνεται μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων που ενδεχομένως θα υποβληθούν.

4. Οι ενδιαφερόμενοι εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσιοποίησης, δύνανται να υποβάλλουν ένσταση. Η ένσταση υποβάλλεται στο Φορέα Υλοποίησης και εξετάζεται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται με ευθύνη του Φορέα Υλοποίησης με απόφαση του Περιφερειάρχη της αντίστοιχης Περιφέρειας για το σκοπό αυτό και στην οποία συμμετέχει τουλάχιστον ένας γεωτεχνικός.

Στις ανωτέρω επιτροπές δεν μπορούν να συμμετέχουν μέλη τα οποία διεξήγαγαν σε προγενέστερο στάδιο οποιονδήποτε έλεγχο που αφορούσε την αξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης του ενιστάμενου.

Τα τελικά αποτελέσματα των ενστάσεων θεωρούνται οριστικά και κοινοποιούνται στο Φορέα Υλοποίησης, ώστε να οριστικοποιηθεί η κατάσταση των εν δυνάμει δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόμενων».

 

Άρθρο 4

Διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης

Α. Στο Άρθρο 17 «Διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης», η παράγραφος 2, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το Άρθρο 11, σημείο Α της υπ’ αριθμ. 3044/6−2−2014 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 321/Β΄/12−2−2014), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων του έτους εφαρμογής και κάθε έτους που έπεται, και εντός 20 εργάσιμων ημερών, οι δικαιούχοι υποβάλλουν στο φορέα υλοποίησης δήλωση εφαρμογής, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο πλαίσιο της εν λόγω εγκυκλίου, είναι δυνατόν να οριστούν διαφορετικοί χρόνοι έναρξης και λήξης υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής. Η δήλωση εφαρμογής υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την εφαρμογή της Δράσης και λαμβάνει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Η δήλωση εφαρμογής συνοδεύεται από:

α) το πρόγραμμα λίπανσης το οποίο ακολούθησαν το αντίστοιχο έτος εφαρμογής για τα εντός της Δράσης αγροτεμάχια.

β) το πρόγραμμα άρδευσης το οποίο ακολούθησαν το αντίστοιχο έτος εφαρμογής για τα εντός της Δράσης αγροτεμάχια (μόνο για τους δικαιούχους οι οποίοι εφαρμόζουν τη Μεθοδολογία Β).

γ) τα νόμιμα παραστατικά ΚΒΣ ή ΚΦΑΣ, κατά περίπτωση (Δελτία αποστολής, τιμολόγια ή/και λοιπά παραστατικά αγοράς) των λιπασμάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που ήταν ενταγμένα στη Δράση το αντίστοιχο έτος εφαρμογής.

δ) το Ετήσιο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, στο οποίο περιγράφεται η διαχείριση των αγροτεμαχίων τα οποία πρόκειται να καλλιεργηθούν με σακχαρότευτλο το επόμενο έτος εφαρμογής.

ε) τη βεβαίωση του αρμόδιου Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων για την ποσότητα αρδευτικού νερού που εφαρμόστηκε στα ενταγμένα στη Δράση αγροτεμάχια το αντίστοιχο έτος εφαρμογής (μόνο για τους δικαιούχους οι οποίοι εφαρμόζουν τη Μεθοδολογία Β).

στ) την «Αίτηση – Δήλωση Πληροφοριακό Δελτίο Τευτλοκαλλιέργειας» για το επόμενο έτος εφαρμογής, εφόσον αυτή υπάρχει.

ζ) την ετήσια σύμβαση με την ΕΒΖ Α.Ε. για το έτος εφαρμογής του οποίου ο δικαιούχος αιτείται την πληρωμή, με την εξαίρεση του πρώτου έτους εφαρμογής για το οποίο η σύμβαση με την ΕΒΖ Α.Ε. έχει ήδη προσκομισθεί στο πλαίσιο της αίτησης ενίσχυσης της Δράσης.

η) την ομαδική σύμβαση με Πιστοποιητικό Φορέα για το επόμενο έτος εφαρμογής, στην περίπτωση που η υφιστάμενη σύμβαση δεν καλύπτει το επόμενο έτος εφαρμογής. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι της υπ’ αριθμ. 16228/23−11−2012 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υποχρεούνται να προσκομίσουν, στο πλαίσιο της δήλωσης εφαρμογής του πρώτου έτους εφαρμογής (2012), αντίγραφο ομαδικής σύμβασης με τον Πιστοποιητικό Φορέα που να καλύπτει τουλάχιστον το δεύτερο έτος εφαρμογής (2013). Από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου της ομαδικής σύμβασης με Πιστοποιητικό Φορέα για το επόμενο έτος εφαρμογής, στην περίπτωση που η υφιστάμενη σύμβαση δεν καλύπτει το επόμενο έτος εφαρμογής, εξαιρούνται οι δικαιούχοι που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιπτώσεων του άρθρου 21 της παρούσας απόφασης.

θ) το ομαδικό Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης του AGRO2 του Πιστοποιητικού Φορέα με επισυναπτόμενο κατάλογο παραγωγών, όπου περιλαμβάνεται ο δικαιούχος και τα στοιχεία των αγροτεμαχίων του. Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης ομαδικού Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης AGRO2 από Πιστοποιητικό Φορέα για το πρώτο έτος εφαρμογής (2012), οι υποψήφιοι της υπ’ αριθμ. 16228/23−11−2012 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οι οποίοι καλύπτονται από το από 25/11/2013 πόρισμα της έκθεσης της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. 516/120684/7−10−2013 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ι) Ενυπόγραφη αίτηση πληρωμής για το έτος εφαρμογής του οποίου ο δικαιούχος αιτείται την πληρωμή.

ια) Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού, σε περίπτωση που αυτός είναι διαφορετικός σε σχέση με τον τραπεζικό λογαριασμό της αίτησης ενίσχυσης.

ιβ) Φωτοτυπία του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, σε περίπτωση που αυτό είναι διαφορετικό σε σχέση με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας της αίτησης ενίσχυσης.

ιγ) Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναγράφονται η ακριβής ποσότητα κοπριάς που εφαρμόστηκε στα ενταγμένα στη Δράση αγροτεμάχια καθώς και η προέλευση αυτής, στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος χρησιμοποίησε κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων.

Τα παραστατικά των σημείων α (πρόγραμμα λίπανσης), β (πρόγραμμα άρδευσης) και δ (ΕΣΠΔ), υποβάλλονται από το δικαιούχο μηχανογραφικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος που υποστηρίζει την εφαρμογή της Δράσης. Το σύνολο των παραστατικών που έχουν υποβληθεί μηχανογραφικά (παραστατικά των σημείων α, β και δ), εκτυπώνονται από το πληροφοριακό σύστημα με ευθύνη του δικαιούχου και μαζί με τα παραστατικά των σημείων γ (παραστατικά ΚΒΣ ή ΚΦΑΣ, κατά περίπτωση), ε (βεβαίωση Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων), στ (Αίτηση – Δήλωση Πληροφοριακό δελτίο τευτλοκαλλιέργειας), ζ (ετήσια σύμβαση με ΕΒΖ), ι (αίτηση πληρωμής), ια (βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού), ιβ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας)και ιγ (Υ.Δ. για χρήση κοπριάς), υποβάλλονται σε έντυπη μορφή, μαζί με την έντυπη μορφή της δήλωσης εφαρμογής, στο Φ.Υ.

Τα παραστατικά των σημείων η (σύμβαση με πιστοποιητικό φορέα) και θ (πιστοποιητικό συμμόρφωσης), αποστέλλονται με ευθύνη της ΕΒΖ Α.Ε. σε ακριβή φωτοαντίγραφα και σε ηλεκτρονική μορφή στο Φ.Ε, ο οποίος αναλαμβάνει την υποχρέωση αποστολής τους σε ηλεκτρονική μορφή στους Φ.Υ. Διευκρινίζεται ότι για τα ανωτέρω παραστατικά των σημείων η και θ, οι Φ.Υ. εκτυπώνουν το σώμα των κειμένων και τα αντίστοιχα Παραρτήματα, τα οποία τηρούν στο υπηρεσιακό τους αρχείο».

Β. Στο Άρθρο 17 «Διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης», η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Οι Φ.Υ. μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής και καταχώρισης των ελέγχων της παραγράφου 3 του άρθρου 18 της υπ’ αριθμ. 12805/11−9−2012 (ΦΕΚ 2556/Β΄/ 20−9−2012) κοινή υπουργική απόφαση, προχωρούν σε έκδοση αναλυτικών καταστάσεων πληρωμής του έτους εφαρμογής ανά Πρόσκληση. Οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής δημοσιοποιούνται στον πίνακα ανακοινώσεων των φορέων υλοποίησης προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι και κάθε τρίτος που έχει έννομο συμφέρον. Στη συνέχεια οι φορείς υλοποίησης προβαίνουν σε αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους, σύμφωνα με το ισχύον έγγραφο ανάθεσης αρμοδιοτήτων και συγκροτούν φάκελο πληρωμής ανά Πρόσκληση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πληρωμή των δικαιούχων πραγματοποιείται παράλληλα και ανεξάρτητα από τη διαδικασία ενστάσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων».

Γ. Στο Άρθρο 17 «Διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης», η παράγραφος 4,όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το Άρθρο 11, σημείο Β της υπ’ αριθμ. 3044/6−2−2014 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 321/Β΄/12−2−2014), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Επί των αναρτημένων αναλυτικών καταστάσεων πληρωμής, δύνανται να υποβληθούν από τους δικαιούχους ενστάσεις εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης».

Δ. Στο Άρθρο 17 «Διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης», η παράγραφος 6, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το Άρθρο 11, σημείο Δ της υπ’ αριθμ. 3044/6−2−2014 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 321/Β΄/12−2−2014), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Τροποποιητική απόφαση για την ολοκληρωμένη στα τεύτλα.pd

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία